Skolan skall vara en trygg plats för alla! Trygghetsvärdar & fler skolkuratorer! Stärk arbetet mot mobbing i skolan!

Se vår motion för att öka tryggheten i skolan och Södertälje!

Vi stödjer självklart arbetet mot mobbing i skolorna!

Inför trygghetsvärdar på våra skolor - Studiero!

Bild ej länkad - Du läser nu budskapet! Bild ej länkad - Du läser nu budskapet!
25 maj 2021 Lade Realistpartiet fram ett förslag om att kommunen skall införa trygghetsvärdar på våra skolor - Samhällsklimatet har hårdnat väsentligt och skolor är på inget sätt undantagna. Tryggheten för både elever och lärare är en central fråga för en bra skola.

Arbetet med att förhindra våld, hot och mobbing behöver stärkas ytterligare.
Liksom arbetet med att identifiera och förhindra nyrekrytering till gängkriminalitet på våra skolor. Införandet av trygghetsvärdar är ett bra och viktigt trygghetskomplement till det som redan görs. Trygghetsvärdens uppgift skall vara att i nära samarbete med skolledning, lärare och fritidspersonal arbeta förebyggande och minska hot, våld och mobbing.

Den här motionen handlar om att öka tryggheten på våra skolor. Givetvis bidrar ökad trygghet till bättre skolresultat men huvudfokus för motionen ligger i ökandet av både den upplevda och den faktiska tryggheten. 
- Läs fler motioner från oss här - LÄNK!

Realistpartiet vill införa MOBBINGFRIA ZONER på skolor och alla kommunala arbetsplatser - Inklusive vårt eget stadshus! - Läs om mobbingen RP utsätts för här!

Stärk elevhälsan - Anställ fler skolkuratorer!

Bild ej länkad - Du läser nu budskapet! Bild ej länkad - Du läser nu budskapet!
17 november 2020 la Realistpartiet en motion/förslag om att elevhälsan måste stärkas! - Motionen är inte besvarad...

Bakgrund
Det kommer allt fler larmrapporter om att unga mår psykiskt dåligt i Sverige.

Unga uppger att de upplever fler psykiska besvär och att de konsumerar mer sjukvård och antidepressiva läkemedel än tidigare generationer, vi ser en markant ökning de senaste 10 åren.
Unga upplever oftare psykosomatiska symptom, vilket signalerar att vi måste vara uppmärksamma på de förändrade livsförutsättningar som unga har idag och stärka deras förmåga att hantera tillvaron. 
Det positiva är att unga är idag bättre på att öppet utrycka sina känslor och tala om den, förmedla sina känslor och problem.
Ofta räcker det med att få tala med någon om dem för att situationen skall kännas lättare.
Ibland vill man inte tala med sina föräldrar eller andra vuxna i sin egen närhet, utan finner det lättare att tala med en utomstående expert – En kurator är ett utmärkt exempel.
Skolan har idag alldeles för få kuratorer och vi föreslår att man anställer åtminstone 10 till så snart som möjligt och att man sedan upprättar och håller en nivå om 1 kurator per 250 elever i Södertäljes skolor.
 
Motivering

Elevhälsan skall prioriteras och är viktig på så många plan, att stärka våra ungdomars psykiska hälsa är ett steg bland många för att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för våra unga att motiveras till att satsa på studier och andra sunda livsval.

Bedömning
Fullmäktige ska bevilja motionen och ge utbildningsnämnden i uppdrag att sätta förslaget i rörelse så att berörda enheter kan gå ut med annons och söka personal för att tillsätta dessa tjänster, ett specialriktat tillskott på 10 miljoner kronor årligen skall avsättas till att verkställa denna motion som föreslaget i vår budget inlämnad hösten 2020 för åren 2021 till 2023.
 Södertälje den 17 november 2020
Efter valet i höst så hoppas vi på att kunna genomföra detta, läs om fler motioner som vi lagt här!

Mer av vår politik hittar ni här!

Kommentera gärna:

  • Lass Nordin • 20 maj 2022 12:02:22
    Håller fullständigt med, arbetar med vuxenutbildning inom bygg och säger det ofta, att språket är nyckeln framgång.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln