RP - Lös potthåls problemet! -Köp in en maskin som fixar hålen snabbt!

Vi har lämnat in en motion (förslag) om detta för att hjälpa till! 
Köp in en potthålslagningsmaskin för förbättrat vägunderhåll nu!

Att vi har stora problem med potthål i våra vägar är ingen nyhet, potthålen skapar mängder med skador på bildäck och är generellt störande i trafiken då bilar måste köra sakta och sicksack mellan potthålen. 
Jag läser i LT 31 januari 2024 att kommunen har två man på enheten för service, drift och underhåll som nu går heltid för att laga potthål, men kommunen är stor och det blir svårt att hinna med alla såklart.
Jag noterar även hur man lagar dessa hål, man står med spade och skrapa på samma vis som man även gjorde för 100 år sedan, inte konstigt att man inte hinner bli klara innan en ny säsong tar vid, ett evighetsarbete.
Jag förslår att dessa 2 arbetare i stället tilldelas en modern potthållslagningsmaskin, något som den i exemplet nedan:

Bild länkad till företagets hemsida

Processen är enkel att utbilda sig i och den beskrivs här nedan i bild och text:

Exemplet nedan är Velocity Patching som är ett innovativt tillvägagångssätt för att snabbt ta itu med tusentals defekter (potthål) och leverera permanenta reparationer på kort tid som kostar en bråkdel av traditionella lapp och lagningstekniker.

Maskinen blåser först rent skadan med högtrycksluft, sedan beläggs området med kall bitumen för att skapa en perfekt tätning innan ballast med bitumen appliceras, igen med hög hastighet för att skapa täthet. Hela processen tar ett par minuter och ger en stark och hållbar reparation utan att orsaka skador på vägen i övrigt.

Det innebär inget avfall, inget behov av vägavstängning då lagningen är klart att köra på efter några minuter, och eftersom det inte är något värme inblandad så ger det också ett exceptionellt lågt koldioxidutsläpp.

Två man kan med en maskin som denna laga upp till 200 potthål på en dag, och till en kostnad som är en bra bit under 50 % av dagens kostnad per potthål. 

Att köpa in en maskin med dessa funktioner är inte bara ekonomiskt försvarbart, utan ekonomiskt klokt, och som bonus ger det en bättre och snabbare service till Södertäljeborna och alla yrkestrafikanter som åker på våra vägar, inklusive alla kommunens anställda.

Realistpartiet yrkar på:

Att fullmäktige ger berörda enheter i uppdrag att undersöka vad det kostar att köpa in en motsvarande maskin för Södertälje kommuns ändamål.

Att fullmäktige beviljar motionen och att inköpskostnaden av motsvarade maskin hamnar i nästkommande majoritetsbudget så snart inköpspriset har fastställts.
                   
Södertälje 2024-02-08

Kommentera gärna:

  • Bosse • 25 mars 2024 16:40:51
    Mycket bra!

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln