Korruptionens moder är sekretessen!

Telgenytt
Telgenytt
En förutsättning för att korruption skall frodas är bristen på insyn, desto större pengar det handlar om desto större är drivkraften att påverka besluten till sin egen favör.

Den vårdslösa hanteringen av våra gemensamma tillgångar har endast ett botemedel – Socialdemokraterna måste släppa maktmonopolet och riva ”Berlinmuren” av sekretess gentemot alla andra partier i kommunstyrelsen.
Efter valet i höst så går möjligen Socialdemokraterna in på sitt 100e år som styrande parti i Södertälje sedan 1920.

100 år vid makten går inte spårlöst förbi, en liten grupp socialdemokrater gör upp affärerna, inga andra får se anbuden, egen majoritet legaliserar besluten genom att klubba igenom affärer i kommunfullmäktige, affären är då ”demokratisk”.
Det märkliga är - Varför accepterar MP, KD och C att endast S har insyn i en affär som denna? Ingen av dem fick vara med i styrgruppen som gjorde upp affären om försäljning av bostäderna i Hovsjö!


En idealisk plattform för korruption och maktmissbruk.
Dessutom ökar risken för dåliga affärer/upphandlingar då styrgruppen består av amatörer inom branscherna det gäller och som förlitar sig på att kompisarna på Skanska, Peab, fastighetsbolag med flera skall vara schysta/snälla emot dem…

När Realistpartiet säger att det går att bygga billigare, ta mer betalt för fastigheter och upphandla bättre så lyssnar amatörerna inte på oss, de litar på storbolagen.
Resultaten är uppenbara: Fornhöjdsskandalen (Skanska) och bygget av Europas dyraste P hus per kvm bakom vårt eget stadshus (Peab) med mera och utan konsekvens för inblandade.

Det är ingen slump att den f.d. socialdemokratiska politikern Ilija Batljan lämnade politiken 2016 och grundade samhällsbyggnadsbolaget (SBB), hela hans affärsidé bygger på att köpa upp fastigheter av naiva kommunpolitiker, snabbrenovera och dubbla hyran.
Han är idag miljardär!


Södertälje är inget undantag, styrgruppen sålde ut radhus för 7531 kr kvm – billigast i hela Stockholms län, man sålde 786 bostäder i Hovsjö till Månsbro för 780 miljoner, det fanns 1 seriöst företag som ville betala 55 miljoner kronor mer för dessa bostäder, de valdes bort av styrgruppen som sa – Månsbro är ju snälla, de har hjärta för Södertälje bla bla…   Läs vår insändare i Telgenytt - Länk!
Nu visar det sig att Månsbro är precis lika ”snälla” som alla andra bolag som vill tjäna pengar, de renoverar för att motivera kraftigt höjda hyror och därmed öka värdet på sina fastigheter, exakt som andra bolag förmodligen hade gjort!

Så varför valde styrgruppen bort 55 miljoner för att få sälja till Månsbro? Motiv?
Vi har begärt ut handlingarna för att få se hur mycket pengar Södertäljeborna gick miste om? Telge vägrar att lämna ut handlingarna till oss, inte ens till sin egen bolagsstyrelse!

Endast socialdemokraterna i styrgruppen: Boel Godner, Håkan Buller,
Yilmas Kerimo samt VD Juan Copovi Mena, och några tjänstepersoner/konsulter anställda av S visste siffrorna. Läs om hela affären i Länstidningen - Länk!     
Uppdatering 2022-08-01 - Vi fick ut handlingarna då domstol hävde sekretessen.
Det visade sig att Södertäljeborna missade 55 miljoner i denna affären!


Det sorgligaste i denna affär är att bostäderna såldes överhuvudtaget, man hade årliga hyresintäkter på ca 70 miljoner.
Vi hade själva kunnat göra som SBB eller Månsbro, belåna dem till låg ränta, renovera dem och höja hyran något (långt ifrån dubbla) så det täcker räntekostnaden, det hade varit det snälla att göra, och dessutom det bästa för allmännyttan/Telge bostäder i förlängningen.
Nu sålde man 786 lägenheter för ca 12.800kr/kvm, för att ha råd att bygga 186 lägenheter för ca 55,000 kr/kvm, exempelvis ”Stockholmsberget” = Resultatet är att allmännyttan gick minus 600 bostäder och fick högre hyror.

Är du också trött på skandaler och dåliga affärer?
Rösta Realistiskt i Kommunvalet!

Joakim Granberg
Lars – Göran Jonsson
Realistpartiet, ditt lokalparti

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln