Budget 2025 med plan för 2026-27
Nedan kan ni se höjdpunkterna för RP i budgetdebatten
Hela budgeten i text nedan:
Inledning av partiledaren Joakim Granberg
Som Södertäljes lokalparti så är våra prioriteringar alltid med fokus på våra medborgare, företagare, föreningar och alla verksamheter inom Södertäljes kommundelar.
Södertälje är vår del av världen, men vi påverkas stort av vad som pågår i vår omvärld.
Det pågår krig i Europa och mellanöstern, det är oroliga tider som inte bara påverkar våra kommunala verksamheter och de kommunala bolagens ekonomi negativt, det påverkar även många av kommunens företagare och människor negativt, inte bara ekonomiskt utan även känslomässigt.
En otrygg omvärld ökar den upplevda otryggheten bland Södertäljes invånare, och det eskalerande gängvåldet spär ytterligare på otrygghetskänslan som påverkar vår vardag negativt på flera plan.
Våra lokala företagare upplever en otrygghet, människor vill inte släppa ut sina barn på kvällarna och man upplever att samhället har tappat kontrollen över den eskalerande kriminaliteten i synnerhet bland våra unga där rekryteringen av barn in i grov kriminalitet pågår till och med i våra skolor. Realistpartiet fokuserar därför i denna tilläggsbudget stort på trygghetsökande åtgärder för våra medborgare och inom våra skolor. Vi stödjer även föreningslivet och delar av civilsamhället som arbetar med brottsförebyggande åtgärder och främjar ökad integration.
Vi har under många år påpekat att det inom flera av kommunens verksamheter finns en dysfunktionell struktur med otillräckliga styr och kontrollfunktioner som fortsatt tillåter för skattebetalarna kostsamma misstag och korruption.
Nu senast (7 nov 2024) så kunde vi se revisionsrapporten om vårt samhällsbyggnadskontor som var en skrämmande läsning. Jag är på riktigt övertygad att om vi ska få ordning på kommunens affärer och verksamheter så krävs det att man bryter den cementerade maktstruktur och tystnadskultur som byggts upp över årtionden och därmed nästintill omöjliggjort nödvändiga förändringar som krävs för att få ordning och reda inom vår kommunala verksamhet. Vår tilläggsbudget utgår ifrån majoritetens budget som på papperet ser skapligt bra ut, vi tar inte bort några satsningar eller tilltänka investeringar, utan vi har här i stället lagt till ytterligare åtgärder och satsningar, samt prioriterar i tanken annorlunda inom våra bostads- och fastighetsbolag för att skapa utrymme till att bland annat satsa på våra trygga hubbar i våra sex mest otrygga bostadsområden och därmed bidra till ett tryggare Södertälje som helhet.
När man läser vårt budgettillägg så ska man komma ihåg att vi inte har varit inne och petat i de kommunala bolagets ekonomi och verksamheter som omsätter miljardbelopp i olika investeringar, renoveringar, försäljningar och inköp. Vi är till 100% säkra på att med bättre styrning och upphandlingsrutiner kring byggnation, renoveringar, inköp och många andra kostnadsposter så skulle vi kunna frigöra stora belopp för att mer än väl täcka de investeringar vi vill göra utöver majoritetens budget och mycket mer därtill. Men det är något som vi får bevisa den dagen då vi förhoppningsvist ingår i en styrande majoritet, möjligen redan efter kommunalvalet 2026
Joakim Granberg, partiledare för Realistpartiet - Södertäljes lokalparti
OBS! - Vill man läsa hela vår budget med räkenskaper så finns den som PDF nedan.
Sammanfattning
Flera av våra satsningar är för att öka Södertäljebornas trygghet.
Dels genom att införa kommunala trygghetsvärdar i Södertäljes tjänst. Trygghetsvärdar och väktare är funktioner som inte ersätter kvarterspoliser men som ökar tryggheten genom att de patrullerar i våra otrygga stadsdelar, skolor och fritidsgårdar - kort sagt ska de finnas där de behövs. I förlängningen vill vi införa stationära trygghetsvärdar och väktare i våra skolor för att stävja våld, mobbning och skapa en tryggare miljö för personal och elever.
I Södertäljes skolor ska vi satsa på skolsociala team
Det finns totalt 294 skolsociala team runt om i landet idag. Sociala team är grupper med personal från skolan och socialtjänsten som samverkar för trygghet, studiero och för att öka elevernas närvaro i skolan. Teamen ger socialtjänsten bättre förutsättningar att i ett tidigt skede arbeta tillitsskapande och förebyggande. Regeringen har sett positiva effekter av skolsociala team och utökar nu statsbidrag för just denna verksamhet, Södertälje ska söka detta statsbidrag och få i gång verksamheten snarast möjligt.
Vi vill även installera trygga hubbar i stadsdelarna Ronna, Geneta, Lina, Fornhöjden, Saltskog och Hovsjö för att ytterligare förstärka tryggheten i dessa utpekade problemområden.
Dessa hubbar ska vara en samlande kraft i området där alla aktörer deltar, då menar vi hyresvärdar, boendes, näringslivet samt kommunens olika aktörer som kan bidra. Ett exempel på aktörer inom civilsamhället är organisationen Mamma United, idag finns de i Fornhöjden och Ronna, men bör ingå i alla hubbarnas samverkan. Det finns många fler aktörer inom civilsamhället som kan och säkert vill deltaga och bidra med sin kompetens.
Vi verkar även för att bygga ett vård- och omsorgsboende samt en offentlig WC med vattenpost i Mölnbo.
Köpa in terrängrullstolar för utlåning, anställa fler skolkuratorer för en bättre elevhälsa, gratis TBE vaccin för kommunal personal inom riskyrken, ge allmänheten tillträde till friidrottshallen (Södertäljehallen) och motverka ofrivillig ensamhet bland våra äldre.
Vi vill och måste utöka satsningar generellt på ungdomsidrotten och föreningslivet samt civilsamhällets positiva aktörer som aktivt bidrar till ett bättre samhällsklimat.
Vi måste även skapa ett bättre, tryggare och mer välkomnande företagsklimat
Något som vi anser är oerhört viktigt för tillväxten i staden och arbetet för att skapa fler arbetstillfällen.
Sist men inte minst vill vi se en grön samhällsbyggnadsstrategi
För att få bättre luftkvalitet. Där ingår installationen av ”gröna installationer av grönska” på och kring Mälarbron för att stävja de höga PM10 halterna. Men även på andra ställen inom kommunen där det är möjligt för en bättre luftkvalitet och en vackrare stad.
Ökad trygghet för Södertäljeborna samt inom skolans verksamheter - Starta trygga hubbar i utsatta områden!
1.1 Starta trygga hubbar i utsatta bostadsområden
Samhällsklimatet har blivit hårdare och nyheterna rapporterar om grova våldsbrott, skottlossningar och mord på våra gator här i Södertälje. Våra otrygga områden som kallas för utsatta områden är områden där kriminella gäng kraftigt påverkar vardagen för de boende. Södertälje har sex bostadsområden som klassas som utsatta och riskområden, dessa är: Ronna, Geneta, Lina, Fornhöjden, Saltskog och Hovsjö.
Realistpartiet satsar sex miljoner kronor 2025 på att i samarbete med Telge Fastigheter och Telge bostäder identifiera och iordningställa sex lokaler i de nämnda bostadsområdena och få i gång driften. Verksamheten kommer att stödjas med sex miljoner årligen 2026 och 2027.
Notering: Delfinansiering av lokaler ska komma via våra bostad och fastighetsbolag då det är en bra affär då ökad trygghet ökar fastighetsvärden och viljan att bo i området.
Vi har inte underlag för att bifoga bolagens investeringar och potentiella värdeökningar i denna tilläggsbudget.
Att stävja den ökande otryggheten som är både verklig och känslomässig kräver många åtgärder. Ett led i ett större åtgärdspaket, som bevisligen fungerar, är närvaro av vuxna och myndighetspersoner. Uppsala var första kommun i Sverige att starta upp projektet AMP, som visat sig framgångsrikt med positiv effekt i andra städer i världen. AMP står för Affärs- och medborgarplats. Den grundläggande tanken är att alla offentliga och privata aktörer som finns i ett område går samman och tar ett gemensamt ansvar för området i fråga.
AMP eller vår version som vi döpt till trygga hubbar ska vara ett offentligt rum som är tillgängligt för alla där det till exempel anordnas aktiviteter för alla åldrar. AMP-modellen grundar sig i internationell och nationell forskning och fokuserar på flera aspekter runt en plats.
De lokala företagen och föreningarna känner sitt område bäst. De vet vilka de negativa aktörerna är vilket är stöd till polis och myndigheter. Vi tror att hubbens närvaro skulle uppskattas och välkomnas av boende och aktiva i området samt de små och medelstora lokala företagen.
Telge Bostäder och Telge Fastigheter har gjort eller håller i nuläget på med en inventering av sina egna lokaler och vad dessa kan användas till. Det finns sannolikt några av dessa som skulle lämpa sig till att anpassas för ändamålet.
Vår version av AMP modellen är en vidareutveckling och anpassning till Södertäljes behov och förutsättningar, därför kallar vi dessa kort och gott för Trygga hubbar som backas upp av trygghetsvärdar och väktare.
1.2 Anställ kommunala trygghetsvärdar
Trygghet i Södertälje och för lärare och elever.
Otryggheten i Södertälje har inte bara ökat på våra gator utan så även i våra skolor. Både lärare och elever verkar i otrygga miljöer vilket bidrar till en sämre elevhälsa och är även en stor bidragande orsak till sämre studieresultat för kommunens elever.
Realistpartiet satsar fem miljoner kronor åren 2025 - 2027 till att anställa trygghetsvärdar.
En trygghetsvärd alternativt väktare fungerar lite förenklat som en ”kvarterspolis” och som med rektorernas samtycke ska kunna verka på våra skolor, stödja våra fritidsgårdar, patrullera i våra otrygga bostadsområden samt assistera våra trygga hubbar vid behov. Trygghetsvärdar och väktare ska även öka säkerheten i våra stadsdelar och centrum på kvällstid. Vi anser även att trygghetskameror ska vara ett naturligt inslag i vår vardag på allmänna platser. Dessa bidrar till att lösa brott och de flesta drar sig för att begå brott när man vet att man blir filmad.
Efter första året 2025 så görs en utvärdering vart trygghetsvärdarna har givit bäst resultat, det kan till exempel vara på en skola där rektorn sett positiva resultat, en fritidsgård eller ett centrum som upplevs som mycket tryggare. På dessa platser så ska trygghetsvärdarna permanentas tills vidare. Anställningen kvarstår hos kommunen och belastar därmed inte budgeten för den enskilda skolan, fritidsgården eller de lokala handlarna i ett bostadsområde.
Det finns även exempel på hur företagare och fastighetsbolag har gått in och varit med att finansiera trygghetsvärdar.
I Göteborg har Länsförsäkringar gått in och finansierat trygghetsvärdar i skolor och det har givit klara och tydligt positiva resultat. Något som Södertälje även kan försöka göra är att bjuda in lokala aktörer och bostadsbolag till att bli delaktiga i finansieringen av denna verksamhet.
Länsförsäkringar skriver följande om Trygghetsvärdar på skolor.
För att unga ska kunna prestera under skoltid behövs en miljö som kännetecknas av respekt, kamratskap och studiero. Detta är inte en självklarhet överallt. Därför finansierar vi trygghetsvärdar vars syfte är att skapa en lugn och trygg tillvaro för eleverna under skoltid. ”I sjuan skolkade jag mycket. Men så började trygghetsvärden prata om framtiden och jag förstod vad som kunde hända om jag fortsatte skolka.”
I samarbete med Reningsborg finansierar Länsförsäkringar fyra trygghetsvärdar på utvalda grundskolor i Göteborg. Trygghetsvärdarna finns som ett stöd för eleverna på raster för att de ska kunna känna sig trygga och veta att det finns en extra vuxen att vända sig till. Syftet är att skapa en lugn och trygg tillvaro för eleverna samt främja kamratskap, studiero och respekt för varandra. Trygghetsvärdarna arbetar på skolor i Bergsjön, Lövgärdet, Biskopsgården och Tynnered. Både elever och personal vittnar om att trygghetsvärdarnas närvaro bidrar till positiva effekter i skolmiljön.
1.3 Utöka antalet fältare och inför skolsociala team
Vi vill utöka antalet fältare i Södertälje. När vi talat med lokalpolisen så berättar de vilken bra resurs fältare är och att de gärna ser fler fältare i verksamheten.
Vi har lyssnat och budgeterar för att anställa ytterligare några personer till i verksamheten.
I Södertäljes skolor ska vi satsa på skolsociala team. Det finns totalt 294 skolsociala team runt om i landet idag. Sociala team är grupper med personal från skolan och socialtjänsten som samverkar för trygghet, studiero och för att öka elevernas närvaro i skolan.
Teamen ger socialtjänsten bättre förutsättningar att i ett tidigt skede arbeta tillitsskapande och förebyggande. Regeringen har sett positiva effekter av skolsociala team och utökar nu statsbidrag för just denna verksamhet. Södertälje ska söka detta statsbidrag och få i gång verksamheten snarast möjligt. Realistpartiet budgeterar tre miljoner kronor årligen 2025 – 2027 till att anställa fler fältare.
Vi satsar ytterligare tre miljoner kronor årligen 2025–2027 för att frilägga ytterligare resurser utöver statsbidragen till att etablera skolsociala team redan 2025.
1.4 Riktat städ till föreningar som stärker civilsamhället och integrationen
Föreningar spelar en viktig roll i det trygghetsskapande arbetet i Södertälje.
Det finns många bra föreningar i Södertälje och vi anser att det är en god idé för civilsamhället att kroka arm med den kommunala verksamheten för att få bästa möjliga resultat för Södertäljeborna. Det är inte enbart inom kultur- och fritid som föreningar är viktiga utan även organisationer som samarbetar med socialtjänsten och övriga samhällsfunktioner som polisen och fastighetsägare utgör en viktig funktion.
Ett gott exempel är föreningen Mamma United som hjälper mammor påverka sin och sitt barns livssituation till en bättre framtid och utökar integrationen för utlandsfödda mammorna och dess barn och familjer. Organisationen ökar tryggheten i sina verksamma bostadsområden och har därför stöd av fastighetsägarna Victoria hem och Svea fastigheter då det dessutom ökar värdet på deras fastigheter.
Vi önskar att även våra kommunala bolag som Telge bostäder och Telge Fastigheter tar ansvar och stödjer en verksamhet som denna då det även har en stor samhällsnytta.
Realistpartiet stödjer verksamheten och budgeterar 400 000 kronor till Mamma United årligen under 2025,2026 samt 2027 för att säkra verksamhetens fortlevnad
2. Skola – Utbildning
Vi ser positivt på majoritetens prioriteringar inom skolan.
Sådant som att stärka kompetensen bland lärarna i grundskolan och att utveckla kommunens yrkesutbildningar för att anpassa dem till marknadens behov är bra. Majoriteten skriver också att det ska vara arbetsro i skolan vilket Realistpartiet håller med om. Men för att arbetsbelastningen med att skapa en trygg miljö och arbetsro inte ska läggas på lärarna så har vi föreslagit kommunala trygghetsvärdar, fältare och skolsociala team i våra skolor som ni har läst om ovan. Men det behövs ytterligare åtgärder som att arbeta mot psykisk ohälsa bland våra ungdomar
2.1 Motarbeta psykisk ohälsa i skolmiljön – Anställ fler skolkuratorer
Det kommer allt fler larmrapporter om att unga mår psykiskt dåligt i Sverige.
Unga upplever fler psykiska besvär och konsumerar mer sjukvård och antidepressiva läkemedel än tidigare generationer. Unga upplever oftare psykosomatiska symptom vilket signalerar att vi måste vara uppmärksamma på de förändrade livsförutsättningar som unga har idag och vi måste stärka deras förmåga att hantera tillvaron.
Det positiva är att unga idag är bättre på att öppet utrycka sina känslor och upplevda problem. Ofta räcker det med att tala med någon för att situationen ska kännas lättare. Ibland vill man inte tala med sina föräldrar eller andra vuxna i sin närhet utan finner det lättare att tala med en utomstående expert. En kurator är ett utmärkt exempel.
Vi anser att skolan idag har alldeles för få kuratorer och vi föreslår en målsättning på en nivå om en kurator per 250 elever i Södertäljes skolor.
Realistpartiet budgeterar därför tre miljoner kronor årligen för perioden 2025, 2026 och 2027 till att anställa ytterligare skolkuratorer.
2.2 Naturskolan som en naturlig del i skolgången
Naturskolan ligger i Lina, intill Lina Naturreservat, och tar emot skolklasser i varierande åldrar från kommunens skolor och även SFI. Många elever som kommer på besök har aldrig varit i naturen.
De har aldrig gått på skogsmark eller varit nära naturens växter. Naturskolan har program som lär ut om insekter, växtliv och till exempel varför man inte ska skräpa ner i naturen. Det är väldigt uppskattat bland både lärare och elever och vi tror det får väldigt goda effekter för vårt samhälle om fler får en relation till naturen.
Att barn får uppleva den svenska naturen på nära håll är viktigt för deras förståelse kring klimat, naturvård och välmående. En så fantastisk verksamhet i kommunens drift anser vi bör utnyttjas till fullo och allt som gör naturen mer tillgänglig för Södertäljes unga bör övervägas.
Idag kan resorna till Naturskolan vara krångliga för lärarna då man behöver åka kommunalt och vi vill därför investera i att förenkla besöket för dem.
För några år sedan kunde skolklasser som skulle besöka simskolan boka bussresa som kommunen bekostade och vi anser att en liknande lösning skulle kunna vara möjlig för Naturskolan. Under pandemin var detta ett alternativ som utnyttjades och uppskattades.
Realistpartiet avsätter 250 000 kronor 2025 som ett pilot-år och sedan får kostnaden justeras kommande år efter utvärdering av utfallet, men vi har redan nu avsatt samma belopp även för 2026 och 2027 som grundplåt för verksamheten.
2.3 Erbjud gratis TBE-vaccinering till kommunens skol-, fritids- och förskolepersonal.
Personal som arbetar med barn och ungdomar vistas ofta i miljöer där man utsätter sig för risken att få fästingbett och därmed ökar risken för allvarlig sjukdom.
Det är inte rimligt att man som anställd själv ska bekosta vaccination som minskar risker i arbetet, den kostnaden bör arbetsgivaren stå för. Som exempel kan nämnas att all SIS personal med klientnära uppgifter erbjuds kostnadsfri vaccinering av TBE och hepatit. Det är möjligen så att fler av kommunens anställda kan klassas som riskgrupper, främst de som arbetar inom miljöer där man vistas mycket ute i skog och mark. Vi lämnar det öppet för att kostanden för TBE- vaccineringen kan komma att öka 2026 och 2027, men vill ändå genomföra detta för kommunens skol, fritids- och förskolepersonal som ett pilotprojekt för att sedan utvärdera av kostnaden kan komma att bli för åren framöver.
Realistpartiet avsätter en miljon kronor årligen 2025 – 2027 till att genomföra de frivilliga vaccinationerna som en grundplåt för verksamheten och utesluter inte att de kan krävas ytterligare investeringar de kommande åren.
3. Utökade satsningar på ungdomsidrotten, föreningslivet och kulturlivet
Nästa generation måste få de bästa möjliga förutsättningarna för en meningsfull fritid och ha tillgång till bra vuxna förebilder.
I Södertälje har vi ett mer levande föreningsliv än i den genomsnittliga kommunen. Därför är det extra viktigt att vi tar hand om våra föreningar som i sina verksamheter fångar upp både ung som gammal och skapar en mer meningsfull tillvaro för väldigt många människor.
Forskning fastställer att unga som är delaktiga i sport och föreningsliv är mycket mindre benägna att delta i kriminalitet och missbruk.
Vi ser därför det som positivt att majoriteten satsar pengar på ett idrottsår 2025, men det är tyvärr pengar som försvinner året efter. Realistpartiet tror på långsiktiga satsningar!
Därför vill vi satsa ytterligare fem miljoner kronor årligen med start år 2025 som ska öronmärkas till föreningar och idrottsklubbar som satsar på aktiva åtgärder för ungdomar som exempelvis läxhjälp, fadderprogram och nattvandring
3.1 Utökad fritidspeng upp till 1000 kr per barn som går i grundskolan
Detta är ej kopplat till Socialtjänsten och den eventuella statliga fritidspengen.
Alla barn i grundskolan ska ha rätt till fritidspeng. Det finns många familjer som inte lever på försörjningsstöd men ändå har det tufft ekonomiskt och väljer bort kostnader i samband med idrott och aktiviteter för sina barn.
Realistpartiet budgeterar fem miljoner kronor per år 2025 fram till år 2027 till detta projekt då vi uppskattar att det kan bli aktuellt för cirka 5000 barn i vår kommun per år.
3.2 Tillsätt en föreningssamordnare i Södertälje kommun
Föreningar är en samlande plats där människor möts, utvecklas och växer.
Det är otroligt viktigt att föreningarna får alla förutsättningar för att kunna utföra sin verksamhet och locka till sig människor med liknande intressen. Det finns flera kommuner i Sverige som arbetar med en föreningssamordnare eller föreningskonsulent.
En föreningssamordnare fungerar som en länk mellan kommunen och det lokala föreningslivet och har till uppgift att stödja och utveckla föreningslivet på olika sätt.
En föreningssamordnare kan erbjuda stöd och rådgivning till föreningar exempelvis kring ekonomi, administration, marknadsföring och ledarskap. Den kan också initiera och genomföra föreningsrelevanta utbildningar och workshops samt informera om och förmedla bidrag och stöd till föreningar från kommunen och andra organisationer. Föreningssamordnaren kan även ha en samordnande funktion föreningar emellan så att gemensamma aktiviteter eller värdefulla utbyten kan ske.
Realistpartiet budgeterar 700 000 kr årligen åren 2025 – 2027 för att tillsätta tjänsten
3.3 Tillträde för allmänheten till friidrottshallen (Södertäljehallen)
Idag används hallen av föreningsidrotten och övrig tid står den tom.
Allmänheten bör ha möjlighet att utnyttja hallen då den inte är bokad. Munktellhallen i Eskilstuna och Sätrahallen är utmärkta exempel på hur man gör träningen tillgänglig för allmänheten, i likhet med allmänhetens åkning i mängder av ishallar. I båda ovannämnda hallar betalar man en entréavgift till tjänstgörande vaktmästare.
Genom att möjliggöra träning på egen hand ger vi aktiva idrottare bättre förutsättningar att utvecklas och förbättrar samtidigt folkhälsan för övriga som inte är aktiva i någon förening. Särskilt viktigt är dessa tider på vinterhalvåret då träning utomhus är svår att utöva.
Realistpartiet budgeter 300 000 kronor årligen 2025 – 2027 som går till SBBK som är driftsansvariga för hallen som kompensation för att de håller i övervakningen av lokalerna de tider de är öppna för allmänheten.
Kommentar: Det går att diskutera former för att ha ansvarig på plats inom den kommunala kultur och fritidsverksamheten och Södertäljes idrottsföreningar även med fler aktörer utöver SBBK. Poängen är att vi tror att det ligger i både föreningarna och civilsamhällets intresse att nyttja lokaler som denna bättre.
4. Omsorg och Äldreomsorg
4.1 Motverka ofrivillig ensamhet bland våra äldre
Ofrivillig ensamhet och isolering är ett folkhälsoproblem som drabbar många människor, inte minst våra äldre.
Ofrivillig ensamhet skapar ett större behov av hälsosjukvård och omsorg samt bidrar till förtid död och inte sällan även psykisk ohälsa. Ungefär 10–15 procent av den äldre befolkningen upplever ofrivillig ensamhet och andelen verkar vara än högre bland de allra äldsta. I 2022 års nationella folkhälsoenkät ställdes för första gången frågor om ensamhet och isolering. Bland de äldsta, 85 år och äldre, uppgav 40 procent av kvinnorna och nära 30 procent av männen att de besväras av ensamhet och isolering.
Forskningen visar att det finns olika riskfaktorer kopplade till ofrivillig ensamhet bland äldre personer. Det kan vara förlusten av en partner, minskat socialt nätverk, nedsatt funktionsförmåga, psykisk ohälsa och dålig ekonomi. Risken för att uppleva känslor av ensamhet kan minskas genom sysselsättning med aktiviteter som känns meningsfulla och som främjar samhörighet och delaktighet.
Eftersom ensamhet kan vara omgärdad av ett stigma är det inte säkert att den äldre personen söker hjälp och stöd, eller vet att man kan få stöd för detta. Ett uppsökande arbetssätt är även i linje med bestämmelserna i socialtjänstlagen (2001:453) om att socialnämnden ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra.
Realistpartiet avsätter därför 1,5 miljoner kronor årligen i budget för åren 2025, 2026 och 2027.
Medlen ska främst användas till att starta, förbättra eller utöka arbetet med hälsosamtal med äldre personer genom vilka huvudmännen erbjuder äldre ett samtal för att diskutera den enskildes livssituation och berätta om vilka aktiviteter, i kommunal eller annan regi som finns att tillgå
4.2 Bygg ett vård- och omsorgsboende i Mölnbo – Vårdinge kommundel
I hela landet så får vi en allt större del personer över 80 år, så även här i Södertälje. Vi måste planera för fler vård- och omsorgsplatser inom Södertälje kommun.
Majoriteten planerar för byggnation som kommer möjliggöra fler platser men vi ser en prognos framför oss som talar för att ytterligare platser kommer att behövas framöver.
Att bygga nya boenden är dyrt och vi anser därför att man bör se över vilka fastigheter Telge Bostäder och Telge Fastigheter redan har som förtjänstfullt kan ställas om till ett vård- och omsorgsboende så att kommunen därmed slipper bygga nytt helt från grunden.
Realistpartiet har delvis redan gjort den analysen och hittat en lämplig fastighet i Mölnbo – Fagernäs ladan vilken i folkmun kallas Anticimex-kåken. Fastigheten ägs idag av Telge Bostäder som har tidigare fått bygglov för att bygga bostäder, men vår information säger att man kan iordningställa fastigheten till ett vård- och omsorgsboende om man får en beställning av kommunen. Kommunen äger dessutom den intilliggande marken intill Lillsjön som kan iordningställas för utomhusvistelser och aktiviteter när vädret tillåter.
Fastigheten är så pass stor att man även skulle kunna bygga ett boende vackert beläget intill vattnet. Telge Bostäder har tidigare beviljats bygglov för 18 bostäder intill Fagernäs-ladan som ni kan se på bilden till vänster ovan. Så oavsett om Fagernäs-ladan nyttjas till fullo eller endast delvis så finns det utrymme och möjligheter att bygga både ett vård- och äldreboende samt ett så kallat mellan boende på denna vackra plats oavsett om ”Anticimex kåken” nyttjas eller inte för ändamålet.
Det ska även tilläggas att Mölnbo-legenden Bo Folcker har samlat in ca 800 namnunderskrifter som stödjer idén om ett vård- och omsorgsboende i Mölnbo.
Det utgör majoriteten av den vuxna befolkningen i Mölnbo – Vårdinge kommundel så det råder ingen tvekan om att boendet skulle välkomnas av folket i regionen samt av fler seniorer inom Södertälje kommun.
Realistpartiet avsätter 300 000 kronor 2025 för att snabbutreda exakt vad som är möjligt att göra i Fagernäs-ladan samt möjligheterna till byggnation på tomten intill Lillsjön och hur bygglovet av de 18 bostäderna kan nyttjas på bästa sätt inom ramen för äldreboendeplatser.
4.3 LSS Social kontaktperson
Realistpartiet budgeterar 1, 5 miljoner kronor extra årligen 2025, 2026 samt 2027 som ska gå till att utöka verksamheten med social kontaktperson för människor med funktionshinder. Det är oerhört viktigt att ha möjlighet att få komma ut, träffa folk och delta i aktiviteter och denna verksamhet fungerar inte tillfredställande idag enligt personal som vi har varit i kontakt me
4.4 En bättre naturupplevelse och fritid– Köp in terrängrullstolar
En tur i skogen är idag en omöjlighet för människor som inte kan eller har svårt att gå och röra sig. Många funktionshindrade personer inom den kommunala omsorgen får i stort sett aldrig komma ut i naturen på grund av att det är svårt att ta sig fram. Men vi riktar oss även till Södertäljes alla rullstolsbundna som inte kan ta sig ut i naturen med sin vanliga rullstol. Södertälje bör köpa in ett par terrängrullstolar på prov för att se utfallet, dessa ska kunna bokas och lånas av rullstolsbundna privatpersoner när de inte används inom den kommunala omsorgen.
Realistpartiet budgeterar år 2025 fem hundra tusen kronor för inköp av 2 terrängrullstolar.
5. Naturligt miljötänk
Vi har en medveten och miljövänlig inriktning i vår politik, även om vi såklart håller oss inom realistiska ramar för vad som är möjligt att genomföra.
Det vill säga åtgärder som inte stoppar samhällsutvecklingen och självklart tar hänsyn till de ekonomiska förutsättningarna.
Naturen är kanske vår största tillgång och miljömedvetenhet är viktigt i samhället och alla dess verksamheter. Alla borde få möjligheten att skapa en relation till naturen i kommunen, och det är något vi vill verka aktivt för.
Att skapa en medvetenhet i tidig ålder bland våra unga skapar goda förutsättningar för att nästa generation får ett naturligt tänk kring miljöarbetet inom alla sektorer, oavsett vad de arbetar med när de blir vuxna.
Därför har vi bland annat föreslagit att möjliggöra för fler skolklasser att besöka naturskolan.
Vi har också tidigare föreslagit att ett av kraven för att få föreningsbidrag bör vara att föreningarna ska ta fram en miljöplan för sin föreningsverksamhet, något som majoriteten nu tagit till sig och infört i den nya skrivelsen: Regler och riktlinjer för föreningsbidrag. Detta är bra och skapar en ökad medvetenhet hos föreningarna kring till exempel återvinning eller annan miljöpåverkan. Men för att inte belasta föreningarna med ytterligare administration så anser vi att vårt förslag om en föreningssamordnare passar väl in här. Samordnaren kan se till att föreningarna får tips på hur en grundläggande miljöplan kan se ut och därefter kan föreningarna själva fylla i de åtgärder som de anser de kan göra för att förbättra sitt eget miljöarbete.
6. Samhällsbyggnad med en grön inriktning
Södertälje kommun har tidigare deklarerat att man ska bygga 20 000 bostäder på 20 år och alla politiska partier är överens om att det råder bostadsbrist i Södertälje. Detta ligger nu vilande på grund av bland annat omvärldsläget, förhöjda materialkostnader, byggkostnader och PM10 problematiken kring främst Mälarbron.
Majoriteten har beslutat om ett dubbdäcksförbud som vi inte står bakom.
Självklart måste vi införa åtgärder som råder bot på problemet, men ett dubbdäcksförbud på en så central och logistiskt viktig plats anser vi är problematiskt. Enligt samhällsbyggnadskontorets egen analys så kommer förbudet att orsaka trafikinfarkter på flera platser och dessutom öka den totala mängden av utsläpp då folk tvingas till omvägar och sitter i bilköer.
Centrumföreningen har riktat kritik mot beslutet då man är övertygad om att det kommer att drabba centrumhandeln, inte minst den så viktiga julhandeln.
Dubbdäcksförbudet ger ökad olycksrisk, ökade utsläpp på grund av längre körsträckor och det faktum att polisen måste lägga resurser på att se till att förbudet efterlevs vilket kan skapa en försämrad relation mellan polisen och invånarna då invånarna kan anse att polisen slösar bort sin tid här då det finns annan viktigare kriminalitet att fokusera på.
Vi presenterar en alternativ lösning till dubbdäcksförbudet som vi kallar för Gröna installationer av grönska.
Idén om Gröna installationer uppstod som alternativ till dubbdäcksförbudet men har utvecklats till ett helhetsgrepp kring samhällsbyggnaden som kan införa grönska som en naturlig del i Södertäljes arkitektur och stadsplanering.
6.1 Gröna installationer för ett mer levande Södertälje och bättre luftkvalitet
Södertälje kommun har återkommande problem med för höga halter av PM10
Vilket leder till kontinuerliga överskridanden av miljökvalitetsnormen. Problemen når ofta sin höjdpunkt under februari till april då vägarna är torra och bilar kör med dubbdäck. Detta hindrar vår kommun från att tillåta byggstart av tilltänkta projekt samt påverkar människors hälsa negativt. Det är ett problem som måste lösas snarast. Länsstyrelsen har tagit fram ett åtgärdsprogram och vår förvaltning har föreslagit en mängd olika åtgärder varav vissa vi sett haft god effekt genom åren.
Ett område som dock utelämnats i utredningarna är växtlighetens effekt på partikelhalterna.
Närheten till växtlighet är en känd faktor i PM10-problematiken världen över. Eftersom utbyggnadsplanerna för Södertälje mycket handlar om förtätning behövs en långsiktig lösning i framtida stadsutveckling. Ökat invånarantal i Södertälje kommer troligtvis leda till ökad trafikmängd i framtiden, så strategier för att bygga in miljöförbättrande åtgärder borde rimligtvis prioriteras för att skapa en hållbar stadsutveckling.
Problematiken med PM10 är inte begränsad till mätstationernas placering utan är ett kommunomfattande problem som hela tiden kan förflyttas på grund av nybyggnationer, lagändringar och invånarnas rörelsemönster.
Därför anser Realistpartiet att bygga in luftrening i form av grönt (företrädesvis städsegröna växter) i arkitektur och stadsplanering bör vara praxis i Södertälje.
Vi anser att ”Gröna installationer” är en åtgärd som har potential att göra vår stad både hälsosammare och vackrare, och det är ett alternativ i debatten om partikelhalterna som bör tas på största allvar. Införandet av gröna installationer och väggar kan göra Södertälje kommun till en föregångare i den allt så viktiga nationella och globala kampen mot partikelproblematiken.
Realistpartiet budgeterar 300 000 kr till att under år 2025 utreda hur gröna installationer och grön arkitektur kan installeras och appliceras inom Södertäljes samhällsbyggnadsstrategi.
6.2 Bygg bostäder som folk har råd att hyra samt fler rad/parhus och småhus
Trots att det råder tuffare tider ekonomiskt och att priser på byggmaterial har skjutit i höjden så kan vi inte helt stoppa nybyggnation av bostäder inom vårt bostadsbolag Telge Bostäder. För att anpassa oss till de nya tiderna och ha råd att förse Södertäljes invånare med bostäder till rimliga priser är det viktigare än någonsin att vi tar ansvar för våra upphandlingar och kostnader för att bygga nytt.
Vi har talat om detta tidigare och fortsätter att verka för att skapa upphandlingsrutiner som möjliggör för bland annat Södertäljes egna byggföretag att få vara med.
Man kan bygga billigare med samma kvalitet enbart genom att ändra sina upphandlingsrutiner och kravställningar.
Det behöver skapas en sund konkurrenssituation där fler företag kan vara med i upphandlingarna så att priserna kan hållas på en rimlig nivå, vilket i förlängningen ger rimligare hyror och ett attraktivare Södertälje.
I nuläget har vi en ledning som tvingas köpa upp bostäder av JM för att ta lärdom i hur de kan bygga bostäder med kvalité till ett betydligt lägre pris än vad Telgebostäder tidigare har betalat för exempelvis bygget i grusåsen som kallas för Stockholmsberget där byggkostnaden blev så hög att man tvingas ha hyror så pass höga att lägenheterna är svåra att hyra ut till Södertäljes medborgare.
Realistpartiet vill även satsa på att bygga fler radhus, parhus och småhus i egen regi, det är vad barnfamiljerna efterfrågar och det skulle göra det attraktivare för in pendlande arbetskraft att faktiskt bo här i Södertälje, vilket skulle öka våra skatteintäkter.
Realistpartiets lösning på detta problem är att anställa folk som redan kan byggnation och göra vettiga upphandlingar, svårare än så behöver det inte vara.
7. En levande landsbygd
Det behövs fler äldreboenden, mötesplatser och idrottsanläggningar och tempot behöver öka med att färdigställa detaljplaner för landsbygden så att kommundelar som vill kan få växa.
Vi kan konstatera att Järna de senaste åren har prioriterats högt och det händer faktiskt mycket där, men tempot behöver ökas även i de mindre kommundelarna på landsbygden.
7.1 Installera en offentlig WC med vattenpost centralt i Mölnbo
Boende i Mölnbo – Vårdinge har länge efterfrågat en offentlig WC med vattenpost intill Mölnbo C. Många besökare av tågstationen och Sörmlandsleden besöker idag Abbes Pizzeria för att låna toaletten och situationen för restaurangens verksamhet blir stundtals ohållbar.
Realistpartiet budgeterar 300 000 kronor 2025 för att snabbutreda lämplig plats för byggnation av en offentlig WC med vattenpost så snart som möjligt.
7.2 Köp in en potthålslagningsmaskin för förbättrat vägunderhåll
Att vi har stora problem med pott hål i våra vägar är ingen nyhet, även så på landsbygden.
Potthålen skapar mängder med skador på bildäck och är generellt störande i trafiken då bilar måste köra sakta och sicksacka mellan potthålen. I LT 31 januari 2024 skrives det att kommunen har två man på enheten för service, drift och underhåll som nu går heltid för att laga pott hål, men kommunen är stor och det blir svårt att hinna med alla såklart.
Två man kan med en bra maskin laga upp till 200 pott hål på en dag, och till en kostnad som är en bra bit under 50 % av dagens kostnad per pott hål.
Att köpa in en maskin med dessa funktioner är inte bara ekonomiskt försvarbart, utan ekonomiskt klokt, och som bonus ger det en bättre och snabbare service till Södertäljeborna och alla yrkestrafikanter som åker på våra vägar, inklusive alla kommunens anställda.
Realistpartiet budgeterar därför 1,5 miljoner kronor 2025 för att köpa in en modern och effektiv potthålslagningsmaskin.
Notering: Inköp och driftskostnader för maskinen betalar sig självt redan första året då besparingarna ifrån nuvarande kostnader per lagat pott hål kommer att minst halveras, därav så budgeterar vi inga övriga kostnader för detta inköp under de kommande åren 2026 och 2027 som presenteras i vår tilläggsbudget. Dessutom så ska inköpet av maskinen klassas som en investering och ingå i den totala kommunala investeringsbudgeten som vi inte presenterar här då vi inte har samtliga underlag.
8. Företagsklimat med utökad service och trygghet
I rankingen av företagsklimatet 2024 så klättrar Södertälje en placering och landar på plats 240 av 290 kommuner, men faktum kvarstår att vi har tappat 21 placeringar sedan 2021.
Det som oroar oss väldigt mycket är det faktum att vi är sämst i Sverige när företagarna rankar hur de upplever sig påverkas av brottlighet och otrygghet. Det är för oss en helt oacceptabel situation.
Det bidrar givetvis till att färre företagare vill investera i Södertälje och att de som redan finns här tvekar inför att investera ytterligare. Därför är det oerhört viktigt att vi skapar en tryggare kommun för alla som även företagarna känner av. Vi pekar återigen på vikten av att införa trygga hubbar och kommunala trygghetsvärdar samt anställa väktare och utöka de generella trygghetsåtgärderna som enormt viktiga steg mot ett tryggare Södertälje och ett bättre företagsklimat. Att höja övrig ranking av företagsklimatet handlar främst om att öka kompetensen samt förbättra attityder och serviceanda inom kommunens tjänstesektor.
Den senaste rakningen säger citat:
”Södertälje hamnar långt ner inom flera områden i rankingen. Framför allt är företagens utsatthet för brott ett större problem här än i någon annan kommun, men företagsklimatet hamnar i botten även på grund av flera andra aspekter, enligt Svenskt Näringslivs regionchef.
- Södertälje rankas lågt på flera av rankingens delar. Även kommunens information till företagen och kommunens service och bemötande är sänken i rankingen, säger regionchefen Olle Karstorp.”
Uppenbart är att mer måste göras och Realistpartiet är övertygade om att vi kan göra ett bättre jobb inom detta område utan att öka den tilltänkta budgeten för uppdraget.
9. God ekonomisk hushållning
Vi skulle här kunna räkna upp ett tiotal haverier som kostat skattebetalarna hundratals miljoner bara under de tio år som vi har varit med i Södertäljes kommunfullmäktige.
Det är till och med så illa att det uppstått parallella strukturer där några kör ett eget race med en egen budget som inte är kopplad till verkligheten, där Farstanäs camping är ett tydligt exempel.
I ett scenario där Realistpartiet fick vara med och styra så skulle vi omgående se över hela den ekonomiska apparaten och att alla ”småpåvar” fick en begränsad roll i att spendera pengar och ta beslut utan översyn och kontroll. Vi skulle införa rutiner och kontrollmekanismer som skulle göra det omöjligt att till exempel sälja ut kommunens bilar till vänner för reapriser eller sälja ut kommunens bostäder för reapriser till vänner och bekanta.
Vi skulle även gå in på djupet och kontrollera alla våra ramavtal. Vi vill se över hur kravställningarna sätts vid upphandling så att inte endast de stora bolagen gynnas och det därmed blir dyrare för kommunen och i slutändan för Södertäljeborna så snart vi ska köpa in några produkter och tjänster.
Vi måste ha kunnigt folk på de uppdrag som skriver avtal med de stora bolagen för att undvika fällor som genererar ökade kostnader. Ofta så får vi offerter och avtal som bygger på att det ska råda okunskap ifrån vår sida. När avtalet väl är påskrivet tar man igen den låga offerten på så kallade ÄTA-arbeten vilket står för Ändringar, Tillägg och Avgående arbeten. ÄTA-arbeten står i omedelbart samband med kontraktsarbetena och ingår inte i kontraktssumma vilket till exempel förklarar hur avtalet med Skanska i Fornhöjdsrenoveringen kunde landa på långt över 200 miljoner dyrare än budgeterad summa.
Allt detta skulle få ett slut om vi fick göra ett omtag kring hela den struktur och process som idag råder i Södertäljes stadshus, dess organisationer och bolag. Att det finns hundratals miljoner kronor att spara in råder det inget tvivel om från vår sida.
Trots våra satsningar utöver majoritetens budget, så är det inom ramen för god ekonomisk hushållning i ett scenario där vi hade mer att säga till om inom samtliga verksamheter.
10. Budgetramar per nämnd samt resultaträkning för RP
Sammanställning av budgetramar per nämnd med Realistpartiets ytterligare satsningar utöver majoriten infogade i fet stil.
Längs ned i dokumentet finner ni även kort om kommunkoncernens investeringar.
För att läsa siffror och kommentarer kring dessa så finner ni det i nedan excellark.
Mvh Joakim Granberg
- RP-Tidning 2022.pdf 15.7 MB
Kommentera gärna:
Nyhetsarkiv
Länkar
Senaste kommentarer
-
Bosse » RP - Lös potthåls problemet! -Köp in en maskin som fixar hålen snabbt!: ”Mycket bra!”
-
Tina » Hanteringen av farstanäs camping och långliggarna får mig att skämmas!: ”En sak som gör mig väldigt konfunderad är att campingen skulle läggas ner på gr..”
-
Yvonne Fabach » Seniorsatsningar och Serviceboenden: ”Jag håller med om allt som ni skriver. Jag har tänkt att jag gärna skulle träffa..”
-
Eric Sjöstedt » Seniorsatsningar och Serviceboenden: ”Hej Kul att se något som de stora drakarna inte har i programmet. Äldretelefone..”
-
Lasse Nordin » Svenska språket är vägen ur segregation!: ”Håller fullständigt med, men det bör även vara ett krav på personal inom hemtjän..”
-
Lass Nordin » Skolan skall vara en trygg plats för alla! Trygghetsvärdar & fler skolkuratorer!: ”Håller fullständigt med, arbetar med vuxenutbildning inom bygg och säger det oft..”
-
Pia » Telge inköpsrutiner bör granskas!: ”Mycket riktigt skrivet som mycket annat ni gjort….för att få bukt med Södertälje..”
-
Lena Karlsson » Hanteringen av farstanäs camping och långliggarna får mig att skämmas!: ”HELT sjukt!! Bodde där flera somrar på 90-talet på helsäsongsplats, tror det var..”
-
äntligen » Dålig stämning i stadshuset...: ”Absolut.Ja vi kan ju börja - Hir behåller kommunen sina anställda..kolla statest..”
-
äntligen » Dålig stämning i stadshuset...: ”Ja exakt.Hur ska jag fatta mig kort efter 25 år i kommunal omsorg ”
-
MTH » Telge inköpsrutiner bör granskas!: ”Eftersom Telge AB och dess dotterbolag måste betala miljontals koncernbidrag til..”