Välkommen till Realistpartiet - Ditt lokalparti sedan 2014
Realistpartiet är Södertäljes lokalparti i kommunfullmäktige, vi har inga chefer i Stockholm. Vårt fokus ligger i sakfrågor som rör alla invånare i Södertälje tätort, Järna, Hölö, Mörkö, Mölnbo, Vårdinge och Enhörna. Vi tillhör inte något av "blocken" och är därför helt fria från ideologiska låsningar som kan stå ivägen för samförstånd kring ofta enkla problemlösningar. Som pragmatiska realister så stödjer vi alla förslag som vi anser är bra för medborgarna, företagen och kommunen som helhet oavsett vilket parti som lägger fram förslaget! - Så som politiken borde fungera!
Klicka på bilden för att läsa vår budget
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev nedan
och håll dig uppdaterad om vår politik, nyheter och medlemsförmåner.

Senaste nytt - RP jobbar på!
Vi har lämnat in en motion för att spara pengar inom kommunens upphandlingar:
Alla med rätt att handla måste utbildas!
Läs motionen här!
Se våra senaste artiklar i media här!

Även om man är realist så kan man vara optimist! Vi tror på vår stad och tillsammans så kan vi göra den ännu bättre! Bli medlem -  Du behövs!

Nästa generation måste få de bästa möjliga förutsättningarna för en meningsfull fritid och ha bra vuxna förebilder. I Södertälje har vi ett mer levande föreningsliv än i den genomsnittliga kommunen. Läs här!
Läs om vårt förslag om samordnare nedan:

Vi har en medveten och miljövänlig inriktning i vår politik, även om vi såklart håller oss inom realistiska ramar för vad som är möjligt att genomföra. Se exempelvis vår motion om Gröna väggar nedan. Alla våra motioner här!

Det råder brist på vård- och omsorgsplatser inom Södertälje kommun. Se vårt förslag om att bygga ett vård- och omsorgsboende i Mölnbo. Länk till intervju med Bo Folcker
Läs mer om våra seniorsatsningar - Länk!

Bostäder som Södertäljebor har råd att hyra! - Läs!
Bild länkad till information om ökad trygghet

Ordning och reda på riktigt!

Södertäljes dåliga affärer måste få ett slut! - Läs!

Realistpartiets Nyheter

2018 > 03

Ansvarig inköpare bör granskas
Ansvarig inköpare bör granskas
Hur gick det här till? Hur gick det här till?


Med risk för att låta tjatig med koppling till mitt blogginlägg om Fornhöjdsskandalen - Att politisk ansvarsfrihet skadar förtroendet för politikers och tjänstemän.
Så är problemet mycket djupare än så, det genomsyrar en stor del av hela inköpsprocessen till vår stad.
Det kan låta konstigt att man i iver att spara pengar tar in så billiga tjänster som möjligt i vissa avseenden - som t.ex. städtjänsterna - En städare säger:
Citat: Många berättar om hur de nu utför mer städning än tidigare, men ändå tvingats gå ned i lön.– Först sänker de lönen, sen ska jag göra mer jobb, det är som att de sänkt lönen för mig två gånger, säger Milovan Petrovic.
– Efter allt som har hänt så börjar vi likna slavar, fortsätter han och får applåder från de som samlats. Läs artikeln i LT

Så när man inte klarar av att hålla i pengarna i de stora projekten som Fornhöjden, så vill man då spara in pengar på de mindre projekten och i slutändan straffar det dem som redan har det svårast!

Det har varit en del skriverier om hur byggarbetare springer från arbetsplatserna när kontrollanter kommer, Glasberga i Södertälje är ett exempel - Läs Byggnadsarbetaren
Även LT har tagit upp problemet med utländska svartarbetare som jobbar utan försäkringar och säkerhetsåtgärder, man arbetar olagligt i Sverige, betalar inte skatt här.
De utländska arbetarna utnyttjas dessutom kraftigt av oseriösa företag, som genom denna billiga arbetskraft kan vinna upphandlingar som Telge Inköp sväljer med hull och hår, glada över att komma så billigt undan, fullt medvetna om att dem som genomför arbetet inte kan få avtalsenlig lön för den peng som betalas ut!
Se mitt inlägg i debatten med Boel Godner om detta - LÄNK till vår YouTube kanal
Se hela fullmäktigemötet 09-04-2018 - Länk
Inköpsrutinerna måste ses över och granskas - vi har även skrivit en motion om detta:
Inköpsgranskningar motion - Länk.

Vad vi är ute efter är att undvika stora haverier som det i Fornhöjden, men även inte vara så ivriga att spara pengar så man medvetet bidrar till olaglig arbetskraft, eller underbetald städpersonal.
Det skall ställas krav från Telge inköp på entreprenören som vinner upphandlingen att även dess eventuella underentreprenörer har vita avtalsenliga löner! - Det skall vara efterkontroller på arbetsplatserna.
En inköpare på Telge inköp förstår direkt när ett anbud inte går ihop, inköparen bör direkt misstänka att budgivaren i upphandlingen använder sig av svart arbetskraft om budet är så lågt att det inte går att betala ut vita löner för beloppet! Redan där bör det bli stop för det oseriösa företaget!
Men tyvärr så slinker ofta dessa oseriösa bud igenom, just för att Södertäljekommuns inköpsavdelning inte tar ansvar för hållbara och ansvarsfulla inköp, man bryr sig helt inte om ifall arbetaren får rätt lön eller inte, ifall det betalas ut svart eller inte, ifall arbetaren är försäkrad eller inte... man tittar endast på pengen man spar i dessa fall!! 
Därför så bidrar Södertäljekommun - Telge inköp till den ökade användningen av utländska svartarbetare utan papper och arbetstillstånd! Ett exempel nedan:
Detta nedan är en pågående upphandling, så jag får inte ta med namn på inköpare och företaget.
Vi har uppmärksammat denna upphandling i en motion, men fick pga. av sekretess inte visa upp personer och företag inblandade. Offerten som VANN upphandlingen skulle alltså få detta uppdrag av Södertäljekommun. Nu är beslutet överklagat och kommer sannolikt inte gå igenom, vi kommer att bevaka just detta ärende då det är ett tydligt exempel på hur det kan gå till:
Notera det vinnande budet för arbeten åt Södertäljekommun - För 350 kronor per timme så skall kommunen få 2 stycken arbetare och en lastbil.
Det skall alltså täcka försäkring, drivmedel till lastbilen, arbetskläder, verktyg, dessutom arbetsgivaravgifter och skatter, det skall dessutom bli en vinst över till företaget!
Har ni tagit fram en miniräknare nu? Har ni kommit fram till vad dessa 2 arbetare skall få i lön per timme för att detta skall gå ihop sig för företaget? Jag kom fram till att dessa arbetare inte kan ha mer än 70kr per timme svart för att detta skall gå ihop sig... Hur löser dem det? Jo de tar in en underentreprenör som har bolag utomlands, och sedan så sätter man ofta killar från baltländerna på jobbet för 60-70 kr timmen. Ingen skatt betalas i Sverige. Alla är nöjda och glada.... Utom de företagen som är seriösa, som vet att en arbetare i denna bransch skall ha ca 160kr i timmen och att det dessutom skall betalas arbetsgivaravgifter och försäkringar på dessa pengar, ingen seriös firma kan erbjuda denna tjänst för 350kr per timme, DET VET TELGE INKÖP! - Men man ser mellan fingrarna för att spara pengar. Hade ju varit bättre om man tagit in kompetens och lagt ner de galna slöseriinköpen så att man kunde ha hållbara seriösa inköp på övriga tjänster. Södertäljekommun skall inte bidra till att öka svartarbeten och slavlöner i vår stad, det skall Realistpartiet kämpa hårt för!
- Du bestämmer 9e september! 

OBS! - 2018-03-18 -Uppdatering - 3 veckor efter vår fråga om detta till Boel Godner -
Se Motioner/interpellartioner  och efter mitt debatt/blogginlägg här så har kommunen lovat att se över inköp av städtjänsterna till att börja med - Se LT här!
Så vi påverkar vår stad i rätt riktning!!! 
Läs hela inlägget »

2018 > 03

Ansvarsfrihet för löften och politik Ansvarsfrihet för löften och politik



Och ingen åtalas för vallöftesbrott...
Vallöften som man vet inte går att genomföra,
då parlamentariskt stöd inte finns.
Praktiskt och ekonomiskt ogenomförbara helt enkelt, har som enda syfte att locka väljare som röstar på en ideologisk tanke, en röst på en önskedröm i bästa fall.
(Artikeln finns även i LT 2018-04-27).
Partierna som ligger långt till vänster eller höger är de mest samhällsfarliga, fick någon av dem egen majoritet och faktiskt genomförande allt som de vill och lovade så skulle vi se en systemkollaps på riktigt, inte den som det raljeras om nu.

Tyvärr så påverkas även de stora etablerade partierna av ideologiska strömningar, vi ser som exempel hur de borgliga ofta tvångsmässigt styrs av ideologin om att allt skall vara privat och säljer ut t.ex. vårdcentraler för struntsummor till folk som sedan kan lägga beslag på miljoner av våra skattemedel.

Inom socialismen så drabbas man istället av hård förda gamla kommunister som helst vill förstatliga allt, eller beskatta allt till den grad att man antingen lämnar landet, eller ansluter sig till statsapparaten. Lägg därtill inflytandet av miljöaktivister som ser till att motorvägsbyggen stoppas – (förbifart Stockholm) även om det var tillfälligt och kostade oss 170 miljoner så görs det för att tillfredsställa ens ideologiska kamrater, kostnadskonsekvensen är ointressant då "någon annan betalar" mentaliteten är djupt rotad i dessa kretsar.

Kombinationen av en – allt till alla politik, fri invandring och anti industrirörelse ger en soppa som inte är ekonomisk hållbar även med högst skatter i världen.
Lägger man dessutom i Fi som en krydda i denna soppa så får vi vad man skulle kunna kalla ”Den perfekta stormen” för att sopa ekonomiskt rent hus.


Nu kan man hävda att ytterpartierna behövs för att från sitt håll trycka på så att de stora partierna åtminstone påverkas och tvingas att ta in en del av deras idéer, åtminstone dem som är genomförbara. SD har vuxit så att de övriga partierna har tvingats att införa en mer hållbar invandringspolitik, miljöaktivisterna har tvingat oss att tänka mer hållbart, vänstern har bidragit till att få igenom en del bra reformer och kvinnorörelsen för ökad jämställdhet.
Så i sin ytterkant så kanske de behövs, så länge de inte får styra själva, eller få för stort inflytande på en sittande regering, då blir dem en systemfara.

Ingen har blivit häktad för falska vallöften
- Vilket våra politikers är väl medvetna om.
Valet kommer igen att fyllas med ideologiskt baserade löften, och när dem som vanligt till
stor del inte genomförs, så säger man – Vi fick inte stöd i riksdagen… Vi gjorde så gott vi kunde, det är de andras fel…
Jag skulle vilja påstå att felet är ert som ger löften ofta baserade på en ideologi, löften som ni vet inte går att genomföra varken ekonomiskt eller parlamentariskt. - Det är ett svek emot den egna befolkningen.

Ständigt lurade pensionärer Ständigt lurade pensionärer

Realism före ideologi är en nödvändig politisk evolution!
Ett land skall styras som ett företag, aktieägarna är medborgarna som vill ha maximal utdelning för sina skattepengar.
Sveriges medborgare vill ha bra sjukvård, skola, äldrevård och höjda pensioner som går att leva drägligt på, vi behöver inte ha ”fattigpensionärer” om rätt prioriteringar görs. - Läs om hur pensionärerna alltid prioriteras sist!
Det finns inte utrymme för fantasier och ideologiska drömmar som kostar miljarder varje år.
Pragmatisk realism är enda vägen att gå, det är den naturliga evolutionen för nästa generation politikers.
Kunskap och fakta före ideologi och fantasi, det är realism.
Realismen behöver ta mer plats även i vårt eget stadshus, om det blir så avgör ni läsare själva i kommunvalet 9e september.  - Läs mer om realism och realpolitik här!

Joakim Granberg
Realistpartiet

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: blogg
Ofrivillig dödshjälp Ofrivillig dödshjälp


(Artikeln finns även i LT - Länk).
Det debatteras ofta om företagsklimatet
här i Södertälje, att vi ligger långt ner på rankingen,
plats 211 av landets 290 kommuner.
Annika Bröms, regionchef vid Svenskt Näringsliv, säger i ett pressmeddelande:
- Södertäljes företagsklimat är knappt godkänt, man behöver de se till att få bättre kontakt med de små och medelstora företagen.  
Att kommunerna månar om de arbetsgivare som finns på orten är a och o för trivsel.

– Det handlar bland annat om att se till att ge god service och att myndighetskontakter sker smidigt.
Det handlar inte minst om vilka attityder som kommunens egna tjänstemän och politiker har till företagande och företagare. – slut citat.

Smidigt och attityder… Jo jag tackar, läs denna berättelse från en restaurang i centrum:
Fredagen den 24 november 2017 ca 20.30 på kvällen.
Det är lönehelg, och därmed bästa helgen för krogarna som finns kvar i centrum.
Den skara av Södertäljebor som dristar sig ner till centrum för en öl och mingel blir allt mindre, men just denna kväll var bra och folk fylldes på, stämningen var på topp.
Plötsligt så slår en insatsstyrka till – 4 polisbilar blockerar alla ut/ingångar, totalt 24 myndighetspersoner stormar lokalen, allt från poliser, brandmän, kronofogden, tillståndsmyndigheten och allehanda folk med bister uppsyn.
Det blir kaos – gästerna lämnar lokalerna, folk vänder i dörren.
De 24 personerna vänder upp och ner på lokalen, river åt sig kassan och stormar in i köket.
Folk står och filmar utanför, filmen delas på Facebook och rykten sprids:
 – Är det en terrorcell på krogen? Har dem en knarkfabrik i källaren?
När övergreppet väl är över och alla gästerna lämnat krogen så står krögaren kvar i ruinen av en lönehelgsintäkt som försvann.
Resultatet av tillslaget kanske ni undrar? – En kille hade glömt att stämpla in på jobbet, så det gjorde han efter tillsägelse av 24 personer.
Ägaren har vid flertalet tillfällen begärt ut en rapport, men den hungrige tjänstemannen vägrar...
finns ju inget att rapportera, och så här får dem hålla på så mycket dem vill.
Krögaren själv säger att den ansvarige tjänstemannen har ett ont öga till just hans krog och inte kommer att ge sig förrän han hittar något att slå ner på.
Krögaren hävdar även att det finns andra krogar som ger falska tips till tjänstemannen för att just tillslag som detta skall ta död på hans krog och gynna tipsarens egen krog som då får en del av kunderna istället.
 
Är det så här vi vill att våra företagare i centrum behandlas? – NEJ!
Det går att göra smidiga och trevliga besök och ändå kontrollera allt.
Man måste inte behandla företagen som terrorister.
Man behöver inte heller medvetet komma och förstöra den kväll som är bäst på månaden.
Jag har hört att många Södertäljeföretagare i centrum vill sälja, flytta sin verksamhet till Stockholm.
Problemet är att inte många vill köpa eller satsa i vår stad under dessa förhållanden.
 
Tjänstemännen är en förlängning av våra bestämmande politikers, som måste förmedla direktiv om hur våra företag skall behandlas och vid behov granskas.
Att lägga så här stora resurser på att ödelägga en småföretagare i centrum är inte något som motverkar ”centrumdöden”, tvärtom och ett helt oacceptabelt uppförande anser jag.
En del verksamheter klagar över resursbrist, det finns uppenbarligen resurser,
bara att prioriteringarna är fel.
Må Realismen drabba stadshuset rejält i kommunalvalet 9e september!
Jag vill fylla LT med platsannonser...
Joakim Granberg
Realistpartiet
Läs hela inlägget »
Etiketter: blogg
Bild: Vadå? - Jag har inget ansvar för mina beslut... Bild: Vadå? - Jag har inget ansvar för mina beslut...


Ansvarsfrihet är punkt 1 på mötet...
( En kortare version i Länstidningen här - LT )
Om politikers med styrelseposter och politiskt tillsatta tjänstemän inte hålls ansvariga för sina handlingar, hur skall då befolkningen tolka detta?
Se mitt debattinlägg med Boel Godner på vår
YouTube kanal - Länk!

Politikers kan ”ställa till det” i stort sett hur mycket som helst utan att bestraffas!
(Hela Fullmäktigemötet 09-04-2018).
Vilka signaler sänder detta till våra medborgare?
Hur skall de känna samhörighet och ansvar för samhället?
Viljan att betala skatt och göra rätt för sig?
När de ser att politikers kan bränna våra pengar på dumheter utan att ställas till svars!
Det finns en bok som heter: 365 sätt att slösa med dina skattepengar. Boken är skriven av "slöseriombudsmannen" Martin Borgs - Länk till bok
Den boken borde alla politikers och tjänstemän läsa, den handlar om folk som sitter på stolar där dem ansvarar för våra skattepengar och ställer till det ekonomiskt…
Enda meriten dem har är rätt färg på parti nålen… Kunskap är inget som utkrävs!
Ibland tror jag att man vill sätta folk utan kunskap på en stol – Så att man i efterhand kan hävda –
Vi kan ju inte detta, så det är inte vårt fel!

Lite som: Ingela Nylund-Watz (S), ordförande i Telge bostäder, som menade på att ett visst ansvar också låg hos byggentreprenören Skanska. Hon sa till LT att Skanska borde ha förstått att det saknades kompetens hos Telge bostäder, och därmed varit Telge behjälpliga på ett annat sätt.
Länk LT Tomas Karlsson dömmer ut Telge bostäder.
Vad menar hon där? – Att Skanska skall ringa i varningsklockan när man fått betalt 242 miljoner mer än planerat för renoveringen i Fornhöjden? Här förklarar Ingela Nylund- Watz att hon tycker Skanska borde ha hjälp dem...  LT - Vi är inte ansvariga...  ( Ansvarsfrihet då?)
”News Flash” – Skanska fattade snabbt att det saknades kompetens hos Telge!
Dem hade fakturerat en miljard till om ingen tillslut satt stop för detta!
Telges förra VD Eva Nygren hade TYDLIGA instruktioner om att om man drar över EN miljon i budget så skall styrelsen informeras – Staffan Norberg (V) som sitter i styrelsen säger att han inte fått någon information.
Han har dessutom krävt att situationen skall utredas och han utesluter inte att brott har begåtts - Läs LT Norberg (V) misstänker brott bakom fornbackens nota
När Staffan Norberg krävde utredning så höll samarbetet med S på att rasa...  Boel Godner var förbannad på Staffan - Läs SVT - Majoritetssamarbetet i gungning

S ville inte ha någon utredning, så vilka visste då om detta pågående haveri utan att ringa i varningsklockan? Kände Godner till situationen? Enligt intervju i SVT så var hon inte informerad...  SVT intervju Godner
Jag har ställt en interpellation till Boel Godner där jag undrar över hur hon inte kunnat vara informerad om en pågående affär som skenat iväg med nära en kvarts miljard...
Läs interpellationen som heter Ansvarsfråga - LÄNK
Vem godkänner fakturorna? Vem betalar ut pengarna? – Ställs dem ansvariga?
NEJ såklart inte… Eva Nygren knallar lugnt vidare till ett nytt topp jobb som VD för Stockholms hem, och Ingela Nylund-Watz sitter lugnt kvar som ordförande för Telge och som politiker.
Hon skyller på Eva Nygren och erkänner de saknat kompetens, men att det nu skall åtgärdas…
Jaha, får vi pengarna tillbaka då?

En grundkurs i GOOGLE! – Borde vara ett minimikrav för att bli satt på en stol med ansvar för hantering av våra skattepengar!
Ibland undrar man om en del politikers inte kan Googla?
När moderaternas Filippa Reinfeldt var ansvarig för Stockholms landsting köptes stödstrumpor av Onemed för 6.000kr paret, en snabb Googling hade visat att hon kunnat köpa dem för 89 kr paret på kronans apotek och därmed sparat några hundra miljoner.
( Okej medicinskt utprövade kostar några spänn mer, men inte ens nära 6000kr)
Likaså hur nya karolinskas upphandling har skötts… 1,2 miljoner kr för en dörr? 100 000 kr för en hylla?
Givetvis så är detta ett problem inom ALLA partier när dem sitter på maktstolar utan relevant kunskap!
Före 1976 så kunde politikers och tjänstemän åtalas och även hamna i fängelse vid grov försummelse, åtminstone få sparken, idag byter dem oftast bara stol, ibland sätts dem på en ny stol de har noll koll på…

Folket har rätt att kräva ansvar av sina politikers, det är det minsta man kan begära!
Politikers skulle dessutom skärpa sig och tänka till ett varv extra innan de klubbade ekonomiska beslut om de visste att det kan få konsekvenser.
I ett samhälle där besluten är baserade på kunskap och pragmatiskt - Realism istället för politiskt ideologi så skulle vi se mindre av slöseri med våra gemensamma pengar, det är en sak som är säker!
Detta är något som jag vill bidra till här i vårt Södertälje.
Läs gärna vårt inlägg - Södertälje inköp bör granskas!
Därför så hoppas jag att Södertäljeborna röstar in fler Realister i kommunalvalet 9e september 2018.
Undersökning - Tycker du att ansvaret för politikers/politiskt tillsatta tjänstemän bör återgå till en skarpare lagstiftning? 
 
Läs hela inlägget »

 RP delar inte ut ansvarsfrihet lättvindigt! - Se video!

Södertäljes dåliga affärer - B. Godner vs J. Granberg

Södertäljes Lokalparti Sedan 2014
Du kan rösta på RP i kommunvalet och ett annat parti till region och riksdagsvalet

Tipsa Realistpartiet Tipsa Realistpartiet
Realistpartiet arbetar för att bryta mönstret med svågerpolitik och korruption i vårt stadshus!
Vi kan ständigt läsa om skandal efter skandal i LT, det är bara en bråkdel som upptäcks och  uppmärksammas!
Det krävs ett helt omtag i stadshuset bland ansvariga politikers och tjänstemän, något som kan ske på allvar
först efter valet 2026 om RP får mer att säga till om. Hjälp oss genom att tipsa oss!
Mejl: Tips@realistpartiet.se   - Ert namn lämnas ej ut av oss!