J. Granbergs blogginlägg sedan 2017

2017 > 04

Bild åvan visar från vänster - okänd man, Boel Godner -kommunstyrelsens ordförande i Södertälje (S), präst , Yilmas Kerimo - Riksdagsman (S) , Lars Bryntesson (S) f.d  kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna och Ismet Karademir (S) som är mångsysslare och entreprenör i Sigtuna med verksamheter som restaurang, byggbolag och spelklubb, samt allt annat polaren Ibrahim Khalifa ger honom i uppdrag att göra utan offentlig upphandling :)
Bilden är tagen från en studieresa till Turkiet sommaren 2014 där Ismet Karademir är guide.
Ismet Karademir har varit en central figur i Sigtuna och köpslagit med kommunstyrelsens ordförande (S) ända tillbaka till innan valet 2002 då Anders Johansson (S) var kommunstyrelsens ordförande, inför valet 2002 så sålde Ismet in röststöd för S mot att få köpa en tomt för 1kr. Så har det rullat på tills kulmen nåddes med att hans kompis Ibrahim Khalifa blev kommunstyrelsens ordförande och därmed har Ismet tillåtits härja fritt med att få jobb utan upphandling och bedriva en svartklubb mitt i centrum hyresfritt i kommunens lokaler, samt att få ha en pizzeria mitt i centrum utan bygglov.

Månadens DUMLE går till Ibrahim Khalifa - (S) Sigtuna

Månadens DUMLE pris var inte lätt att kora, det fanns många som aspirerade på utmärkelsen.
Men så dök Ibrahim Khalifa upp i rutan i programmet uppdrag granskning/kommungranskarna och knep 1a platsen omgående! En fördel var dessutom att jag slapp använda Dumle bilden i inlägget då han kvalificerar sig även där tycker jag :)
Som högste chef - Kommunalråd (S) i Sigtuna kommun så har han givit svågerpolitiken ett ansikte! Styrt staden med ena handen i fickan hos kompisarna, delat ut tillstånd och givit uppdrag utan upphandlingar, och utan att förankra det med kommunstyrelsen eller fullmäktige.
De flesta av er kan knappast ha missat denna nyhet, men annars så finns hela artikeln och TV programmet på denna länk: Uppdrag granskning

Korruption i Sverige och världen

Kunde inte låta bli att infoga bild på Anders Johansson (S) f.d. kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna som delade ut fribrev och gratis hyra av kommunala lokaler i utbyte mot röster -
Han är om möjligt ännu mera lik Dumle :)
Korruption är ett globalt problem, på kartan åvan så kan man se olika nivåer av korruption, ju rödare, desto mera korrupt. Generellt sett kan man säga att ju mindre demokrati det finns, desto mer korrupt är ett land, där få roffar åt sig allt, och de under gör allt för att komma över pengar genom att ta betalt för sina tjänster även om det officiellt inte skall kosta något.
Många företag och organisationer har svårt att etablera sig och bedriva verksamheter i flertalet länder då man konstant måste betala "avgifter" till lokala poliser eller beslutsfattare.
Det man som svensk kanske inte alltid förstår är att det inte alltid ses som korruption i många länder, man resonerar - Om jag nu har fått den här maktpositionen, så varför skall jag inte utnyttja den för egen vinning? "Alla andra gör ju det"  - Så rättfärdigar man sitt uppförande.

Jag har personligen erfarit detta under mina år som hotellchef i Baku - Azerbaijan 2003-2005.
Folk är fattiga och gör allt för att tjäna extra pengar, sitter man på ett kontor som utfärdar tillstånd så är det underförstått att man skall betala en peng vid sidan om för att ärendet skall bli behandlat.
Jag som ansvarig inköpare för hotellet fick konstant erbjudanden om "gåvor" för att köpa in varor från leverantörer, jag frågade hotellägaren hur jag skulle hantera detta? Dem svarade mig - Om du ändå tänkt köpa in t.ex. grönsaker så ta emot "gåvorna" - Det är tradition.
Folk blev förolämpade om jag inte tog emot mutor, misstänksamma om vad det var för "fel" på mig?
Tänkte jag lura dem på något vis? Förtroendet byggde på "hand tryckare" i flera olika sammanhang.
Skulle jag köpa en annons, eller TV reklam så blev det alltid bättre om säljaren fick en middag på hotellet och en peng. 

Även i Sverige har det alltid funnits en viss korruption och svågerpolitik, det finns inom alla områden givetvis. Men i väldigt låg grad internationellt sett, 2015 låg vi på 3e plats i minst korrupta länder i världen.

Turkiet har däremot en väldigt hög korruption, det är en "folksport" kan man säga.
De har ramlat ner på listan och är nu Europas mest korrupta land, enda landet i Europa som ligger nära är Italien.
Om man nu betänker att korruption är något helt naturligt i flera kulturer, och många har flyttat till Sverige, är det då så otänkbart att man tagit med sig den traditionen även hit?
Sverige har sedan 2015 rasat ner till 4e plats i korruptionsfrihet, en av anledningarna till detta ser vi just nu i Sigtuna.

Får ökad trygghet kosta minskad integritet? – Svar: JA!



Debatten om kameraövervakning och andra integritetskränkande åtgärders vara eller icke vara för att skapa ett tryggare samhälle pågår på lokal och riksnivå.
Lokalt stödjer flera partier ökad kameraövervakning, även V och SD är överens i denna fråga, jag instämmer i kören fast med tillägg.

En del menar på att individens personliga integritet är viktigare än samhällets totala skyddsbehov, andra går så långt att de påstår att kameraövervakning inte hjälper eller minskar brottsligheten alls, och därför inte motiverar den kränkning som övervakningen innebär för individen. – Dumheter, klart det hjälper!

Sverige är oftast ”sist på bollen” när det gäller säkerhetsåtgärder som andra länder redan infört, man är livrädd för att ”kränka någon eller dess integritet”.
Men klart är att det var kameror som fångade upp Rakhmat Akilovs ansikte efter hans terrordåd i Stockholm, vilket bidrog till hans gripande och förhoppningsvist fällande dom.
Kameraövervakningen är effektiv och bidrar till att få fast terrorister och grova våldsbrottslingar, så är det bara – Och blir man ”kränkt” av det så kanske man är en ljusskygg individ själv…

I Sverige så agerar man oftast efter något har hänt – Man har svårt att införa åtgärder innan, fast men vet att det kommer att hända… Alla visste att det bara var en tidsfråga innan vi skulle få ett genomfört terroristattentat i Sverige, men ändå så väntar man tills det händer innan man diskuterar åtgärder som redan alla vettiga personer visste behövdes göras för länge sedan!

Det politiska klimatet i Sverige har varit så att man inte får prata om kontroller av vilka som kommer till Sverige – Integritet igen, terroristens favorit ord?
Man har ”litat” på att alla talar sanning om ursprung, ålder och skyddsbehov, även fast man ser uppenbara lögner så håller man tyst – Rasiststämpelångesten har skapat dagens situation med tusentals individer som går runt med flertalet identiteter.
En del har olika ålder registrerad beroende på vilken som passar dem bäst för tillfället – Brott? Då är man 17 år…

Hur är det ens möjligt att i ett datoriserat samhälle 2017 vara efterlyst av polisen för utvisning, men ändå i lugn och ro kan kvittera ut socialbidrag? Jo för att personens integritet kan kränkas om myndigheterna samkör sina datorer… 
Oförsvarbart säger jag – Klart att alla som kommer till Sverige skall få lämna fingeravtryck, de som finns i Sverige med olika namn och identiteter skall också tas fingeravtryck på så man åtminstone kan hålla sig till en identitet per person och se till att alla myndigheter får tillgång till denna information. 
I en värld som är globaliserad så får vi finna oss i att bli registrerade i varje land vi besöker, lämna hel hands avtryck i en scanner på flygplatserna, bli filmade överallt vart vi går av övervakningskameror.
Det har vi inga problem med när vi besöker andra länder, varför är det då ett problem att ställa samma krav på hemmaplan i vårt eget land?

Varför skall Sverige vara en fristad för terrorister och andra kriminella som vill gömma sig under falsk identitet, eller flera identiteter i vårt land? Nej tack säger jag!
Jag är helt klart beredd att visa legitimation, avge fingeravtryck på flygplatser och le in i övervakningskameror, känner jag mig kränkt av detta? – Nej!
Däremot så känner jag mig kränkt av dem som vägrar att ställa upp på detta och inte vill bidra till ett tryggare samhälle för oss alla.

Veckans frågeställning - Vad får tryggheten kosta?

Blandat skvallet...och händelser...

Har ju inte skrivit på ett tag, kände inte att det fanns tid till att börja blogga på heltid... :)   Det händer så mycket i världen och i Södertälje att man inte kan kommentera allt även om jag som vanligt har åsikter om allt på gott och ont. En spännande händelse var att jag och min hund Richi var ute i Östertälje skogen och hittade ett uppätet rådjur (Det var Richi som fick upp korn på djuret och släpade in mig i skogen).
Jag fick kontakt med LT:s egen "vargreporter" - Roger Stigell, efter vår brillianta analys så kom vi fram till att det var antingen ett lodjur eller en varg som tagit rådjursbocken. Länsstyrelsen har fått bilder som Roger tog, men vi har inte fått svar ännu som bekräftar vår teori :)
Nu får det räcka för denna gången, för nu skall jag ut i skogen med Richi igen - han vill ha mer än så här små ben att gnaga på :)  - Ha det gott kära vänner, Joakim Granberg
Läs hela inlägget »
Etiketter: blogg