J. Granbergs blogginlägg sedan 2017

Forskning visar på att medelintelligensen har ökat för varje generation under hela 1900 talet fram till 2000 talet, då den i stället sjunker år för år.
(Artikeln finns även här i Telgenytt-Länk)

Något som Socialdemokraterna verkar ha tagit fasta på och dragit slutsatsen att sanning och fakta inte är lika viktigt längre, utan det är vad man säger för stunden och hur många som kan tänkas tro på det som räknas!

Jag drar denna slutsats då jag aldrig tidigare sett något riksdagsparti så systematiskt kabla ut uppenbara lögner helt utan att skämmas, även när en lögn synas i riksmedia står man fast vid lögnen då man kallt räknar med att de svagsinta inte ska faktagranska utan i stället blint tro på den falska propaganda som öses ut.

Jag tänker främst på Magdalena Anderssons (S) utspel om att man alltid haft en stram invandringspolitik, det trots att man styrde Sverige mellan 2014–2022 då invandringen var extremt hög och okontrollerad.

Nu påstår Socialdemokraterna att det är alla andras fel att Sverige haft en okontrollerad invandring under Socialdemokraternas period vid makten… Ett bisarrt utspel, tror ens de svagsinta på den lögnen?

När man ställs mot väggen av journalister som faktiskt ställer de rätta frågorna om Socialdemokraternas politik under perioden 2014–2022 och om den verkligen var för en stram invandring? - Ja då skyller man på Miljöpartiet, det var nog mer en MP regering än en S regering under den perioden. Noterbart är att Daniel Helldén (MP) har varit tydlig med raka motsatsen till en stram invandring om de ska ingå i en regering efter valet 2026 = Repris?

Att uppenbart ljuga för folket ökar på politikerföraktet enormt och även misstron mot myndighetspersoner, det skadar samhället som helhet.

Som Realist så bygger hela min politiska idé på att politiken ska vara transparent och tydlig i vad man står för och vad man vill göra eller inte göra, man ska också erkänna misstag som gjorts och inte skylla ifrån sig på andra, ta ansvar helt enkelt!

Ni som har följt mig vet att jag inte bara skäller på Sossar, utan även på moderater när det behövs då de sedan 2022 ingår i styret av Södertälje tillsammans med S och MP.

Jag diskriminerar inget parti, alla som slösar bort skattepengar eller ljuger om fakta förtjänar att granskas, oppositionens uppdrag är att granska makthavarna!

Jag har varit tydlig med att jag vill återinföra tjänstemannaansvaret, och att det ska bli konsekvenser även när politiker slarvar bort skattepengar oavsett partitillhörighet!

Jag blir illamående när politiker kan göra bort sig nästan hur mycket som helst utan konsekvens, man löser sina skandaler genom att i efterhand bevilja sig själva ansvarsfrihet, som i exemplet Fornhöjdsskandalen som sannolikt lett till åtal i det privata näringslivet.
 
Jag kommer inte helt osökt in på Ingela Nylund Watz (S) som är riksdagsledamot sedan 2010 och varit med under åren 2014–2022 då MP regeringen med S styrde Sverige.

I LT 6/2 drar Ingela helt skamlöst ett streck över S ansvar för samhällsutvecklingen under sina år vid makten, och att bankerna tog ut miljardvinster även under deras tid ”glömmer” hon och menar på att det är nya regeringens fel att bankerna tjänar mycket pengar.

Hon glömmer orsaker som kriget i Ukraina, hög inflation och höga räntor, det är inte problemet, utan alla samhällsproblem och familjers försämrade ekonomi har plötsligt uppstått på drygt 1 år efter maktskiftet antyder Ingela, allt är nya regeringens fel.

Att region Stockholm går back för första gången på 20 år sedan S tog över 2022 är också nya regeringens fel enligt Ingela Nylund Watz logik.
Sist regionen gick back var också under en period av S styre, men det nämner inte Ingela såklart.

Det skapar ett stort politikerförakt att ljuga så uppenbart för folket och förtroendet för politiker sjunker som en sten just tack vara utspel som Ingelas.

En Fokus/Novus undersökning under valet 2022 visar på att så många som varannan väljare har tappat respekten för politiker och den politiska processen, inte så konstigt faktiskt.

Det är för Googlekunniga läsare tydligt att Ingelas insändare riktar sig mot svagsinta personer utan verklighetsförankring!
Joakim Granberg
Realistpartiet
Läs hela inlägget »
5i12 rörelsen är kapad till en manifestation av Socialdemokraternas makt över Södertälje

Sedan 1993 delar Södertälje kommun med Socialdemokraterna i spetsen ut ett 5i12 – pris till en person eller organisation som gjort skillnad och visat särskilt mycket hänsyn, kraft och mod.
Årets pristagare Helene Lind Jaktlund är väl värd priset för sina insatser , liksom förra årets vinnare SBBK, det är nog ingen enskild förening som gör mer för Södertäljes ungdomar och mångfald än just SBBK, därför så sponsrar vi klubben varje år.

Enligt SCB arbetar drygt fyra miljoner människor i Sverige ideellt och det ideella arbetet sker främst inom föreningslivet och idrottsrörelsen. Läser man Realistpartiets budget för 2024–2026 så ser man att vi satsar mest av alla partierna på föreningslivet och ungdomsidrotten.
Tanken med priset är att hedra de som står upp för alla människors lika värde, medmänsklighet, och hjälper till i kampen med att stärka samhället.

Realistpartiet ställer sig till 100% bakom detta, men år efter år så får inte vi vara med i den gemensamma insändaren i LT och när priset delas ut, i insändaren skriver man, citat:
”I Södertälje strävar vi efter att det inte ska göras skillnad på folk och folk. Vi vill leva i ett jämlikt samhälle fritt från diskriminering och främlingsfientlighet där allas lika värde är en självklarhet” – Slut citat. - Läs i LT

Dubbelmoralen är makalös, Socialdemokraterna har sedan flera år tillbaka visat upp en attityd om att alla människor, väljare och gruppledare inte är lika mycket värda.
Socialdemokraterna gör skillnad på folk och folk och exkluderar oss exakt tvärt emot tanken med priset av den enkla anledningen att Realistpartiet inte ingår i Socialdemokraternas plan för sin fortsatta eviga makt över Södertälje.

Vilket tidigare har manifesterat sig i att man efter valet 2018 genomförde en regeländring som innebar att jag inte fick en arbetsplats i stadshuset 2018–2022, motivationen av Boel Godner löd i kommunfullmäktige att jag inte hade ”skrapat ihop” tillräckligt många väljare, 1641 röster räckte inte för att få sitta på en av de tomma kontorsstolarna i stadshuset…
I valet 2022 ökade vi till 3 mandat, som även C, L och MP har, så nu var det svårt att hitta på en egen regler för Granbergs så nu har även RP en arbetsplats i stadshuset.

Planen om evig Socialdemokratiskt makt över Södertälje handlar om att skapa ett ”vi och dom” tänkande hos de övriga partierna, samt en exkludering av de partier som inte ser Socialdemokraterna som solen och den självklara mittpunkten för makten.

Bara titta på vilka som fick vara med och skriva under 5i12 artikeln i LT:
Boel Godner (S), Alexander Rosenberg (M), Lars Greger (MP), Linda Sjögren (V),
Anna-Tuulia Syrjänen (KD), Tage Gripenstam (C), Metin Hawsho (L)
 
Vad har dessa gemensamt?
De har alla stöttat och varit delaktiga i ett socialdemokratiskt styre eller förhandlat om att få vara med i ett Socialdemokratiskt styre. Socialdemokraternas världsbild är noga planterad i deras medvetande, att allt annat än Socialdemokraterna i ledningen är ett ”mörkt styre” för att åter citera Boel Godner (S)

Därför får inte Realistpartiet vara med i 5i12 artikeln, det handlar inte om bristande värderingar hos oss, det handlar om att vi ser ett alternativ till Socialdemokratiskt styre och att vi tydligt säger att vi vill bryta maktmonopolet och byta ut trötta småpåvar och genomföra en nystart för Södertälje på riktigt!

Men det vill inte Socialdemokraterna, därför exkluderas Realistpartiet, så enkelt är det! 
Vill du ha förändring? - Rösta RP 2026
Joakim Granberg
Realistpartiet
Läs hela inlägget »

Farstanäs camping i blåsväder igen... Vem är ansvarig?

Jag har tagit del av upphandlingen kring restaurang och servicehuset tilltänkt Farstanäs camping för ca 45 miljoner kronor, Alexander Rosenberg panikstoppade nyligen byggstarten genom att se till att bygglovet inte behandlades, det finns nämligen endast 15 miljoner kronor i budget för Farstanäs upprustning under 2024.  (En version av denna artikel finns i TELGENYTT)
Men entreprenören som vunnit upphandlingen har redan köpt in en hel del material som ligger på området, satt upp staket, hyrt in grävmaskin med mera av andra entreprenörer som nu står och tickar kostnader varje dag, helt klart är att entreprenören kommer att vilja ha ersättning för sina kostnader och förlorad intäkt.
Det stora haveriet och skandalen är att projektet överhuvudtaget tilläts att gå så här långt, varför stoppades det inte tidigare? - Vet hjärnan inte vad handen gör?

Och vem trodde att en lyxkrog skulle bära sig ute i Farstanäs och beslutade att kommunen skulle bygga den? Satsningen är ren ekonomisk galenskap!

I min undersökning av upphandlingen så framgick detta:
Kommunen har sannolikt lagt ut miljoner på undersökningar kring hur krogen ska byggas på bästa sätt, jag ser undersökningsunderlag ifrån Peab, KamTech , ADDAC arkitektur & möbler, Karla Arkitekter, Sweco , AFRY, Fire and risk Engeneering Nordic AB, Kåver & Melling byggkonstruktion och sedan Telge AB , Telge Fastigheter och samhällsbyggnadskontoret! 
Allt detta för att bygga en restaurang med servicehus på en camping!


Låt oss titta på vad man hade tänkt att bygga: Service hus - ritning nedan.
Servicehuset på 330 kvm med omklädningsrum, duschar och toaletter skulle kosta ca 15 miljoner kr.

Restaurangen för ca 30 miljoner kr planerades ha 160 platser inomhus och 107 platser på uteserveringen, med en total yta på ca 500 kvm, det innebär en restaurang för ca 60 000 kr per kvm,
det får man en rejäl lyxkrog för centralt i Stockholm. Nu är det såklart ingen lyxkrog som var tänkt att byggas ute i Farstanäs (se ritning nedan) det är endast priser på byggnationen som är på lyxnivå!

Frågan man måste ställa sig är – Skulle DU investera 30 miljoner kronor i att bygga en krog ute i Farstanäs?
Svaret är givetvis nej! - Så varför ska kommunen/skattebetalarna det?


Jag undrar hur beställaren tänkt (om någon gjort det) kring verksamhetens bärighet? Svaret är att man såg framför sig en åretruntverksamhet trots brist på bra kollektivtrafik, det är 1,6 km till närmaste busshållplats, hur många vill gå den vägen efter eller innan middagen? Så då är det bil som gäller, vilket innebär att man inte kan ta en öl eller ett glas vin till maten heller om man så vill, vilket också gör detta ännu mindre attraktivt för många middagsgäster. Att tro att detta skulle kunna fungera som en vinstgivande årentruntverksamhet är inte bara naivt, det är att ljuga både för sig själv och andra!

Tror någon på allvar att folk en blåsig novemberkväll säger: Älskling, skall vi boka bord ute på Farstanäs ikväll? - Eller att företag lägger konferensmiddagar där under höst/vintern? - Svaret är givetvis NEJ och att detta endast är en väderberoende sommarrestaurang, inget annat!

Alexander Rosenberg nämner i LT 231012 att han drivit restaurang och förstår problematiken, det har jag med och jag har till och med byggt om gamla Roxybiografen till nattklubb (Etage) runt millenniumskiftet, så vi båda förstår att en för hög hyra skrämmer bort entreprenörer. Alexander säger vidare i LT att för att kommunen/bolagen ska få ihop affären så förväntas hyran landa på en dryg miljon/år, sanningen är nog närmare 1,5 miljoner och det är nog ungefär vad restaurangen kan förvänta sig att få ihop i vinst per år, Så Alexander Rosenberg förstår att man inte skulle hitta någon som vill driva restaurangen och därmed är det sannolikt att den samt även campingen stannat kvar i kommunens regi under överskådlig framtid, trots att alla vet att kommunen varken kan eller bör driva restauranger och campingplatser!

Jag var ute och besökte Farstanäs redan förra sommaren och konstaterade att det var amatörernas afton då kommunen drev campingen, för att citera Tomas Karlsson på LT: För drygt fem år sedan – före det att den tidigare entreprenören Pigge Werkelin med sin enorma erfarenhet av besöksnäring motades bort från sitt arrendeavtal på Farstanäs – genomförde kommunen en egen campingutredning. En amatörernas julafton, om du vill.
Att locka gäster och få ekonomi i verksamheten har inte varit i fokus.
Södertälje har tydligt kommunicerat att nu pågår en uppbyggnadsfas där skattebetalarna får punga ut med mångmiljonbelopp för att rusta campingen för framtiden.  Hur illa är det inte då när det visar sig att det även är lite si och så med kontrollen av själva mångmiljonbeloppen?
- Slut citat.

Augusti 2022 Farstanäs Augusti 2022 Farstanäs
En annan sak som nu slog mig vid mitt besök var att när jag var där förra sommaren i augusti så fanns det redan en väl fungerande restaurang på plats, se bild på mig framför entrén och bild nedan.

Antar kommunen byggde upp denna byggnad med och sedan rev den...
Då poppar ett par nya frågor upp!
Vad kostande det att bygga den och sedan vad kostade det att riva den?
Framförallt så undrar jag varför man inte behöll den? Restaurangen hade fungerat gott och väl fram tills en ny entreprenör tar över driften av campingen (förhoppningsvis) och då får ta beslut om det skall byggas om till en lyxigare variant eller inte.
Restaurangbyggnad sommaren 2022 - Har tyvärr ingen bättre bild, men man kan se att det är en stor väl fungerande byggnad!
Restaurangbyggnad sommaren 2022 - Har tyvärr ingen bättre bild, men man kan se att det är en stor väl fungerande byggnad!

När jag och Simon Isso var och besökte campingen förra sommaren så var vi inne i den då befintliga restaurangen, vi tog tyvärr inga bilder inomhus och endast den på mig en bit ovan där man kan se in lite i restaurangen, men det var nytt och fräscht och väl fungerande! 
Man har förmodligen lagt en prydlig peng på att få till detta, och jag förstår inte varför det inte kunde varit kvar tills den dagen någon seriös aktör tar över driften av campingen och då själv får besluta om man vill lägga 30 miljoner på en restaurang och 15 miljoner på ett omklädesrum. Jag är dessutom övertygad om att ifall en privat aktör ville bygga liknande servicehus och restaurangyta så hade det inte landat på 45 miljoner, men det är en annan historia.

Med facit i hand så hade det nog varit bättre att låtit Pigge Werkelin fortsatt driva campingen och förverkligat sin dröm om att tillsammans med kommunen skapa Sveriges bästa camping!
Men nu får farsen fortsätta och vi får se vart det slutar,
men en sak är säker - det är ni som får betala!

Joakim Granberg
Realistpartiet  
Bild nedan: Joakim Granberg och Simon Isso ute i Farstanäs måndag 30 oktober 2023

Läs hela inlägget »
När jag är lite elak och beskriver nuvarande Södertäljestyre som inkompetent, slött, slappt och likgiltigt så kanske jag överdriver en aning ibland, även om man ligger i bottenskiktet i många rankingar av betydelse så är man ju inte sämst i landet på något – Trodde jag!
Jadå, nu är man faktiskt sämst på något – man är sämst i Sverige på att driva en camping!

När jag besökte farstanäs camping en solig dag 28 juli så slog det mig hur rent och fint det faktiskt var, men det var något som inte stämde…. Campingen och badplatsen var stort sett tom fast solen sken!
Samtidigt i övriga Sverige:
TT Nyhetsbyrån 2022 – Nytt rekordår väntas för camping!
Ett rekordår hägrar för landets campingplatser när hemestertrenden fortsätter.
Citat: Det ser väldigt positivt ut och vi slår rekord efter rekord, VD på Frist camp med 61 campingplatser i Skandinavien – Slut citat!
Hur är det möjligt att landets alla campingplatser i stort sett är fullbokade och vår fina camping står nästintill tom? – Svaret är enkelt: Folk vet inte om att den är öppen!

Kommunens flagga vajar stolt över den öde campingen....

När Södertälje tog över ägandet borde man ha gjort detta direkt:
1. Säkrat domäner. 2. Ny hemsida med information på flera språk så övriga Europa kan ta till sig informationen. 3. Skapa bokningssystem. 4. Marknadsföra oss inom EU.
5. In med personal som kan camping!
Vad tror ni kommunledningen gjorde? - Ingen av dessa åtgärder! 
Men däremot så kastade man ut den enda fasta inkomsten man hade – Långtidscamparna! Såja, nu är det tomt!
Boel Godner sa i LT  2022-05-20 då att hon trodde att folk skulle hitta dit ändå – Nej Boel, uppenbarligen inte! De har trott att campingen är stängd!
Pär Abrahamsson registrerade domänen farstanas.se och skapade en satir sida om campingen.
Pärs citat: Kommunen är löjligt dåliga på digitala strategier, slut citat.
Pär var vänlig och lät kommunen köpa domänen. Det Pär uppmärksammar i sin artikel i LT är att det inte går att hitta campingen på nätet, det har heller inte varit möjligt att boka plats på campingen förrän långt in i sommarsäsongen och då skall man hitta bokningssidan på kommunens hemsida som var nästintill omöjligt i våras, i synnerhet för utländska turister.
Folk bokar och planerar sin campingsemester månader innan så de är säkra på att få plats, för att det är fullbokat på många campingar redan under våren. Södertälje kommun skulle givetvis påbörjat sitt bokningssystem redan förra hösten 2021 när man tog över campingen, det hade en aktör gjort som haft intresse av att få ekonomin att gå ihop, men sådana detaljer bryr sig inte ledningen om, det är ju bara skattebetalarnas pengar, inte ens egna det handlar om, för då jäklar hade bokningssidan varit uppe redan i september 2021 skulle jag tro.

Farstanäs nedan under högsäsong... 28 Juli och högsommar!

Ett par husvagnar som åkt vilse och hamnat på vår camping? :)

Hur kan man vara så här oduglig kan man fråga sig?
På sånt som är så fruktansvärt enkelt och självklart för en person som hanterar sin egen investering, detta är tyvärr ett mönster – när gästhamnen var stängd och det inte gick att tanka där så besvärade man sig inte ens med att uppdatera hemsidan med denna information, båtar fick vända förbannade på Södertälje.
Proppmätt nonchalans, inget ansvarskännande och inget ansvarsutkrävande är svaret på dessa ständiga återkommande haverier i de kommunala verksamheterna.
Att vara bäst på att vara sämst är inte något bra, så jag måste citera:
Kjell A. Jonassons insändare i LT 4 april: Södertälje behöver ha en annan politisk ledning!
Tur det är kommunval den 11 september!
Joakim Granberg
Realistpartiet

Läs hela inlägget »
De stora skandalerna: Fornhöjdsskandalen kostade oss 245 miljoner extra, försäljningen av bostäder i Hovsjö förlorade vi 55 miljoner, ca 50 miljoner gav vi bort när vi sålde radhus för 7531 kr kvm som sedan gick för ca 20,000 kr kvm, 20 miljoner extra kostade P huset bakom stadshuset (P hus skandalen) och sedan har vi förlorat ca 80 miljoner i uteblivna statliga byggsubventioner genom åren för att vi inte följt kraven för att bli godkända. Totalt är det bara här 450 miljoner kronor, det är stora händelser, sedan finns det en massa mindre, så vi talar egentligen om mycket mera pengar än så här - Men tar upp dessa som är uppenbara och lätta att förstå och ta till sig!

Se video nedan om hur våra pengar kunnat användas!

UPPDATERING 2022-08-28
EU direktiv har nu klubbats igenom och senast 17 juli 2022 skall en extern visseblåsarfunktion upprättas i kommuner som har fler än 10.000 personer eller mer än 50 anställda.
Södertälje kommun har INTE upphandlat en extern visselblåsartjänst!
Vi har krävt detta sedan november 2020  - man undrar ju varför man är ovillig att ha en extern visselblåsartjänst? Ska vi bli av med missförhållanden och skumraskaffärer så måste maktmonompolet brytas och fler realister ta plats i stadshuset! - Rösta Realistiskt för din egen skull!
Läs om nya lagen här- Länk!

Vi behöver en extern visselblåsarfunktion nu!
Skandalerna avlöser varandra och det har gått så långt att folk rycker på axlarna uppgivet:
- Så här det är i Södertälje…
Nu kräver vi åtgärder för att få ordning på detta och minska svinnet av våra skattemedel, vi behöver pengarna till annat i vår kommunala verksamhet.
Efter Fornhöjdskandalen så trodde jag att de styrandes hade lärt sig en läxa… Men icke!
Fornhöjdsskandalen så tog Skanska ca 242 miljoner mer i betalt än start överenskommelsen utan att ansvariga politikers satt stop för skandalen innan det var för sent.... Vi polisanmälde, men ingen blev åtalad- man gav sig själva ansvarsfrihet!

Man sålde ut kommunens radhus för 7531 kr kvm som sedan såldes privat för det trippla några månader senare!

Man sålde ut sina bostäder i Hovsjö till bekanta för 55 miljoner lägre pris och sedan hemligstämplade man affären, 3 socialdemokrater gjorde upp affären utan insyn!

Parkeringsgaragebygget intill stadshuset har genomförts utan avtal, utan upphandling och att 24 miljoner extra har betalats ut för byggnationen.
Det fanns inte ens ett bygglov när en tjänsteperson skickade över 20 miljoner till PEAB!
Se LT Artikel-Länk
Ansvarig chef Homan Gohari påstår sig inte ha godkänt utbetalningen, fast tjänstepersonen säger att han talat med Homan per telefon och fått den godkänd, så någon eller några ljuger.
Oavsett så skulle inte en utbetalning på 20 miljoner ha kunnat genomföras utan en skriftlig attest enligt reglementet, men det har man struntat blankt i.

Vi har under våra 8 år i kommunfullmäktige fått följa en del skandaler, dåliga affärer, mobbing och oegentligheter som resulterat i att bra medarbetare har sagt upp sig, och att några som borde fått sparken, eller kanske rent av åtalats har ”sagt upp sig” eller blivit omplacerade. Vi har inget förtroende för att de styrandes är motiverade att utreda sina egna tillsatta på tjänster och politiska uppdrag, det är tydligt att det inte fungerar.
 
Det måste till en extern och oberoende utredningstjänst som tar emot tips ifrån våra kommunanställda och förtroendevalda, endast då kan vi på allvar börja reparera våra medborgares förtroende för sina folkvalda politikers.

Ett återinförande av tjänstemannaansvar hade varit önskvärt i förlängningen, men en omedelbar åtgärd som vi faktiskt kan göra och redan 13 av 26 kommuner i Stockholms län har gjort är att införa en visselblåsarfunktion för kommunens ca 6000 anställda och folkvalda.

Anmälningar/tips kan till exempelvis avse uppgifter om allvarliga oegentligheter som rör: bokföring, intern bokföringskontroll, revision, mutor, ekonomisk brottslighet, riggade inköp/upphandlingar eller andra allvarliga oegentligheter som rör vitala intressen eller enskildas liv och hälsa, som till exempel allvarliga miljöbrott, stora brister i säkerheten på arbetsplatsen och mycket allvarliga former av diskriminering, mobbing och trakasserier.
Funktion
En handling som kommer inte till kommunen är normalt sett en offentlig handling, men visselblåsarfunkionen skall även kunna användas anonymt så att folk vågar anmäla oegentligheter på sin egen arbetsplats utan att riskera repressalier av sin chef.
En del kommuner har visselblåsarfunkionen, men är samtidigt själva tillsatta att utreda anmälan, vilket kan leda till att den som man vill anmäla är den som utreder anmälan… Det är oacceptabelt såklart!

Det ska vara en EXTERN utredare, som exempel har Lunds kommun Greys Advokatbyrå i Stockholm som utredare av de fall som juristerna som tar emot anmälan bedömer är seriösa och måste granskas. Det finns flera företag som erbjuder tjänsten och vi föreslår att våra revisorer är med och utser en lämplig extern granskningsenhet.
Några kanske undrar vad det kommer att kosta?
Mitt korta svar är:
En bråkdel av de pengar som vi kommer att spara in!

När visselblåsarfunkionen/granskningsenheten är på plats så kommer våra ansvariga tänka sig för både en och två gånger innan de dribblar bort våra skattepengar!
Vi har nu lagt en motion om detta - Se våra motioner!
Joakim Granberg
Partiledare
Realistpartiet
Läs hela inlägget »
Etiketter: blogg
Det är fult att ljuga Boel Godner  - Artikeln även i TelgeNytt
I LT Måndag 1/8 så skriver Boel Godner (S) och Johan Andersson (S) att de utesluter samarbete med Realistpartiet för att, och jag citerar, ”de sprider lögner som skadar Södertälje”.
Realistpartiet har sökt efter texter/uttalanden som kan definieras som lögner som skadat Södertälje. Vi hittar inga. Det finns därmed grund för en förtalsanmälan om de inte kan påvisa lögner som skadat Södertälje.

Det vi däremot talat om är kavalkader av skandaler som t.ex. Fornhöjdsskandalen och P-hus skandalen. Skandaler som möjligen skadat förtroendet för Socialdemokraterna.
Då slog det mig – Kan det vara så illa att hybrisen är så stor hos Boel och Johan att de jämställer sitt parti med Södertälje? Jag kan inte dra några andra slutsatser!

I ett sådant scenario menar de att vi sprider lögner om S. Även där rannsakar vi oss själva och kan inte hitta några lögner. Vi har lyft dåliga och hemliga bostadsaffärer, bristen på upphandlingar och insyn, misstankar om korruption i stadshuset. Men aldrig påstått något som inte är sant!  
Men tänk arrogansen att likställa sitt parti och sig själva med Södertälje, man baxnar…

Maktfullkomligheten är tydlig i insändaren. S skall styra Södertälje oavsett vad väljarna röstar på, även om ca 70% av Södertäljeborna inte röstar på S. Hon deklarerar att hon kan styra med V eller alla de borgerliga partierna så länge hon får behålla ordförandeklubban och makten.
Detta trots att S troligen tappar väljare i Södertälje även detta val, precis som i tidigare val.
Så frågan är: Vågar övriga partier ta makten och därmed ansvaret, eller kommer ytterligare ett parti sluta upp bakom Boel i utbyte mot en ordförandepost?
Det märkliga är inte att Boel och S vill behålla makten, det märkliga är att flera partier verkar förhålla sig till Boels synsätt och accepterar att hon bestämmer allt väsentligt.

Ibland tror jag att några gruppledare är nöjda med att Boel sköter de stora affärerna och att de själva har sin nämnd eller bolag att gömma sig i. För tar man makten så måste man ju ta ansvar på riktigt och jobba hårt!
Övriga majoritetspartier protesterar inte ens när de stängs ute ifrån stora affärer som Boel i ensamt majestät tillsammans med ett par andra Socialdemokrater beslutar om. Som t.ex. vem som skall få köpa våra tillgångar och till vilket pris, vilket var fallet med bostäderna i Hovsjö som ett exempel. 
S-ledningen har helt tappat den demokratiska kompassen. Man har styrt de senaste 30 åren (100 år sedan 1917), varav Boel de sista 12 åren. Makten har blivit för koncentrerad kring en eller ett fåtal personer. Det hade varit samma problem oavsett vilket parti som haft makten så länge, så det handlar egentligen inte om S. Det handlar om att samma personer inte ska ha makt för länge. Det centrala målet förflyttas till att handla om att behålla makten istället för att tjäna medborgarna, vilket förtroendeuppdraget egentligen går ut på.
 
Realistpartiet står redo att ta ansvar för Södertälje tillsammans med andra partier som känner sig redo att styra kommunen utan S. Ett S som behöver minst 4 år på ”avbytarbänken” för att hitta tillbaka till sina rötter och en mer ödmjuk inställning.
Södertälje behöver en omstart!

En ny ledning som står för öppenhet och demokrati. Det måste vara slutsmusslat i stadshuset nu!
Hela kommunen skulle må bättre av ett mer demokratiskt styre där Realistpartiet ingår, så rösta realistiskt i kommunvalet 11/9 – För din egen skull!

Joakim Granberg, partiledare
Realistpartiet, ditt lokalparti 
Läs hela inlägget »
Vårt valmanifest som PDF ovan - Men enklare att läsa nedan då vi har tankat upp sidorna åt er :)
1a sidan
Sid 2
Sid 3
Sid 4
Sidan 5
Sid 6
Läs hela inlägget »
Telgenytt
Telgenytt
En förutsättning för att korruption skall frodas är bristen på insyn, desto större pengar det handlar om desto större är drivkraften att påverka besluten till sin egen favör.

Den vårdslösa hanteringen av våra gemensamma tillgångar har endast ett botemedel – Socialdemokraterna måste släppa maktmonopolet och riva ”Berlinmuren” av sekretess gentemot alla andra partier i kommunstyrelsen.
Efter valet i höst så går möjligen Socialdemokraterna in på sitt 100e år som styrande parti i Södertälje sedan 1920.

100 år vid makten går inte spårlöst förbi, en liten grupp socialdemokrater gör upp affärerna, inga andra får se anbuden, egen majoritet legaliserar besluten genom att klubba igenom affärer i kommunfullmäktige, affären är då ”demokratisk”.
Det märkliga är - Varför accepterar MP, KD och C att endast S har insyn i en affär som denna? Ingen av dem fick vara med i styrgruppen som gjorde upp affären om försäljning av bostäderna i Hovsjö!


En idealisk plattform för korruption och maktmissbruk.
Dessutom ökar risken för dåliga affärer/upphandlingar då styrgruppen består av amatörer inom branscherna det gäller och som förlitar sig på att kompisarna på Skanska, Peab, fastighetsbolag med flera skall vara schysta/snälla emot dem…

När Realistpartiet säger att det går att bygga billigare, ta mer betalt för fastigheter och upphandla bättre så lyssnar amatörerna inte på oss, de litar på storbolagen.
Resultaten är uppenbara: Fornhöjdsskandalen (Skanska) och bygget av Europas dyraste P hus per kvm bakom vårt eget stadshus (Peab) med mera och utan konsekvens för inblandade.

Det är ingen slump att den f.d. socialdemokratiska politikern Ilija Batljan lämnade politiken 2016 och grundade samhällsbyggnadsbolaget (SBB), hela hans affärsidé bygger på att köpa upp fastigheter av naiva kommunpolitiker, snabbrenovera och dubbla hyran.
Han är idag miljardär!


Södertälje är inget undantag, styrgruppen sålde ut radhus för 7531 kr kvm – billigast i hela Stockholms län, man sålde 786 bostäder i Hovsjö till Månsbro för 780 miljoner, det fanns 1 seriöst företag som ville betala 55 miljoner kronor mer för dessa bostäder, de valdes bort av styrgruppen som sa – Månsbro är ju snälla, de har hjärta för Södertälje bla bla…   Läs vår insändare i Telgenytt - Länk!
Nu visar det sig att Månsbro är precis lika ”snälla” som alla andra bolag som vill tjäna pengar, de renoverar för att motivera kraftigt höjda hyror och därmed öka värdet på sina fastigheter, exakt som andra bolag förmodligen hade gjort!

Så varför valde styrgruppen bort 55 miljoner för att få sälja till Månsbro? Motiv?
Vi har begärt ut handlingarna för att få se hur mycket pengar Södertäljeborna gick miste om? Telge vägrar att lämna ut handlingarna till oss, inte ens till sin egen bolagsstyrelse!

Endast socialdemokraterna i styrgruppen: Boel Godner, Håkan Buller,
Yilmas Kerimo samt VD Juan Copovi Mena, och några tjänstepersoner/konsulter anställda av S visste siffrorna. Läs om hela affären i Länstidningen - Länk!     
Uppdatering 2022-08-01 - Vi fick ut handlingarna då domstol hävde sekretessen.
Det visade sig att Södertäljeborna missade 55 miljoner i denna affären!


Det sorgligaste i denna affär är att bostäderna såldes överhuvudtaget, man hade årliga hyresintäkter på ca 70 miljoner.
Vi hade själva kunnat göra som SBB eller Månsbro, belåna dem till låg ränta, renovera dem och höja hyran något (långt ifrån dubbla) så det täcker räntekostnaden, det hade varit det snälla att göra, och dessutom det bästa för allmännyttan/Telge bostäder i förlängningen.
Nu sålde man 786 lägenheter för ca 12.800kr/kvm, för att ha råd att bygga 186 lägenheter för ca 55,000 kr/kvm, exempelvis ”Stockholmsberget” = Resultatet är att allmännyttan gick minus 600 bostäder och fick högre hyror.

Är du också trött på skandaler och dåliga affärer?
Rösta Realistiskt i Kommunvalet!

Joakim Granberg
Lars – Göran Jonsson
Realistpartiet, ditt lokalparti
Läs hela inlägget »
Landsbygden prioriteras lågt när stadsplanerna ritas upp i stadshuset!
Vi tror på en stark och levande landsbygd. Det finns en stark potential ute på landsbygden, för jobbskapande och tillväxt. Ett bra samspel mellan landsbygden och staden är väldigt viktig.

Att kunna bo och arbeta utanför centrala Södertälje och samtidigt ha tillgång till en grundläggande samhällsservice och fungerande infrastruktur är för oss en självklarhet.
Trots att Järna är en stor stadsdel med ca 10 000 invånare så hamnar stadsdelen ofta i skymundan då stadshusets fokus ligger på centrala Södertälje. Därför räknar vi även in Järna när vi talar om landsbygdspolitiken.
Övriga stadsdelar vi räknar till landsbygden är Enhörna, Hölö-Mörkö samt Mölnbo-Vårdinge.
Vår uppfattning är att kommundelarna inte är nöjda med hur man blir behandlade och faktiskt bortprioriterade. Byggplaner blir lagda på is, bredbandsutbyggnader tar en evighet, tågstopp handlas inte upp i Hölö och en offentlig toalett i Mölnbo C har efterfrågats i årtionden.

Det är därför med stor stolthet som vi nu kan presentera att vi faktiskt har 2 kandidater från Järna  i det kommande kommundelsvalet 11 september 2022.

Minna Kothamäki – Corin, 36 år

Jag är född och uppvuxen i Järna och talar både finska och svenska.
Tvåkulturalitet och flerspråkighet är något jag värdesätter högt.

Jag arbetar som rektor och har flerårig erfarenhet av arbete i förskola (fristående och kommunal) som både förskollärare och rektor. Att arbeta med barn och människor och att vara med och bygga upp framtidens medborgare är något jag brinner för. Det finns mycket att arbeta med och förbättra i både förskola och skola för att skapa en trygg, lärorik och utmanande undervisning. Undervisning som gynnar varje enskild individ, lär barnen att ta eget ansvar och förbereder dem inför framtiden.

Daniel Jülke, 56

Jag är född och uppvuxen i Pershagen men bor idag främst i Järna.
Mina föräldrar har drivit en läkarmottagning i Järna sedan 1968 och jag jobbade där mellan 1991 och 2005. Jag brinner för arbete mot orättvisor, maktmissbruk och arbetar idag ideellt med att hjälpa människor som drabbats av myndighetsmissbruk.

Vår vision för Järna

Barn och ungdomar - möjligheten och utbudet av fritidsaktiviteter för alla, framför allt för barnen. I ett samhälle med alltmer stillasittande behöver Järna förslagsvis en ny multihall, där inomhusidrotter så som gymnastik, innebandy, fotboll, friidrott m.m. kan utövas året om.
Mötesplatser – i en vardag där allt fler blir sittandes hemma framför tv, surfplattor och mobiler behövs mötesplatser där alla kan samlas. Vi tänker oss lekparker med något för alla åldrar. Där 1-åringar kan leka i sanden, 4-åringar öva på balansen, 10-åringar kan klättra och seniorer, mor- och farföräldrar kan spela boule och promenera till ljudet av barnskratt. Vi tror på dessa mötesplatser för att sudda ut åldersgränserna.
Det finns mycket att vinna på att samtala och umgås med andra människor, oavsett ålder.
Cykelbanor/transport - Vi ser ett behov av cykelvägar. Järna som ligger bra beläget med närheten till både Stockholm och Södertälje halkar efter i transportförbindelser. Att kunna cykla, promenera, springa eller ta elsparkcykeln till Södertälje är något vi anser vara en viktig fråga att arbeta för.

Om södertuna industriområde - Järnabon Minnas tankar

Natursköna Järna hotat av nytt industriområde?
”Södertuna” – är den nya planen för att utveckla Järna till att bli en mer utpräglad ort för stora industrier, rekreationsområden och arbetstillfällen. Visionen kommer säkerligen ur en god grundidé, kanske har man en vision om att vilja utveckla Järna och skapa nya möjligheter för konkurrenskraft och arbetstillfällen mm, MEN, det finns ett stort och tveksamt MEN!
Många i Järna vet inte exakt vad som planeras, de är inte medvetna om innebörden och bredden av det här projektet. Södertuna är inte ett ämne som tagits upp, synliggjorts eller på ett tydligt sätt lyfts fram för diskussion. Det har hållits något samråd under tysta förhållande där många av oss missat hela planen och möjligheten för insikt och påverkan. När jag fick höra om det nya industriområdet visste jag ingenting, trots att jag och min familj bor och lever i Järna, sedan började jag leta efter mer information om planerna och märker snabbt att detta är ett enormt projekt, en idé som kommer att påverka Järna på många sätt, där allt inte är enbart positivt.  
Järna är en speciell plats av flera orsaker, men naturen och närheten till alla de välbevarade naturområdena och kulturlandskapet är en viktig del. Här finns gamla fornlämningar, åkermarker och andra skyddsvärda växtarter bland annat. I Järna bor man på landet men har en närhet till de större städerna och arbetstillfällena.
Många väljer att flytta till Järna för lugnet, naturen och känslan av det lilla samhället.
Att skapa ett enormt industriområde betyder att naturen behöver ge vika för att uppfylla dessa planer.
Hur tänker man här? Kan man inte satsa på att bevara, möjliggöra för andra typer av arbetstillfällen eller till och med lyfta Järna på kartan som ett unikt resmål på grund av de ovan nämnda orsakerna, naturen, kulturen och småskaligt eko inriktat utbud. Det blir mer och mer industrier och människor och bebyggelse överallt, men måste man ta ett helt nytt naturområde i beslag när det finns andra platser inom kommunen att i första hand utöka?
Det jag vill är att vi bromsar framfarten, att vi verkligen går igenom detta med alla oss som bor i Järna, ger oss en öppen och ärlig chans att tycka till och påverka detta beslut och att vi är väl införstådda med vad detta bygge kommer att betyda för Järnas naturområden och åkermarker bland annat.
Jag föreslår att man tar ett steg tillbaka och börjar med att se vad Järna har för andra möjligheter att utvecklas som ort på ett hållbart och långsiktigt sätt där inte naturen behöver ge vika. Det har uppstått ett stort motstånd och namninsamling med stort antal Järnabor som är emot denna plan.
För att ha med befolkningen som faktiskt lever och bor i Järna vill jag gärna se att vi tar och tänker kring detta ett varv till – tillsammans!
Det känns mer realistiskt att återremittera planen och tydliggöra för Järnaborna vad detta faktiskt innebär i praktiken för dem och naturen vi idag tar för givet.
Minna Kohtamäki – Corin (RP)
Rektor, kandidat till Järna kommundelsnämnd.

Hölö - Mörkö
Ola Karlsson , 60

Jag brinner för många olika frågor, men framför allt för LSS och äldreomsorgen.
Jag har jobbat i mer än 25 år i kommunen med människor med olika diagnoser och märker hela tiden vad som behöver förbättras inom den sektorn. Jag sitter sen nyligen med i FUB:s styrelse, och även i Kommunals styrelse. Jag har även ett uppdrag som nämndemannadomare i Tingsrätten och suppleant i Hölö-Mörkö kommundelsnämnd.
Jag ser fram emot att även ta uppdrag inom omsorgsnämnden efter kommunalvalet.

Realistpartiets vision för Hölö - Mörkö

Bygga ut Va-nätet
Bygga ut gång- och cykelvägar
Rusta upp IP
Fler äldreboenden
Införa fibernät
Upphandla ett tågstopp

Realistpartiets vision för Mölnbo - Vårdinge

Kommundelen ska ha ett eget vård och omsorgsboende, man ska inte behöva lämna sin kommundel för att man blir till åren!! - Vi sätter igång planeringen direkt efter valet!
Boende har utryckt oro angående VA nätet och dyra, påtvingade påkopplingar.

Vi anser att påkopplingen skall vara på frivilligbasis och genomföras vid ägarbyte i framtiden.
Ingen skall behöva flytta ut ur sina hus på grund av påtvingade kostnader.
Cykelväg mellan Järna, Gnesta och Hölö på 57:an är en satsning som borde gjorts för länge sedan! Själva vägen behöver också rustas upp då tung trafik passerar dagligen.
Mölnbo/Vårdinge måste låtas ta ut svängarna lite med nybyggnation och utökad samhällsservice.
Även landsbygden måste leva! Ny detaljplan måste godkännas så stadsdelen kan växa.

Enhörna - Lars - Göran Jonsson, 58

Vice ordförande i RP, Har varit egenföretagare i 40 år.
Är född och uppväxt i Södertälje. Mitt motto är att få ett bättre företagsklimat för alla småföretagare.
Representerar RP i Enhörna kommundelsnämnd sedan 2019.

Realistpartiets vision för Enhörna

Jag vill verka för att den nya förskolan och skolan med högstadium bli klar.
Se till så att busslinjen till Östertälje blir av och är praktiskt förankrad.
Bygga en multihall för Enhörnas ungdomar.
Bygga gång- och cykelväg mellan Ekeby och Sandviken.
Se till så att Enhörna bygger och expanderar ansvarsfullt.
Påkoppling till VA-nätet bör vara frivillig och först obligatorisk vid ägarbyte.

Enhörna i mitt hjärta - Personligt från Lasse

Min pappa, Bengt Göran, gick i Aska skolan på 50-talet och farmor Judit och farfar Simon Jonsson drev Årby gård på 40- och 50-talet.
Själv bodde jag i Sandviken på 90-talet med min familj och två döttrar. Jag är så glad och tacksam över att flickornas första skolår var i Vallaskolan. Familjen flyttade vidare, men jag har kvar ett sommarställe i Enhörna intill Mälaren, som jag mer eller mindre bor i varje sommar och mer därtill.
Som tredje generationens Enhörna bo är jag stolt över att sitta med i Enhörna kommundelsnämnd sedan 2019, och hoppas givetvis på ert fortsatta förtroende som förespråkare för Enhörnas bästa.
Fördelen med vår nämnd är att vi alla är engagerade i Enhörna oavsett partinål. Vi kommer ofta överens och slipper det politiska spelet som ofta sker i stadshuset. Ett bra exempel var senast den 23:e maj i år då vi i oppositionen la fram ett förslag om att bussarna ska gå direkt till Östertälje utan stopp, samt öppna en egen linje till Nykvarn. Efter några funderingar antog majoriteten vårt förslag.
Jag vill vara Enhörnas röst i stadshuset för att elda på så att våra frågor prioriteras bättre. Lars Göran Jonsson

Kommundelsnämnderna skall INTE läggas ned!

Vi kritiserar alla partier som kommer med förslag som vi anser är dåliga!
Därför så måste vi kommentera Moderaternas och SD förslagen som de presenterat i sina budgetar 2021 och 2022 där både M och SD vill minska på demokratin och den demokratiska representationen.

I budgeten 2021 föreslog både M och SD att kommundelsnämnderna skulle läggas ned. Nu i 2022 budget så verkar M har dragit tillbaka det förslaget, men SD menar fortfarande att de bör avvecklas. Realistpartiet ser med stor oro på resonemanget. Kommundelarna är redan eftersatta och de kommer definitivt inte prioriteras högre av att man förlägger alla beslut centralt till stadshuset.
Både M och SD föreslår dessutom att alla nämnder och bolag skall dras ned till nio ledamöter i stället för 11–12 som är det normala.
En åtgärd som endast gynnar de tre stora partierna - S, M och SD. De skulle tillsammans lägga beslag på sex av de nio stolarna vilket innebär att de övriga sex partierna skulle få dela på tre stolar.
Det skulle innebära att flera partier skulle sakna representation i många av de kommunala bolagen och nämnderna trots att de har tusentals väljare i ryggen.
Realistpartiet vill inte lägga ner kommundelsnämnderna!
Vi är för stärkt lokal representation, starkt fokus på lokala frågor och att kommundelarna prioriteras högre än vad de görs idag.

Läs hela inlägget »
Startskottet - Stärk nyföretagarna och skapa arbeten!
3 av 10 nystartade företag går under inom de 3 första åren av olika anledningar.
Men en av de vanliga orsakerna är okunskap och att man sätter sig i skuld, inte sällan hos myndigheter och då väldigt ofta skattemyndigheten.
I Södertälje kommun startar mellan 500–700 nya företag varje år, vi har ca 150 konkurser årligen, i de bolag som gick i konkurs så arbetade det i snitt 3 personer samt ägarna.
En säkerställd siffra med ett genomsnitt de senaste 10 åren är att det är ca 400 anställda som förlorar sitt arbete varje år på grund av att dess arbetsgivare går i konkurs.

Enkel matematik är att det kostar pengar för samhället när människor blir arbetslösa och företag som går i konkurs inte kan betala in moms och skatter som har förfallit.
Bryter man ner konkurserna och analyserar dem närmare så ser man att det är främst kategorin studerande eller arbetslösa som startat upp ett bolag utan närmare kunskaper som går omkull inom 2-3 år, främsta orsaken till att man går omkull är att man inte har riktig kontroll på skatter, arbetsgivaravgifter, investeringstekniska regler, avdrag som kan göras och så vidare, man förbrukar sitt inkommande kapital i rörelsen utan att riktigt förstå den ackumulerande skulden som växer i form av moms och andra avgifter, framförallt de som startar bolag med års moms som redovisningsperiod är nästan garanterade att hamna i bekymmer när året har passerat och momsen skall betalas in. 
Man kan som 18 åring starta ett företag med alla förpliktelser det innebär helt utan utbildning, kanske har man en kanonbra affärsidé men ”suger” på att hålla på med papper – affärerna går bra men bokföringen haltar, ett par år senare så sitter hen där med skatteskulder och kan till och med riskera fängelse…  - Detta vill vi stävja!
 
Vi har ca 7500 företag i Södertälje, räknar man bort jättarna som Scania, AstraZeneca och Södertälje kommun så sysselsätter fåmansföretagen drygt 20 000 personer i Södertälje. Dessa står för 1/3 del av skatteintäkterna, runt 1 miljard kronor in i kommunkassan utan några som helst åtaganden ifrån kommunens sida.

De som är anställda i de stora bolagen eller kommunen har en trygghet och stabilitet, medans de medelstora och små företagen är ”ensamseglare” och förväntas klara sig helt själva utan någon form av livboj när olyckan är framme.
Realistpartiet vill satsa 15 miljoner 2022, 20 miljoner 2023 och 25 miljoner 2024, vi ser det som en återbäring från den miljard som kommunen får in i skatteintäkter från våra små och medelstora företag årligen.
Men detta är inte en ”gåva” – Det skapas arbetstillfällen och räddas arbetstillfällen, vi räknar blygsamt med att denna åtgärd inte bara räddar arbetstillfällen utan även skapar helt nya arbetstillfällen. Arbetslösa som kanske inte vågat satsa och öppna eget vågar nu ta steget då man har en trygg hand att hålla i som lotsar en genom alla regler och fallgropar.
Kommunen och socialtjänsten kommer att spara pengar samtidigt som vi skapar det bästa företagsklimatet en nystartad småföretagare kan tänka sig!
Södertälje - Sveriges bästa kommun att öppna företag i!

 
Startskottet bygger på att kommunen ska under kontrollerade former ge nystartade fåmansbolag, handelsbolag och enskilda firmor stöd i form av hjälp med bokföring, momsdeklarationer, bokslut, ekonomisk rådgivning och konsultation under de 24 första månaderna efter verksamhetens start.
Utförandet av stödet kan upphandlas av kommunen genom att lägga ut tjänsterna fördelat på kommunens bokföringsbyråer, det skall vara fast pris som gäller: 2500kr månaden får en bokföringsbyrå per bolag som man tar sig an.
Tjänsten skall fördelas mellan kommunens seriösa bokföringsbyråer som får anmäla sitt intresse till att delta i projektet efter det har utlysts.  
Nu har man dessutom skapat mer arbetstillfällen för bokföringskunniga i vår kommun.
Startskotten kommer att få Södertälje att sjuda av ännu fler entreprenörer och dessutom på sikt minska arbetslösheten i vår kommun, så det kan även klassas som en arbetsmarknadsåtgärd.  - Läs om småföretagarnas ilska - Vad fan får vi för pengarna?
Läs hela inlägget »