Gratis mensskydd är en självklarhet!

Realistpartiet har idag: 2022-02-10 lämnat in en motion/förslag där vi föreslår att Södertälje kommun skall se till att alla kvinnor inom de kommunala skolorna och arbetsplatserna skall få tillgång till gratis mensskydd! - Det är en jämnställdhetsfråga! Kommunens privata skolor och företag bör följa detta exempel som  visar vägen!

En motion är när man lämnar in ett förslag som man vill att kommunen skall genomföra, det måste vara ett realistiskt förslag, något som är genomförbart både praktiskt och ekonomiskt för att någon skall ta förslaget på allvar. Vi inom Realistpartiet är stolta över att vi oftast, jag säger oftast då alla ibland drömmer om åtgärder som kanske är svåra att genomföra, men oftast så lämnar vi motioner/förslag som ÄR GENOMFÖRBARA - Detta är ett sådant exempel!
Detta förslag är fullt genomförbart om den politiska viljan finns, det är redan genomfört på många andra håll i andra kommuner och länder.

Tyvärr så har vi idag ett politiskt klimat i vårt Södertälje där man till 100% säger NEJ till ALLA förslag som inte kommer ifrån den egna makten/styret.

Så hade förslaget kommit ifrån nuvarande styre så kanske det genomförts inom kort, nu när det kommer ifrån Realistpartiet så kommer man säga NEJ till det av ren princip även om man tycker att det är ett bra förslag, för så fungerar det idag. 

Ni väljare har endast ett förslag om ni vill ha förändring - Rösta på ert lokalparti!
Då kan vi genomföra saker och förbättringar snabbt och effektivt, exempelvist detta!


OM vi inom RP sitter med på den styrande sidan efter kommunvalet 11 september 2022 så LOVAR vi att detta kommer att genomföras! - Det kommer att vara ett av våra tydliga krav för att vi skall sitta med i en styrande majoritet - Det är upp till de andra partierna att välja sida - Vill de styra med RP eller inte?
Läs motionen nedan:
MOTION                                                               
Till kommunalfullmäktige

Inför gratis mensskydd på de kommunala skolorna och arbetsplatserna i Södertälje
Bakgrund
Många unga kvinnor får mens redan i 12–13 års åldern, för oss är det en självklarhet att det skall finnas tillgång till gratis mensskydd på samtliga kommunala skolor i Södertälje.
Gratis mensskydd på skolor samt även arbetsplatser är ingen nyhet, det finns på flertalet företag och skolor landet runt, i Södertäljes är Täljegymnasiet ett gott exempel, i Storbritannien så är det gratis mensskydd i alla skolor, i Skottland har man tagit ytterligare ett steg och erbjuder nu alla landets kvinnor gratis mensskydd.
Vi föreslår att Södertälje kommun erbjuder denna tjänst på samtliga kommunala skolor och arbetsplatser som en tydlig åtgärd i kommunens jämställdhetsarbete.

Motivering
Vi ska inte glömma den ekonomiska aspekten, unga kvinnor kommer under en stor del av sin skolgång ha en månadskostnad för mensskydd, en kostnad som inte pojkarna har, så även det är en jämställdhetsfråga. Man måste ha i åtanke att en del familjer har det knapert och unga tjejer kan tvingas be sina föräldrar om pengar till mensskydd, något som kan upplevas som jobbigt för den unga kvinnan.
Elevhälsan är gratis på våra skolor, så varför skulle inte kvinnors mensskydd vara det kan man fråga sig då det i allra högsta grad är en fråga om hälsa och välmående.
Även om skolorna är att prioritera i denna frågan så föreslår vi likväl att förslaget skall gälla även på de kommunala arbetsplatserna.

Bedömning
Då flertalet arbetsplatser och en del skolor redan har denna service så finns det flertalet aktörer på marknaden som erbjuder olika former av automater/dispensers som innehåller både bindor och tamponger, dessa kan placeras ut på damtoaletterna i våra kommunala skolor och arbetsplatser för att föregå med gott exempel inför kommunens övriga skolor och företagare.
I de yngre skolåldrarna så kanske man skall fundera på placering intill expeditionen eller liknande ytor för att undvika lek och onödigt svinn av produkterna.
Konstaderna för denna åtgärd handlar om ca 1 miljon kronor årligen om man utgår ifrån Skottlands exempel med faktiska kostnader årligen per kvinna.                                                                                                                      
Kommunfullmäktige
Fullmäktige ska bevilja motionen och ge berörda enheter i uppdrag att så snart som möjligt planera för tjänsten och sedan upphandla den.
Södertälje 2022-02-10
Joakim Granberg & Lars-Göran Jonsson
Realistpartiet, ditt lokalparti
Läs motionen nedan: - Du kan även läsas ALLA våra motioner här: RP Motioner!

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln