Realistpartiet vill satsa på föreningslivet och ungdomsidrotten - Det räddar liv!

Forskning visar att aktivt deltagande i föreningsliv och sociala nätverk visar positivt samband med upplevd god hälsa och hög livskvalitet. Unga som idrottar mår bättre både fysiskt och psykiskt än andra ungdomar. De har en starkare tilltro till samhället och är dessutom mer solidariska med sina medmänniskor. (RF-SISU)

Satsa mer på tjejerna och få med dem också - De behövs!

Det är en mindre andel unga tjejer som deltar i ungdomsidrotten och föreningslivet, det är viktigt att få med tjejerna också och skapa fler trygga platser och verksamheter för våra unga tjejer.
Tanken är att föreningarna ska kunna söka extra bidrag för att bedriva aktiviteter riktat mot just flickor, vi behöver fler unga tjejer inom sporten och föreningslivet!
Sverige framställs ofta som unikt i världen för vårt föreningsliv.
Vi har en cirka 150 årig historia bakom oss.

Med föreningsorganiserandet föddes också demokratin, folk fick möjlighet att påverka och uttrycka sin mening. Folk samlades kring en idé, politisk eller sportslig eller bred lokal utveckling som är platsbestämd i ett samhälle.

Ideella föreningar
Föreningslivet har stor betydelse för ett levande samhälle. Genom ett rikt föreningsliv skapas ett
levande kulturliv, en meningsfull och aktiv fritid samt ökad delaktighet.  Den demokratiska uppbyggnaden som utmärker ideella föreningar ger medlemmarna möjlighet att påverka föreningens beslut och verksamhet. Realistpartiet vill utöka samarbetet och stödet till de föreningar som bidrar till folkhälsan och ungdomsverksamheterna.

För att få till stånd ett lyckat utvecklingsarbete krävs att alla tre parter, det offentliga, det privata (företagen) och det ideella arbetar mot samma mål och förstärker varandra.
Det offentliga är Södertälje kommun - politiken styr hur mycket det satsas på föreningslivet , ungdomsverksamheten och idrotten, vi vill öka nivån på samarbetet.

Tillsätt en föreningssamordnare i Södertälje kommun

Föreningar är en samlande plats där människor möts, utvecklas och växer.
Det är otroligt viktigt att föreningarna får alla förutsättningar för att kunna utföra sin verksamhet och locka till sig människor med liknande intressen. Det finns flera kommuner i Sverige som arbetar med en föreningssamordnare eller föreningskonsulent. En föreningssamordnare fungerar som en länk mellan kommunen och det lokala föreningslivet och har som uppgift att stödja och utveckla föreningslivet på olika sätt. Läs mer om vårt förslag om föreningssamordnaren i PDF

Föreningslivet är viktigt för folkhälsan - Räddar liv!

Idrotten bidrar till folkhälsan
Idrottsrörelsen bidrar starkt till en god folkhälsa. Verksamheten har i sin struktur och uppbyggnad en
hälsofrämjande karaktär som erbjuder fysisk aktivitet och rörelseglädje, men också delaktighet,
gemenskap, sociala nätverk, integration och demokratisk fostran. "Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet” beskriver idrottsrörelsens grund för ett hälsofrämjande arbete. Att vara medlem i en förening, där man tillsammans med andra utvecklar ett gemensamt
intresseområde, kan bidra till att utveckla en känsla av sammanhang och skapa förutsättningar för att
bygga upp en stark självkänsla och gott självförtroende. Citat: Riksidrottsförbundet

Ungdomsverksamheter och idrotten skapar sunda värderingar!

Om EN ung människa hamnar i missbruk och kriminalitet så kostar det samhället miljoner och stor lidande för den enskilde och dess närstående.
Realistpartiet vill göra satsningarna på de unga tidigt, se till att det finns fler fritidsgårdar, idrottsplatser, samlingsplatser och stödja idrotten och föreningslivet!

Våra ungdomar behöver positiva vuxna förebilder att vända sig till för att kunna prata med och känna gemenskap med.

Det finns forskning som undersöker vilka värderingar man har och då pekar man just på betydelsen av det som man kallar de formativa åren, uppväxten. Och idrotten är särskilt betydelsefull eftersom den samlar så stor andel av unga och påverkar deras värderingar!
Det säger Susanne Wallman-Lundåsen, som är docent i statsvetenskap och forskar mycket om civilsamhälle och demokrati, med fokus på just föreningar.

Realistpartiet söker upp föreningarna och talar med dem

Under maj månad (nu 2022) har vi tema om just föreningslivet och ungdomsidrotten, vi anser att det finns mer att göra och vi kommer att presentera samtal med föreningar och mer om vad vi vill göra för dem, det finns föreningar som bidrar med enorm nytta men helt ignoreras av förvaltningen...
Föreningar som bidrar med läxhjälp, nattvandringar och socialt stöd till familjer som behöver extra stöd med sina unga framförallt pojkar, flera av dessa ignoreras helt - Det skall vi ändra på!

Kultur & fritidsnämnden och kontoret skall prioritera rätt!

Enligt kommunens hemsida: Kultur- och fritidsnämnden jobbar med kultur, fritid och idrott och tänker särskilt på barn och ungdomar.

Det låter väldigt bra, men sanningen är att man satsar mer på finkulturen än vad man gör i kronor och ören på våra ungdomar. Kommunen lägger via våra bostadsbolag över 100 miljoner på en lokal (Läs: Gjuteriet kostar skattebetalarna skjortan) åt grafikens hus, man satsar miljoner på Oktober teatern som verkar ha monopol på att få stöd som teater i Södertälje, STA teatern som bedrivs främst av eldsjälar mer eller mindre ignorerar man, endast några få prestige projekt kastar man obegränsat med pengar på, där finns det inga svångremmar som behövs dras åt när det skall sparas.... Missförstå oss inte, vi anser att all kultur, konst och teater skall få finnas och få stöd, men ibland spårar det ur och man glömmer bort vad som faktiskt är viktigast i Kof verksamheten:
Det är våra ungdomar - PUNKT!  - Bli gärna medlem och stöd ditt lokalparti - Länk!

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln