Svenska språket är vägen ur segregation!

Bilden ej länkad - Du läser info på denna sidan! Bilden ej länkad - Du läser info på denna sidan!
Redan 2015 så uppmärksammades vi på problemet med att elever inte kunde fullgod svenska i varken tal eller skrift, men än värre var att även en del av dess lärare saknade fullgod kunskap i svenska språket!

24 nov 2018 så skrev vår Simon Isso, ledmot i utbildningsnämnden denna insändare till LT :
Citat: "För mig är det skandal att en lärare inte behärskar språket hen lär ut och undervisar i."
Läs hela artikeln i LT
Länk: Nyckeln är goda kunskaper i svenska hos läraren! - Läs!


Vi ställde 2015 då följande fråga till ansvarig samt föreslog åtgärder!
KOMMUNFULLMÄKTIGE
2015-03-26
INTERPELLATION
Till Ordförande för utbildningsnämnden
Svenska språket i förskolan som grundkrav
Bakgrund
Jag var inbjuden till Hovsjö hub måndagen den 23 mars i egenskap av ny kommunpolitiker, det var ett 20 tal invånare som bor och verkar i Hovsjö, alla med invandrarbakgrund. De ville ställa mig mot väggen för att se vad vårt parti kunde erbjuda dem, de lyfte ett flertal frågor som de upplevde som problematiska, höga hyror, brist på lokaler och aktiviteter för deras ungdomar med mera. Men det som upprörde en kvinna med 2 unga barn mest var bristen på lärare med svenska som modersmål.
Hon förklarade för mig att hon accepterade att hon som vuxen nöjde sig med att kunna göra sig förstådd på svenska, och klarade sig i arbetslivet, men att hennes barn som båda är födda i Sverige och 4 -5 år gamla inte skall kunna tala riktig svenska upprörde henne enormt. Hon förklarade för mig att lärarna på förskolan där hennes barn går mest talar arabiska, och dålig svenska. Vilken i sin tur innebär att hennes barn inte lär sig något språk till 100 %.  De talar med brytning och blandar språken.
Hon undrar hur hennes barn skall ha samma chans till högre utbildningar och karriär i yrkeslivet då de är språkhandikappade från start, de får inte samma förutsättningar som barnen på en förskola i Pershagen som ett exempel.
Med anledning av ovanstående är mina frågor till Ordförande i utbildningsnämnden, följande:
1.       Hur ser ni inom utbildningsnämnden på detta problem och finns det några planer på att göra något åt detta?
2.       Skulle det inte vara en bra idé att införa någon form av 1a lärare med svenska som modersmål på förskolorna i Södertälje, samt att man enbart talar svenska på förskolan under skoltid som regel.

Svaret vi fick var att man gjorde så gott man kunde....
Realistpartiet föreslår att man aktivt värvar svensktalande lärare och erbjuder dem en betydligt högre lön för att ta sig an uppgiften att lära ut korrekt svenska till eleverna i de invandrartäta områdena. Enda vägen mot integration är kunskap i det svenska språket! Vägen till arbete och ut ur bidragsberoende är utbildning och att kunna tala, skriva och läsa fullgod svenska!
En hel generation unga blir annars språkhandikappade och lämnade på efterkälken, det är inte bra för dem eller samhället i stort! - Den högre kostnaden för lärare är en billig peng mot vad det annars kommer att kosta vårt samhälle! 
Realistpartiet kommer att arbeta för att detta införs efter valet i höst 2022!
Läs gärna också om hur vi vill göra skolan en trygg plats för både lärare och elever! - LÄNK!

Kommentera gärna:

  • Lasse Nordin • 20 maj 2022 12:13:11
    Håller fullständigt med, men det bör även vara ett krav på personal inom hemtjänst och annan vård.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln