Telge inköpsrutiner bör granskas!

Ansvarig inköpare bör granskas
Ansvarig inköpare bör granskas
Hur gick det här till? Hur gick det här till?


Med risk för att låta tjatig med koppling till mitt blogginlägg om Fornhöjdsskandalen - Att politisk ansvarsfrihet skadar förtroendet för politikers och tjänstemän.
Så är problemet mycket djupare än så, det genomsyrar en stor del av hela inköpsprocessen till vår stad.
Det kan låta konstigt att man i iver att spara pengar tar in så billiga tjänster som möjligt i vissa avseenden - som t.ex. städtjänsterna - En städare säger:
Citat: Många berättar om hur de nu utför mer städning än tidigare, men ändå tvingats gå ned i lön.– Först sänker de lönen, sen ska jag göra mer jobb, det är som att de sänkt lönen för mig två gånger, säger Milovan Petrovic.
– Efter allt som har hänt så börjar vi likna slavar, fortsätter han och får applåder från de som samlats. Läs artikeln i LT

Så när man inte klarar av att hålla i pengarna i de stora projekten som Fornhöjden, så vill man då spara in pengar på de mindre projekten och i slutändan straffar det dem som redan har det svårast!

Det har varit en del skriverier om hur byggarbetare springer från arbetsplatserna när kontrollanter kommer, Glasberga i Södertälje är ett exempel - Läs Byggnadsarbetaren
Även LT har tagit upp problemet med utländska svartarbetare som jobbar utan försäkringar och säkerhetsåtgärder, man arbetar olagligt i Sverige, betalar inte skatt här.
De utländska arbetarna utnyttjas dessutom kraftigt av oseriösa företag, som genom denna billiga arbetskraft kan vinna upphandlingar som Telge Inköp sväljer med hull och hår, glada över att komma så billigt undan, fullt medvetna om att dem som genomför arbetet inte kan få avtalsenlig lön för den peng som betalas ut!
Se mitt inlägg i debatten med Boel Godner om detta - LÄNK till vår YouTube kanal
Se hela fullmäktigemötet 09-04-2018 - Länk
Inköpsrutinerna måste ses över och granskas - vi har även skrivit en motion om detta:
Inköpsgranskningar motion - Länk.

Vad vi är ute efter är att undvika stora haverier som det i Fornhöjden, men även inte vara så ivriga att spara pengar så man medvetet bidrar till olaglig arbetskraft, eller underbetald städpersonal.
Det skall ställas krav från Telge inköp på entreprenören som vinner upphandlingen att även dess eventuella underentreprenörer har vita avtalsenliga löner! - Det skall vara efterkontroller på arbetsplatserna.
En inköpare på Telge inköp förstår direkt när ett anbud inte går ihop, inköparen bör direkt misstänka att budgivaren i upphandlingen använder sig av svart arbetskraft om budet är så lågt att det inte går att betala ut vita löner för beloppet! Redan där bör det bli stop för det oseriösa företaget!
Men tyvärr så slinker ofta dessa oseriösa bud igenom, just för att Södertäljekommuns inköpsavdelning inte tar ansvar för hållbara och ansvarsfulla inköp, man bryr sig helt inte om ifall arbetaren får rätt lön eller inte, ifall det betalas ut svart eller inte, ifall arbetaren är försäkrad eller inte... man tittar endast på pengen man spar i dessa fall!! 
Därför så bidrar Södertäljekommun - Telge inköp till den ökade användningen av utländska svartarbetare utan papper och arbetstillstånd! Ett exempel nedan:
Detta nedan är en pågående upphandling, så jag får inte ta med namn på inköpare och företaget.
Vi har uppmärksammat denna upphandling i en motion, men fick pga. av sekretess inte visa upp personer och företag inblandade. Offerten som VANN upphandlingen skulle alltså få detta uppdrag av Södertäljekommun. Nu är beslutet överklagat och kommer sannolikt inte gå igenom, vi kommer att bevaka just detta ärende då det är ett tydligt exempel på hur det kan gå till:
Notera det vinnande budet för arbeten åt Södertäljekommun - För 350 kronor per timme så skall kommunen få 2 stycken arbetare och en lastbil.
Det skall alltså täcka försäkring, drivmedel till lastbilen, arbetskläder, verktyg, dessutom arbetsgivaravgifter och skatter, det skall dessutom bli en vinst över till företaget!
Har ni tagit fram en miniräknare nu? Har ni kommit fram till vad dessa 2 arbetare skall få i lön per timme för att detta skall gå ihop sig för företaget? Jag kom fram till att dessa arbetare inte kan ha mer än 70kr per timme svart för att detta skall gå ihop sig... Hur löser dem det? Jo de tar in en underentreprenör som har bolag utomlands, och sedan så sätter man ofta killar från baltländerna på jobbet för 60-70 kr timmen. Ingen skatt betalas i Sverige. Alla är nöjda och glada.... Utom de företagen som är seriösa, som vet att en arbetare i denna bransch skall ha ca 160kr i timmen och att det dessutom skall betalas arbetsgivaravgifter och försäkringar på dessa pengar, ingen seriös firma kan erbjuda denna tjänst för 350kr per timme, DET VET TELGE INKÖP! - Men man ser mellan fingrarna för att spara pengar. Hade ju varit bättre om man tagit in kompetens och lagt ner de galna slöseriinköpen så att man kunde ha hållbara seriösa inköp på övriga tjänster. Södertäljekommun skall inte bidra till att öka svartarbeten och slavlöner i vår stad, det skall Realistpartiet kämpa hårt för!
- Du bestämmer 9e september! 

OBS! - 2018-03-18 -Uppdatering - 3 veckor efter vår fråga om detta till Boel Godner -
Se Motioner/interpellartioner  och efter mitt debatt/blogginlägg här så har kommunen lovat att se över inköp av städtjänsterna till att börja med - Se LT här!
Så vi påverkar vår stad i rätt riktning!!! 

Kommentera gärna:

  • Pia • 8 maj 2022 12:40:58
    Mycket riktigt skrivet som mycket annat ni gjort….för att få bukt med Södertäljes uppenbart oseriösa upphandlingsaffärer så bör det granskas ordentligt och är glad att ni jobbar hårt för det!!
  • MTH • 3 september 2018 20:51:26
    Eftersom Telge AB och dess dotterbolag måste betala miljontals koncernbidrag till Södertälje Kommun varje år därför görs så katastrofala upphandlingar. Problemet är först och främst vår kommun sen Telge Inköps misslyckade upphandlingar.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senaste nyheter