Hotell vid marenplan & Torekällberget?

Att vara emot något är ofta en lätt väg att ta politiska poäng, i synnerhet när det gäller nybyggnation. Noterar att det hittills varit 47 insändare/artiklar om de båda hotellbyggena i vår lokaltidning - LT, de flesta är emot byggnationerna.
Här är vår insändare i debatten som är FÖR att det byggs - LT 19 Feb
Min insändare i LT om att vi var för blev påhoppad av en  Johan Lundberg som dyvlade på oss falska påståenden och förvrängde fakta - Läs med om detta i annat inlägg här:
Att bygga en "halmgubbe"

Här kan ni även se vår LIVE sändning på ca 61 minuter där vi gräver djupare i planerna kring nybyggnation kring maren plan och på Torekällberget.

Nu senast så var krigsrubrikerna i LT att länstyrelsen "sågat hotellplanerna"

Vad man inte nämner är att det är länstyrelsens arbete att "såga" alla byggplaner, med sågandet så är det så att man påpekar sånt som kan göras eller utredas bättre, ofta kan man till och med avvakta med en massa utredningar tills man får ett svar ifrån länstyrelsen så man vet EXAKT vad är man skall arbeta på för att jobbet skall fortskrida enligt plan.
Det som händer nu är att det som efterlyses åtgärdas och sedan är det full fart frammåt igen. - Länstyrelsen kommer INTE att stoppa byggnationerna!  

De enda som i nuläget kan stoppa byggena är entreprenörerna själva ifall de anser att det är för dyrt, eller i nuläget kanske inte längre en lönsam affär, det skall vi inte helt utesluta. Kanske drar sig stadsrum ur byggnationen på marenplan då man i pandemin upplever en helt annan verklighet för hotellbranschen, en bra ursäkt gentemot kommunen skulle i det läget kunna vara att skylla på att "folkviljan är emot bygget"... 
Vi får se :)


Som ledamot i stadsbyggnadsnämnden så vet jag att i varje byggärende vi får in så är det alltid några som inte vill att det skall byggas just det eller just där, eller just nu...
Skulle vi lyssna på alla som inte vill bygga så skulle vi fortfarande ha kvar träkåkarna på torekällberget nere i centrum med utedass.

Med risk för att göra våra seniorer förbannade så är det faktiskt så att kollar man medelåldern på de som är emot nybyggen så är det väldigt sällan våra unga...

Några ur främst den äldre befolkningen har en tendens att ogilla de flesta former av nybyggnation, det skall helst vara ”som förr”, jag kan hålla med om den känslan ibland, även om jag "endast" är 56 år i år så tänker jag ofta tillbaka på min ungdom och tycker det är trist när kåkar som jag har minnen ifrån skall rivas, men så är livets gång, vi bygger för framtiden och de unga, allt kan inte vara som förr och varför skall vi bygga som förr eller i stil med det gamla?

Betänk att när Castor huset byggdes 1927 så var det folk som tyckte att huset var en monstruös koloss bland de gamla träkåkarna. Man sa att det inte passar in ibland de fina träkåkarna, det var hemskt att se osv..... samma visor som vi nu får höra om hotellen av de som idag tycker att Castor huset är så fantastiskt, idag är huset dessutom k- märkt och ingen kan idag förstå vad man då 1927 ogillade med huset?

Jag skrockar lite för mig själv och ser framför mig att kanske är det så att de som ogillade Castor huset 1927, att det är deras barnbarn som nu älskar huset men hatar hotellet, och om 100 års så upprepas proceduren vid nästa stora bygge...hehe
Bild nedan på Castor huset som 1927 klassades som en monsterbyggnad intill träkåkarna...
Castor Huset idag
Castor Huset idag
Får mig att tänka på hotellet på Torekällberget
Om 100–150 år så kommer säkert hotellet på Torekällberget vara k-märkt, det lilla pittoreska hotellet på berget som familjer så uppskattar, kanske har man en 1900 tals vecka då :)
De centrala delarna av staden kommer att ha skyskrapor som tittar ned på 16 våningsbyggnader (maren plan) som småsyskon ifrån förr, svunna tider när vi tänkte småskaligt.

”Södertäljeborna vill inte ha hotellen” sa några i LT -ändrades senare till: Vi vill inte ha hotellen, då LT förstod att några talar inte för hela stadens befolkning.
För det är ju en liten grupp som protesterar högt och kämpar med insändare, medans främst den yngre delen av befolkningen rycker på axlarna och inte förstår vad problemet är med att man bygger nytt på en grusgrop och en ful f.d. Mc Donalds byggnad?

Några argumenterar om att hotellen inte kommer att bära sig, oroa er inte, det är privat kapital och INTE skattepengar som investeras/förloras!?

Om 15 personer skriver 30 insändare emot så finns det ca 75 000 myndiga personer om inte protesterar.

Faktum är att om de ca 1300 personer som skrivit på emot bygget på Torekällberget visste vad de har att välja på så skulle många av dem troligen ändra sig.

Jag är övertygad om att majoriteten av Södertäljeborna vill ha en rejäl uppfräschning av både berget och marenplan, och det är just det vi får utan att lägga stora skattepengar!

Att andra hotellägare är emot mer ny konkurrens är ju givet…
Det är inte konstigt, det är ingen som vill att fler skall öppna inom den bransch man själv arbetar...Fråga en frisör ifall det behövs fler frisörsalonger i centrum?

Personal däremot på stadens hotell behöver inte vara oroliga, med de nya hotellen så kan de sedan välja/vraka bland jobberbjudanden.

Om vi fokuserar på marenplan en stund... titta nedan hur det ser ut idag...Ett gammalt MC Donalds hus, garageinfart- En plan som vi längre inte kan använda till event på grund av rasrisk...
Etiketter: blogg
Marenplan idag
Marenplan idag
Marenplan behöver rustas och stärkas upp för att kunna användas som samlingsplats!
Det ser idag så bedrövligt ut på platsen att jag skulle vilja hävda att nästan vilket bygge som helst skulle innebära en förbättring, även om jag har fina minnen ifrån gamla "Avenyn" så ser jag fram emot när hela rasket rivs...Lokalerna har varit "rivningskontrakt" i 30 år.. det är på tiden att det händer något!
Och behövs några meter av vattenspegeln för att få stabilitet och plats för ett promenadstråk så är det inte hela världen, finns vatten flera hundra meter ut inom synhåll...

Denna yta är en skamfläck för vår stad, och så finns det folk som är emot nybyggnationen...
Nu hävdar någon - Vi är inte emot byggnation, det är bara så att det planerade är för stort, högt och brett osv... det skall vara något annat som byggs, men när alla tillfrågas så är det så många förslag att det aldrig går att enas om något... och vem skall betala för detta?
Vi lever ju tyvärr i en värld att om någon skall bygga något för några hundra miljoner så vill man ju ha lönsamhet i just detta, och där spricker det för många...
Dem vet inte hur det skall betalas eller av vem?, men de har åsikter om vad som skall byggas och betalas av "någon annan", vem då? Skattebetalarna?
En del tokstollar kommer med förslag om att man skall byta plats med hotellet och Lunabygget, ungefär som om det vore hockeybilder vi bytte med varandra...
Helt ignorerar att ägaren av tomten vid maren inte vill byta bort sin mark emot Luna platsen...

Nej om vi nu håller oss till verkligheten och inser att vi har ett företag som är villiga att satsa hundratals miljoner i vår stad i dessa tider och bygga ett sådant fint område, jag säger område och inte bara hotell, det blir så mycket mera än ett hotell i dessa byggnader, ja då skall vi vara tacksamma! - Inte försöka jaga bort dem och sedan tro att "kommunen = skattebetalarna" skall gå in och bygga just ert drömhus/projekt för området, det kommer inte att hända! Marken är redan såld! Vi kan och vill inte köpa tillbaka marken, vi har inte råd att bebygga den själva med fantasiprojekt, vårt bolag Telge fastigheter har miljarder i investeringsbehov de kommande åren, så vi är beroende av att företag investerar i vår stad, jag sitter med och hanterar verkligheten i stadsbyggnadsnämnden, jag kan inte fantisera om orealistiska projekt, endast liberaler kan unna sig sånt uppenbarligen, ni skall vara medvetna om att ALLA partierna med rösträtt i stadsbyggnadsnämnden utom L står bakom detta projekt, bara att de andra inte säger det högt nu då det är ett sådant himla liv i LT emot just detta i nuläget.
Just nu verkar det i LT som om det är endast Håkan Buller (S) som är för byggnationen... Det är knäpptyst ifrån Boel och de övriga gruppledarna som kommer att rösta igenom detta förslag oavsett vad de arga insändarna säger... För att de vet precis som jag att vi behöver denna upprustning av marenplan och vi är glada över att någon vill ta den stora kostnaden och dessutom risken som det innebär ekonomiskt, vi har ju som många påpekar en pandemi och att bygga ett hotell nu är en risk, som entreprenören är villig att ta för att de tror på vår stad Södertälje, så var glada för det kära vänner.... Titta på bilden ovan hur maren plan ser ut nu och titta på bildspelet nedan hur det kommer att se ut...
Blir du deppad av de nya bilderna och nostalgisk över den gamla...?  Eller?  :)
loading...

Hotell på Torekällberget

Om hotellet vid marenplan har rört upp känslor så är detta snäppet värre...
Det är domedagskommentarer, man drar till med lögner och allt möjligt för att motivera sin negativa inställning till att hotellet byggs på berget.
Att man har fått drygt 1300 personer att skriva under via nätet på att de är emot hotellbygget beror ju på hur man ställer frågan - Det är lätt att svara nej om frågeställaren säger: Vill du ha ett fult hotell på berget eller vill du hellre ha något fint värdshus med museum osv...?
Ja men då hade också jag svarat ja till det senare förslaget om jag fått frågan på gågatan/nätet utan att vara insatt i ärendet och hur verkligheten ser ut...
Men om jag ställer frågan så här då:
1. Vill du ha ett värdshus, café med ett hotell ovanpå för att få ekonomin att förhoppningsvist gå runt och därmed locka upp folk till berget och dess verksamheter?
2. Vill du behålla grusgropen som vi nu haft där i 5 år?

Hur många av dessa 1300 personer hade då röstat för grusgropen?
Några udda grusgropsälskare kanske, men jag är övertygad om att majoriteten av dem och Södertäljeborna ser fram emot att det händer något på vårt kära berg.

Många som är emot hotellet kommer med utspel som att det borde byggas ett värdshus som det var förr... (Det var alltid bättre förr).
Man romantiserar den perioden.... Låt oss titta på hur det såg ut då.
Bilderna nedan visar hur det såg ut med lastkajen som mötte en besökare, värdshusets verksamhet sviktade så man öppnade nattklubbsverksamhet, några oroar sig idag för hur djuren på berget skall må av ett hotell där uppe, hur tror ni dem kände när nattklubben dunkade på och fulla människor raglade runt på området... Nja, allt var inte bättre förr.
En del påstår att utsikten försvinner när hotellet kommer på plats, låt oss titta på bilderna ovan- Ni ser hur stort värdshuset var, ni ser staketet kring grusgropen som är ca 2 meter högt - tänk er nu att ni ställer tillbaka värdshuset där, tror ni då att ni ser ut över staden? NEJ! Det är ingen skillnad. - Utsiktsplatsen intill kvarnen som visas nedan med parkbänk skall INTE bebyggas! Den kommer att vara kvar exakt som innan, så man kan gå dit och titta ut över staden när man så önskar, inget rum behöver bokas :)
Men låt oss gräva djupare i drömmen om ett värdshus/café och museum på Torekällberget istället för detta "hemska" hotell... 
Fakta:

Det förra brann ned och ägaren ville inte bygga upp det igen då det länge varit olönsamt.
Vem skall då bygga detta värdshus?
Några som jag känner som finns med på "emot listan" har jag frågat om de vill bygga värdshuset?
 – Nej, då går jag i konkurs är det generella svaret.


 ”Någon annan skall stå för det” - Några föreslår att kommunen = skattebetalarna skall stå för det!
Liberalerna vill att kommunen ska köpa tillbaka tomten och bygga restaurang/café/museum.
Låt mig vara tydlig!
Södertälje kommun skall INTE driva restauranger, pizzerior och caféterior!
Det är näringslivets uppdrag, men näringslivet vet att enbart ett värdshus inte bär sig, i synnerhet inte i dessa tider, så ingen kommer att bygga detta värdshus/café/museum, det är fakta!

 Här nedan så ser ni en bild på hur hotellet på berget kan se ut
Boutique hotel kvarnen

Jag kan inte låta bli att bli glad när jag ser detta, får en 1800 tals känsla, vill strosa runt i parken och ta en fika i cafét efteråt.

Sanningen är vänner att verkligheten är att ingen kommer att finansiera ett värdshus på denna tomten, det vi har kvar att välja på är att bevilja bygglovet eller att ha kvar grusgropen, hur tycker ni att jag skall välja?

Vad tror ni personalen på Torekällberget vill? Deras verksamhet sviktar, kommunen ställer in 1800 tals veckan på grund av bristande ekononomi... tror ni då att kommunen lägger miljoner på att driva en krog där också? - Nej det kommer inte att hända!


Jag vet med säkerhet att förslaget kommer att klubbas igenom då kommunen vill ha verksamhet där som man vet drar upp folk till berget och man slipper betala för det själv, de är helt enkelt glada över att någon är så galen att de vågar investera i detta projekt i nuläget, även om bara jag säger det rakt ut just nu så kommer majoriteten att falla in i ledet när det väl är skarpt läge!

Så vad skall jag som realistisk politiker  då välja att göra?  

Hålla tyst? - Vara populist? -  Eller ta ansvar för verkligheten?

Fakta: Nu en grusgrop i 5 år, stoppar vi bygget av hotellet på berget så kommer vi att ha en grusgrop många år framöver, kommunen kommer inte att köpa tomten och bygga krog. Ingen annan vill heller bygga en icke lönsam verksamhet, detta är vad vi får eller inget...

Antingen så beviljar jag bygglovet och får ett värdshus/café som alla vill, men med en hotellbyggnad ovanpå för att förhoppningsvist få lönsamhet i projektet och som jag vet kommer att dra folk upp till berget och gynna dess idag sviktande verksamhet, eller så väljer jag att behålla grusgropen...

När valet står där, så måste jag välja att bevilja bygglovet för framtida generationers skull, även om några av mina vänner/väljare idag blir sura…
(Man kan ju inte vara överens om allt helt enkelt, även familj bråkar ibland :) )
Men jag måste göra det som jag tror är bäst för staden i det långa loppet...

Joakim Granberg
Ledamot i stadsbyggnadsnämnden
Realistpartiet

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln