Inför en visselblåsarfunktion i Södertälje kommun!Extern kontrollfunktion!

De stora skandalerna: Fornhöjdsskandalen kostade oss 245 miljoner extra, försäljningen av bostäder i Hovsjö förlorade vi 55 miljoner, ca 50 miljoner gav vi bort när vi sålde radhus för 7531 kr kvm som sedan gick för ca 20,000 kr kvm, 20 miljoner extra kostade P huset bakom stadshuset (P hus skandalen) och sedan har vi förlorat ca 80 miljoner i uteblivna statliga byggsubventioner genom åren för att vi inte följt kraven för att bli godkända. Totalt är det bara här 450 miljoner kronor, det är stora händelser, sedan finns det en massa mindre, så vi talar egentligen om mycket mera pengar än så här - Men tar upp dessa som är uppenbara och lätta att förstå och ta till sig!

Se video nedan om hur våra pengar kunnat användas!

UPPDATERING 2022-08-28
EU direktiv har nu klubbats igenom och senast 17 juli 2022 skall en extern visseblåsarfunktion upprättas i kommuner som har fler än 10.000 personer eller mer än 50 anställda.
Södertälje kommun har INTE upphandlat en extern visselblåsartjänst!
Vi har krävt detta sedan november 2020  - man undrar ju varför man är ovillig att ha en extern visselblåsartjänst? Ska vi bli av med missförhållanden och skumraskaffärer så måste maktmonompolet brytas och fler realister ta plats i stadshuset! - Rösta Realistiskt för din egen skull!
Läs om nya lagen här- Länk!

Vi behöver en extern visselblåsarfunktion nu!
Skandalerna avlöser varandra och det har gått så långt att folk rycker på axlarna uppgivet:
- Så här det är i Södertälje…
Nu kräver vi åtgärder för att få ordning på detta och minska svinnet av våra skattemedel, vi behöver pengarna till annat i vår kommunala verksamhet.
Efter Fornhöjdskandalen så trodde jag att de styrandes hade lärt sig en läxa… Men icke!
Fornhöjdsskandalen så tog Skanska ca 242 miljoner mer i betalt än start överenskommelsen utan att ansvariga politikers satt stop för skandalen innan det var för sent.... Vi polisanmälde, men ingen blev åtalad- man gav sig själva ansvarsfrihet!

Man sålde ut kommunens radhus för 7531 kr kvm som sedan såldes privat för det trippla några månader senare!

Man sålde ut sina bostäder i Hovsjö till bekanta för 55 miljoner lägre pris och sedan hemligstämplade man affären, 3 socialdemokrater gjorde upp affären utan insyn!

Parkeringsgaragebygget intill stadshuset har genomförts utan avtal, utan upphandling och att 24 miljoner extra har betalats ut för byggnationen.
Det fanns inte ens ett bygglov när en tjänsteperson skickade över 20 miljoner till PEAB!
Se LT Artikel-Länk
Ansvarig chef Homan Gohari påstår sig inte ha godkänt utbetalningen, fast tjänstepersonen säger att han talat med Homan per telefon och fått den godkänd, så någon eller några ljuger.
Oavsett så skulle inte en utbetalning på 20 miljoner ha kunnat genomföras utan en skriftlig attest enligt reglementet, men det har man struntat blankt i.

Vi har under våra 8 år i kommunfullmäktige fått följa en del skandaler, dåliga affärer, mobbing och oegentligheter som resulterat i att bra medarbetare har sagt upp sig, och att några som borde fått sparken, eller kanske rent av åtalats har ”sagt upp sig” eller blivit omplacerade. Vi har inget förtroende för att de styrandes är motiverade att utreda sina egna tillsatta på tjänster och politiska uppdrag, det är tydligt att det inte fungerar.
 
Det måste till en extern och oberoende utredningstjänst som tar emot tips ifrån våra kommunanställda och förtroendevalda, endast då kan vi på allvar börja reparera våra medborgares förtroende för sina folkvalda politikers.

Ett återinförande av tjänstemannaansvar hade varit önskvärt i förlängningen, men en omedelbar åtgärd som vi faktiskt kan göra och redan 13 av 26 kommuner i Stockholms län har gjort är att införa en visselblåsarfunktion för kommunens ca 6000 anställda och folkvalda.

Anmälningar/tips kan till exempelvis avse uppgifter om allvarliga oegentligheter som rör: bokföring, intern bokföringskontroll, revision, mutor, ekonomisk brottslighet, riggade inköp/upphandlingar eller andra allvarliga oegentligheter som rör vitala intressen eller enskildas liv och hälsa, som till exempel allvarliga miljöbrott, stora brister i säkerheten på arbetsplatsen och mycket allvarliga former av diskriminering, mobbing och trakasserier.
Funktion
En handling som kommer inte till kommunen är normalt sett en offentlig handling, men visselblåsarfunkionen skall även kunna användas anonymt så att folk vågar anmäla oegentligheter på sin egen arbetsplats utan att riskera repressalier av sin chef.
En del kommuner har visselblåsarfunkionen, men är samtidigt själva tillsatta att utreda anmälan, vilket kan leda till att den som man vill anmäla är den som utreder anmälan… Det är oacceptabelt såklart!

Det ska vara en EXTERN utredare, som exempel har Lunds kommun Greys Advokatbyrå i Stockholm som utredare av de fall som juristerna som tar emot anmälan bedömer är seriösa och måste granskas. Det finns flera företag som erbjuder tjänsten och vi föreslår att våra revisorer är med och utser en lämplig extern granskningsenhet.
Några kanske undrar vad det kommer att kosta?
Mitt korta svar är:
En bråkdel av de pengar som vi kommer att spara in!

När visselblåsarfunkionen/granskningsenheten är på plats så kommer våra ansvariga tänka sig för både en och två gånger innan de dribblar bort våra skattepengar!
Vi har nu lagt en motion om detta - Se våra motioner!
Joakim Granberg
Partiledare
Realistpartiet
Etiketter: blogg

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln