Seniorsatsningar och Serviceboenden

Se intervju på SVT när Joakim Granberg talar om behovet av serviceboenden - Länk SVT

Många seniorer lider av ofrivillig ensamhet- Uppsökande åtgärder

Vi fokuserar ofta på dålig ekonomin när vi pratar om våra äldre. Även den frågan  är givetvis viktig då många äldre inte har råd att aktivera sig och därför ofta sitter ensamma hemma.
Men även de som har god ekonomi sitter ofta ensamma hemma. De vet inte vart eller till vem de skall vända sig för att få ett mer socialt liv.
Ensamhet kan leda till psykisk ohälsa som depression, ångest och oro och det ser vi som mycket allvarligt.

Behovet är stort av att det ska finnas serviceboende till våra äldre.
Vi har idag många fina äldreboenden, men det är inte ett alternativ för alla.
På ett servicehus kan de äldre få det de saknar - trygghet, gemenskap och hjälp att aktiveras. Det som är så väldigt viktigt.


Jag har själv ett exempel på hur bra ett serviceboende kan bli.
Min moster på 99 år, som bott länge själv i en lägenhet och känt sig ensam, har nu flyttat till ett servicehus och det är toppen. På boendet finns en restaurang, som man själv väljer om man vill sitta där eller ta med matlåda. Det finns en liten affär, fotvård, vårdcentral, hemtjänst och många fina lokaler där det ordnas olika aktiviteter. Hon behöver aldrig känna sig ensam och otrygg.
Så vill vi att våra äldre ska ha det.
Gunilla Östman (RP)
Undersköterska på demensboende  
P.s  Läs även om att vi måste bygga bostäder som folk har råd att hyra!
Läs om fler av våra åtgärder för våra seniorer nedan:

Vår plan för att motverka social isolering och psykisk ohälsa hos äldre:

• Bygg fler serviceboenden för äldre som fortfarande är sociala och aktiva men vill känna sig trygga med att det finns stöd och vård snabbt vid behov.
• Genomför förebyggande hembesök för att motverka ensamhet, förhindra fallskador och informera om t.ex. vård och omsorg i kommunen.
• Inför ”Äldretelefonen” med kontaktpersoner som svarar på frågor som rör äldre.
• Erbjud mötesplatser där seniorer kan lära sig surfa för att hålla kontakt med bekanta eller skaffa nya vänner via webben.
• Utbilda hemtjänsten och skapa rutiner för dem att förebygga ensamhet och oro.

• Erbjuda fler sociala mötesplatser i kommunens egen regi och tillsammans med föreningar och  det lokala näringslivet.
• Språkanpassa hemtjänstpersonalen så att personal och brukare kan kommunicera utan hinder och missförstånd kan undvikas.
Utbilda hemtjänsten och skapa rutiner för dem att förebygga ensamhet och oro.

Kommentera gärna:

  • Yvonne Fabach • 3 september 2022 18:47:06
    Jag håller med om allt som ni skriver. Jag har tänkt att jag gärna skulle träffa någon äldre och fika eller ta en promenad, men var får jag tag i någon?
  • Eric Sjöstedt • 26 augusti 2022 08:14:46
    Hej
    Kul att se något som de stora drakarna inte har i programmet. Äldretelefonen var bra. Skulle kanske kompletteras med en person att prata med då många äldre lever ensamma. Fler sociala mötesplatser och genomför detta i Järna samtidigt som Järna växer enormt.
    Tvetavägen behöver ju uppdateras , breddas och förses med cykelbanor. En väg som skulle användas mer av äldre om den var i bättre skick.
    De man missar är de äldre som bor och vill bo hemma men tappar den sociala biten då gamla bekanta försvinner, nej dom dör helt enkelt. Min pappa var ensam kvar och fick inte den sociala bit som han behövde.
    Jag själv är en yngre pensionär som skulle kunna tänka mig en uppsökande verksamhet men först efter godkännande av barn och barnbarn. Jag är ju fortfarande frisk och kan ju också hjälpa i vårt alltför tekniska samhälle men det behövs en part emellan.
    Järna växer enormt nu och det är bara början.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln