Realistisk bostadspolitik för Södertälje

Bostadspolitiken är snedvriden med för dyr produktion och därmed höga hyror.

Se duellen i SVT mellan Mats Siljebrand (KD) och Joakim Granberg (RP) angående bostadspolitiken - Länk!


Radiointervju P4 20 Juni 2022 - Joakim Granberg lägger fokus på Södertäljes bostadspolitik:
"Det pratas om att vi ska bygga mycket bostäder - men vi måste tänka efter hur vi bygger också, miljösmart och anpassat efter invånarna", säger Granberg - Lyssna!


Det går att bygga billigare och fortare!
Utgå inte bara från de stora drakarna Skanska, Peab och NCC och betala 60.000 och ända upp till 80.000kr per kvm för nybyggnation som leder till höga bostadspriser och hyror för de få hyresrätterna som byggs.
Ni kan ett mer utförligt inlägg här med ytterligare förklaringar: Länk!

Vi har en motion lagd som heter: Bygg billigare, fortare och fler bostäder.
Den kan ni läsa här nedan som word dokument.
Det löser även behovet av flera äldreboenden till rimliga priser, det finns anpassningssystem till seniorboenden med samma priser som i vår motion om ni tar er tid och läser den. Kommunen skulle spara massor med pengar genom byggnation av dessa boenden som vi föreslår, samt att det skulle lösa krisen med brist på platser för våra seniorer.
Hela hyresmarknaden behöver ses över... Hur ska unga har råd att flytta hemifrån?
Det finna massor att vinna genom att tänka utanför "boxen" och ta in nya innovativa företag som bygger hållbart och ekonomiskt till nära halva priset jämfört med tidigare beställningar.
Generellt sett så behöver hela Södertäljes upphandlingssystem ses över och tas över av realister som kan både räkna, läsa och göra vettiga upphandlingar genom att tydligt specificera kraven på upphandlingen INNAN man skriver på kontraktet!
Slut på haverier likt Fornhöjdsupphandlingen... den är ett skolexempel på att staden behöver vår hjälp!
Läs mer om detta upphandlingshaveri här!
Läs nedan vår motion: Bygg billigare, fortare och fler bostäder!

Det går att bygga bra bostäder till rimliga priser/hyror - Se också vad vi kunnat göra för de 450 miljonerna som försvunnit genom dåliga affärer ( Länk till dåliga affärer) - Se videon nedan:

Över 70% av Södertäljeborna har inte råd att hyra eller köpa nyproducerade bostäder! - Det är en stor felprioritering av Telgebostäder!

Telgebostäders uppdrag är med andra ord att möjliggöra så de dryga 70% av Södertäljeborna får en bostad och inte behöver hamna på gatan. Det ÄR allmännyttans uppdrag i en sammanfattning! Telgebostäder har tappat fokus!
Tyvärr så har Telgebostäder tappat fokus på sitt uppdrag och blivit bortdribblade av proffslirare som vet hur man lurar skjortan av kommunpolitikers och tjänstemän som inte har en aning om hur man sköter ett bostadsbolag på ett sätt som både fullföljer uppdraget gentemot Södertäljeborna och ändå håller ekonomin på en bra och hållbar nivå för bostadsbolaget.

Telgebostäders hantering av sitt bostadsbestånd ska skilja sig ifrån en privat aktör.
Den privata marknaden är vinstdrivande och man söker tomter och byggrätter för att bygga och sedan tjäna pengar, så mycket pengar som möjligt. Det är helt naturligt och den marknaden regleras efter efterfrågan, där det finns folk med mycket pengar så kan man sälja dyra bostadsrätter, radhus och villor. Exklusiva dyra hyresrätter är däremot en väldigt begränsad marknad, då få vill betala hög hyra för något som man inte äger.  I Södertälje har vi en mängd aktörer som bygger bostäder av olika slag, de arbetar på den privata marknaden och bygger där man anser att det finns vinst att göra. Men Telgebostäder ska förse alla Södertäljebor med bostäder, tjäna pengar är sekundärt!

Vad betyder allmännyttan? = Bostäder åt vanligt folk i Södertälje!
Det är Telgebostäders primära uppdrag! - Läs nedan:

Allmännyttan är kommunala bostadsföretag över hela Sverige med uppgift att erbjuda goda hyresbostäder för alla – oavsett inkomst, ursprung, ålder och hushållstyp.
Bostadsföretagen ska ta ett aktivt samhällsansvar och samtidigt bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer. Bolaget ( I vår stad:Telgebostäder)  ska tillgodose olika bostadsbehov; utbudet ska vara varierat, av god kvalitet och attrahera olika hyresgäster, inklusive människor med en svag ställning på bostadsmarknaden.
Vill du läsa mer om allmännyttan så är länken här - Allmännyttan

Ett löfte från oss är att efter valet 2026 om vi ingår i styret så kommer vi att bygga bostadsrätter med rimliga hyror! - Det går att bygga bra bostäder med kvalité till rimliga priser om man kan byggbranschen! - VI KAN!