Södertäljekommun - Religionsneutral arbetsgivare? V11

Hejsan
Frågan om religiösa plagg och symboler på arbetsplatsen är uppe igen då EU domstolen nyss har lämnat ett utslag som ger ett företag rätt att neka en anställd att bära religiös huvudduk på arbetsplatsen.

EU domstolen fastställer att företagen har rätt att ha en egen klädkod som de anställda skall följa så länge den gäller för alla på arbetsplatsen.
Vilket i praktiken öppnar upp för alla arbetsgivare att själva sätta sin prägel på hur de anställda skall vara klädda.
Det är med andra ord inte en mänsklig rättighet att få bära valfri klädsel på en arbetsplats, så den motivationen håller inte längre som argument för att få klä sig som man vill på jobbet.

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan arbetslivet och det privata i denna frågeställning, privat får man givetvis klä sig som man vill, det är för oss en självklarhet och en mänsklig rättighet.

På kommunala arbetsplatser så är det kommunen som är arbetsgivare och har då rätten att sätta sin egen klädes kod för de anställda. Vi föreslår att den skall vara fri från religiösa kläder och därigenom inta en neutral ställning gentemot de drygt 20 religionsuppfattningar som var och en har över 500 000 följare i världen, och säkerligen finns de flesta av de 20 stora religionerna representerade även här i Södertälje som har ca 80 nationaliteter bara på Scania och Astra Zeneca.
Situationen skulle givetvis bli ohållbar om alla dessa skulle kräva egen klädsel, egen kost, egna lov och helgdagar och övriga anpassningar i skolan och arbetslivet.
Därför är det för oss en självklarhet att de kommunala arbetsplatserna och skolorna måste vara helt religionsneutrala. Givetvis får folk ha på sig smycken som kors andra symboler, vi talar främst om tydliga signaler i form av kläder.

Vi har skilt på stat och kyrka i Sverige för 17 år sedan, det betyder inte att andra religioner skall ta kyrkans plats för att bli vardagliga inslag i Södertälje kommuns verksamheter.
Att ta bort religionen helt ur ekvationen på kommunala arbetsplatser och skolor skulle förenkla livet för både barn, vuxna och administrationerna.
Flera partier i Södertälje har deklarerat sig som feministiska, med starka värderingar för kvinnors och HBTQ personers lika värde och rättigheter.
Hur kan man då samtidigt ställa sig bakom krav från patriarkala strukturer som faktiskt de flesta religioner är utan att känna sig som hycklare?
Det är för oss då en självklarhet att man skall motarbeta alla former av ”reklam” och signaler som stödjer patriarkala strukturer som i princip alla religioner utgör.
Många människor har flytt från regioner med starka patriarkala strukturer, dem och dess barn skall inte behöva komma till Södertälje och acceptera att just dem värderingarna man har flytt ifrån tillåts marknadsföras på kommunens arbetsplatser och förskolor. 

En religionsfri klädsel i grundskolorna tror vi skulle minska spänningar och kanske till och med mobbing då ingen behöver skylta med sitt religiösa ställningstagande och det är samma regler som gäller för alla!

Till er som nu har sträckt er efter den ”bruna stämpeln” så undrar jag – Är ”religionofobi” ens ett ord ännu? Eller har jag just myntat det för er som vill stämpla realistiska åsikter åt ett eller annat håll?
Alla skulle må bättre av att få bort religiösa och politiska ställningstagande på alla arbetsplatser och skolor, det är min bestämda åsikt och sannolikt en realistisk analys då underlag för konflikter skulle bli betydligt mindre.    Se Aftonbladets artikel
Etiketter: blogg

Veckans spaning och sammanfattning

Noterar i måndagens LT att man höjer parkeringspriserna i Hovsjö och dessutom lägger till en dygnet runt taxa. Men suck... skall de stackarna nu som inte har fått sina bilar uppeldade dessutom behöva betala mer för sina redan närapå försäkringsomöjliga parkeringsplatser? Är lite som att klappa till en som redan ligger och sover under sin bil på natten för att vara säker på att komma till jobbet dagen efter... Vet att man erbjuder garage platser på en del platser i Hovsjö, men många vill ju ha bilen nära hemmet så de har uppsikt över den av förståeliga skäl. Nu säger någon av ordning att det måste finnas lediga besöksparkeringar med... Ja men då finns väl garagen till det med då?

Södertäljesonen Nano fick folkets röst men ändå så gick 3an Robin Bengtsson och vann melodifestivalen tack vara den internationella juryn.
Jag tycker Robins låt var bra, och den kan säkert gå långt i Eurovisionfinalen, men tycker ändå lite synd om Södertäljekillen som fick ett rekordantal röster och kärlek från Sveriges röstandes.
Du är grymt bra Nano!

Fiskar i grumligt vatten är ett utryck som menar på att man röstfiskar genom att försöka fånga in "rasistväljare"  - Vilka är då dessa rasistväljare man försöker fånga in genom "grumligt" fiske? Vanligtvis menar man på att det är SD, men då dagens användande av ordet rasist har vattnats ner till att kunna användas emot alla som inte tycker som en själv, oavsett etnicitet - Så är det mera otydligt för mig vad grumligt vatten innebär? Ingela Nylund Watz (S) menar på att Marita Lärnestad ( M) är "grumlig" då hon säger att hon skall gå till val med alliansens politik - Grumligt? Läs LT om grumliga uppgörelser
Som Realist så blev jag nyfiken, är även S grumliga och tar stöd av "rasister" för att få igenom sina förslag? En enkel Googling gav mig detta:
SD röstar mer som S än M  (2016)
Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade under förra riksdagsåret lika i över hälften av alla voteringar. När S och M är oense går SD åtta av tio gånger på S linje.
Du som inte tror dina ögon - Läs SvD här - Länk
Då uppstår ju den självklara frågan - Varför anser inte Ingela Nylund Watz att socialdemokraterna är ute i grumligt vatten och sågar sina egna förslag så snart SD stödjer dem?
Går det bra att SD stödjer deras förslag men inte andras? Dubbelmoralen är skrämmande!
Inte konstigt att politikerföraktet ökar inom alla led. OM du läser detta Ingela Nylund Watz - Menar du på att aldrig Socialdemokraterna tar stöd av SD för att få igenom sin egen politik? Fick jag odds av Unibet skulle jag kunna lägga hela min veckopeng på att du svarar exakt som AKB - Vi kan väl inte rå för hur SD röstar, vi vill ju bara få igenom vår egen politik. Så med andra ord så är alla ute och fiskar i grumliga vatten inför det kommande valet, alla partierna i riksdagen är ute efter makten, och ingen sida kommer att tacka nej till regeringsmakten oavsett om det är SD som fäller avgörandet!
Vi på Realistpartiet har säkrat upp oss - Vi har skickat ner ett gult bete som syns bra i både klart och grumligt vatten :)  Så alla inom Södertälje kommun kan se oss!
Vi tar gärna stöd från både S, M, V, SD - Ja alla andra partierna, så länge det blir vi som bestämmer! :)
( Nu är detta min blogg så nu skriver jag som jag vill... :) 
Som en ond följetong som man knappt orkar läsa om men måste...
Skottlossning i Brunnsäng och en läsning om att polisen inte har resurser att följa upp inbrotten i staden, eller några mängdbrott överhuvudtaget om man skall vara ärlig då de är fullt upptagna med byråkrati eller grövre brott.
Att det behövs mer resurser till Södertäljepolisen vet alla om, men inget kommer att hända innan valet är min gissning. Bilbränderna har jag inte ens orkat följa, hur många är det denna veckan någon?

Nyhet! - Veckans Dumle!

Lärare sparkad efter 37 års trogen fläckfri tjänst för att ha petat till en jobbig unge som vägrar lyssna. Läs LT
Här har vi ett praktexempel på vad som är FEL med Svenska skolan!
Veckans DUMLE går till rektorn på denna skola! Hur i hel..te kan man tro på orden från en jobbig ligistunge som inte kan hålla käften på lektionerna före en lärares med 37 års fläckfri trogen tjänst?
Och sedan dessutom sparkar denna lärare? Jag hoppas att denna lärare får skadestånd och åter träda i tjänst när detta är klart, och att rektorn får sparken! Detta är resultatet vi ser av det bortklemade samhället där det är eleven och inte läraren som bestämmer i klassrummet, sorgligt!
Nu ser vi att massor med elever och föräldrar kräver att läraren får komma tillbaka till jobbet, frågan är om man orkar efter att ha blivit misstrodd av sin egen rektor? Vi hoppas!
Scania i Södertälje går så bra att alla anställda får en bonus på dryga 29.000 kr. Det är goda nyheter för Södertälje! Grattis Scania och alla Scaniaarbetare som bidrar till denna framgång och därmed ökar vår stads skatteunderlag :) Vilket vi behöver!  Läs mer på LT

Min vecka - Arga snickaren?

Med blodad tand efter att själv ha lagat min diskmaskin så har jag satt igång en tidsödande spiral hemma... Nu tror både jag och min sambo att jag kan fixa allt själv lika bra som en hantverkare endast genom att läsa instruktioner och titta på videos på Google... Hm, i praktiken så fungerar ju detta i de flesta fall så länge det inte gäller områden där man behöver behörighet, som el jobb osv. Men efter att nu har målat om hela badrummet och köpt på mig färg för både kök och vardagsrum så börjar jag ångra mig. Håller just nu på (ikväll i pauserna från detta blogginlägg) med att skrubba ur badkaret då jag köpt på mig emaljfärg som påstås göra badkaret som nytt igen med bländande vit porslinsfärg som håller i flera år...
Ja, kanske borde jag ha läst instruktionerna ordentligt först.
Nu ser jag att färgen skall sätta sig i 3 dagar innan man får blöta ner den nymålade ytan.. Jaha...
Inte lika glada miner här hemma nu...  Sambon: Va F.. skall jag duscha på jobbet nu? Vad säger du?- får jag inte gå på golvet heller? Jag svarar - Nä jag har målat golvkaklet med samma färg...Så här sitter vi nu... Ser ut som vi får ta in på Skogshöjd ett par dagar :)
Gällande fortsättningen av renoveringen, målandet av kök och vardagsrum så känns det som att jag kommer att ringa en gammal SSK målvakt - Stefan Dernestål som driver en målerifirma, läser du min blogg Dernis? Snart är du här igen, det var nämligen han som målade om mitt kök och vardagsrum förra gången för 15 år sedan, kan jag ringa och klaga på jobbet och få ett bra pris tro? :)
Ha en kanonbra helg kära vänner så hörs och ses vi snart igen.
Mvh
Joakim Granberg

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln