Hanteringen av farstanäs camping och långliggarna får mig att skämmas!

Stockholm Strandby Farstanäs

Hanteringen av Stockholm strandby farstanäs camping får mig att skämmas! -
(Artikel inskickad till LT) - Se campingens hemsida

Ni vet känslan när man upplever något så pinsamt att man skäms fast man själv inte gjort något fel…

Så kände jag när jag var ute och besökte campingen 10 augusti och träffade Pigge Werkelin och långliggarna som kastas ut efter upp till 32 år på campingen. Läs om vårt besök i LT här.
Några grät av förtvivlan, vräkningen ska vara fullbordad senast 15e september.

För er som har följt turerna de ca 10 åren som Pigge drivit campingen är pinsamt ”skämskudde” medvetna om hur fruktansvärt illa kommunen har skött hanteringen och kontakten med arrendatorn, kommunen har haft 23 olika kontaktpersoner i ärenden som rör campingen, man har fått börja om var 6e månad i snitt, varje ny handläggare har nollkoll på vad den innan lovat, så inget händer… Det har lovats en massa åtgärder genom åren, som dragning av vatten och avlopp, upprustningar osv, men inget har hänt.

2018 klubbade kommunstyrelsen igenom ett beslut om att Farstanäs camping ska få en eko-profil och vara femstjärnig, men ingen på kommunen kan idag svara på vad en eko-camping egentligen innebär och 5 stjärnigt har man slopat som mål.

Tillslut så blev det väl så pinsamt att man beslutade sig för att bli av med Pigge och långliggarna, börja om och radera sitt pinsamma agerande.

Nästa sommar är det kommunen som skall vara campingföreståndare utan någon färdig plan för campingen och dess framtid, men öppet skall det vara…
Det enda man vet med säkerhet är att den enda fasta intäkten campingen har haft på ca 2 miljoner i hyresintäkter ifrån långliggarna har man nu gjort sig av med… Så dumt!

Att marknadsföra campingen ute i landet med att här kan ni ligga 3 veckor och 4 dagar, sedan måste ni lämna, låter det galet? Ja det är det också!

Någon på länsstyrelsen har räknat endast arbetsdagarna i industrisemesterns 5 veckor och kommit fram till att man max får stanna 25 dagar på campingen = 3 veckor och 4 dagar.

Vi som kan räkna vet att 5 veckor är 35 dagar och så är det på andra platser som har tidsbegränsad camping, nu har säkert handläggaren på länsstyrelsen insett sitt misstag, men skäms för mycket för att själv ändra beslutet, men att man ifrån kommunens sida inte påpekat detta misstag och krävt en ändring så folk kan spendera sin semester på vår camping är ännu mera pinsamt och visar hur lite man förstår eller bryr sig om att detta skall fungera ekonomiskt, de som vill spendera sin industrisemester på en camping kommer att välja bort farstanäs med 100 %  sannolikhet!

Mer pinsamheter
När man tar över en verksamhet så är det brukligt att man ser vilka inventarier man kan köpa loss till en billig penning för att spara både tid och pengar.
Pigge har erbjudit att sälja alla inventarier till 15–20% av ursprungsvärdet, då kommunen kommer att behöva i stort sett exakt samma saker som nu redan finns där, lekplats, flaggstänger, fotbollsmål, soptunnor, gräsklippare, campingstugor och så vidare så är det en UTMÄRKT affär för kommunen.

Men kommunen sa NEJ – Allt skall bort och så skall man sedan köpa samma saker nytt!
Inte nog med att det kommer att kosta flera miljoner mer, det tillkommer frakt och monteringskostnader. Det är så dumt att man nästan svimmar av uppgivenhet…
Men så är det när ”någon annan betalar” = skattebetalarna och folk som inte bryr sig får bestämma.
Det hela är så pinsamt att jag skäms över mina kollegor som styr vår kommun!
( Man kan ju hoppas på att dem ändrar sig nu, men tveksamt då jag påpekat felet... men vi får se!)

Tröstar mig med att det är kommunval nästa höst och litar på att Södertäljeborna också har fått nog!
Joakim Granberg
Realistpartiet

Uppdatering 2021-08-16
Kommunen har nu gjort klart att man INTE skall köpa upp inventarierna, läs Pigges reflektion över det nedan och skandalen som pågår internt.

Hej Jocke
Evert Sjöstrand på kommunen har svarat att de inte avser att köpa in något vilket var väntat och väldigt dumt. Men jag ville ge kommunen ett schyst bud innan vi avvecklar allt.
Han känner inte till historian att kommunen i princip inte gjort några investeringar på 30 år. 
Vi kommer bara ta bort det som tillhör oss vilket är det mesta då kommunen inte investerat i något sedan 1991

Det blir första vintern på sedan 1993 som campingen är stängd vilket inte andas den optimism och vilja som man ville att vi skulle stå för när besöksnäringen skulle utvecklas. Detta när marknaden aldrig varit större med rörlig camping där branschen varje månad redovisar rekord efter rekord. Från min horisont är det vansinne och jag ser inte någon realistisk plan för hur man skall jobba framåt med den information som jag fått.
(Notering från Granberg - När campingen lämnas övergiven så kommer vi att se en snabb förstörelse av området - bilar och motorcyklar som förstör gräsmattan, nedskräpning, inbrott och stölder, långtidsliggarna har inneburit gratis övervakning av området, det tar slut nu.)
 
En väldigt konstig del i detta är att Cecilia Grape och en xxx Bom har under två år försökt att lära sig allt om campingar genom att resa runt i riket och att ta in konsulter för att göra en framtidsplan för campingen som presenterades i höstas enligt tidsplan som dålig. Om två har jobbat med denna under drygt två år så finns det närmare en miljon nedlagt i denna utredning plus en massa inneliggande kunskap hos dessa tvådomarsystemet kommunen investerat i. 
 
Bom blev enligt hörsägen så förbannad att han slutade,  Cicci jobbar kvar på kommunen men är helt bortkopplad vilket verkar helt galet när hon nu är den enda som verkligen vet och kan något om campingen. Detta hänger bara ihop med prestige hos någon som inte kan eller vill samarbeta med henne. 
 
Allt på bekostnad av säsongscamparna och att det blir löjligt dyrt för skattebetalarna. Evert snackar för övrigt skit och med lite översitteri så kör han över alla. Synar man hans framtidsbild så finns det ingen realism i den och den förändras hela tiden. 
 
När man väljer att stänga ner så borde det finnas en plan för framtiden och den planen borde man avkräva honom. När skall campingen öppna och vad skall man använda de 7,5 miljonerna till. Antagligen till att försöka återskapa mycket av de som måste finnas för att kunna öppna. Skall anläggningen var med tre stjärnor så krävs det xx antal aktiviteter där lekplats och aktiviteter likt golfbanor, fotboll och schack är saker som borde finnas. Bara golf och lekplats med projektering kommer kosta en bit över miljonen. 
 
Jag anser att jag gjort vad man kan begära av mig om kommunen inte vill hålla öppet och inte vill köpa in när jag lämnat ett väldigt förmånligt pris och erbjudit mig att köra vidare tills de har en plan så börjar vi montera ner det vi byggt. Kommunen har inte investerat något i campingen på trettio år vilket innebär att det mesta som finns där förutom husen är vårat. Vi påbörjar avvecklingen från 1 september och skall vara klara till sista sept. 
I min mening så är detta helt galet men möjligt för ingen tar ansvar och delfinens inget intresse för samarbete. 
Tråkigt med accepterat från min sida som tänker lämna med flaggan i topp och anser att jag gjort vad jag kan för att kunna hålla anläggningen öppen enligt avtalet
 
Pigge Werkelin 

Kommentera gärna:

 • Tina • 5 november 2023 16:57:03
  En sak som gör mig väldigt konfunderad är att campingen skulle läggas ner på grund av att den låg i ett naturskyddsområde, men en lyxigare camping stör inte ett naturskyddsområde fy säger jag, att kasta ut folk som bott på campingen i evigheter är maktmissbruk Södertälje borde sett till att lägga skattepengarna på skola vård och utanförskap istället för en lyxcamping där kommunanställda har privata intressen i campingen fy t
 • Lena Karlsson • 16 augusti 2021 01:18:49
  HELT sjukt!!
  Bodde där flera somrar på 90-talet på helsäsongsplats, tror det var typ maj - september. Och DÅ var det TOPPEN!
  Det som tydligen beslutats nu är ren och skär SKANDAL!
  De borde skämmas....
  Hjärt och själlöst!

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln