Egoism styr arvoderingen

Egoism styr arvodesreglerna  - Se artikel även i LT
Att bestämma spelregler efter matchen är spelad låter som galenskap inom idrotten,
inom politiken är det tydligen normalt.
Där är det vinnarna som har makten att bestämma vem som skall ha vad i arvode för sitt uppdrag.
I det här fallet så har S, C,MP och KD
efter dem bildat majoritet förhandlat om stolar och arvoden åt sig själva.
Man kom snabbt fram till att stolarna och arvodena inte räckte till då man nu var 4a partier som skulle ha heltidstjänster, sekreterare och arvoderade ordförandeposter. Det löste man enkelt genom att utöka antalet stolar i kommunstyrelsen och flertalet nämnder.
I november så kom då den nya majoriteten med sitt förslag till vilka arvoderingar man skulle ha, man tog själva 110 % av inkomstbasbeloppet = 70 840 kr per månad, och Boel 125 % = 80 500 kr.

Sedan så fanns det en regel om att gruppledare i opposition som satt med i kommunstyrelsen skulle få 50 % tjänst för att klara av att vara ett fungerande oppositionsparti = 35 420 kr per månad.
Det tyckte ett par centrala ledamöter inte om, skulle Granberg nu få möjlighet att jobba med politik på allvar? Hur kan vi sätta käppar i hjulen för det?
Då beslutade man att införa/hitta på en ”mandatspärr” i arvodesreglementet.

Partiers storlek avgör hur stort mandatstöd man får, minsta partierna får minst och de stora får mest, det är i sin ordning.
Men aldrig tidigare har man satt olika lön för samma arbete, det är ett unikt tilltag.
Jag har exakt samma uppdrag och förväntas att göra exakt samma arbete som andra gruppledare, men skall få 25 % av en heltidstjänst i ersättning.
Lika lön för lika arbete är endast slagord helt klart…  
Inte länge sedan Tage Gripenstam stod i talarstolen (innan valet) och yttrade att han hankade sig fram på en 50 % tjänst, men att det gick väl bra.
Nu med sina 110 % så ser han inga besvär med att jag skall arvoderas till 25 %
- Därhän pekar moralkompassen.

Leif Åhlin (C) som sitter i arvodesnämnden sa i debatten angående detta:
Citat: – Granberg, du överskattar betydelsen av din egen person gällande det här beslutet, slut citat.  
Vad menar han med det?
Att man skapar en regel och tar ett beslut som BARA gäller mig har inget med mig att göra? Skratta eller gråta åt den kommentaren någon?


Ett tag så såg jag Boel Godner som den ”onda drottningen” som straffade mig för att jag kanske varit för kaxig vid några tillfällen… och skulle sättas på plats.
Ja och då menar jag inte på plats i stadshuset då… för där får jag ingen arbetsplats.
Av en ”tillfällighet” så får inte 25 % -are arbetsplats i stadshuset, jag är som enda gruppledare förpassad ur stadshuset.  Vuxenmobbning? – Nää…

Men efter att ha sett att Boels kollega Håkan Buller (S) - ordförande i stadsbyggnadsnämnden också fått sitt arvode sänkt, så börjar jag förstå att det finns andra krafter som styr arvoderingen som villkor för sitt samarbete i den nya majoriteten.
Jag måste även ifrågasätta det beslutet – Först går man ut med att man skall bygga 20 000 nya bostäder i Södertälje.  Sedan sänker man ersättningen för Håkan Buller som skall driva det arbetet framåt, ett beslut som leder till att han återupptar sin tjänst på trafikverket på halvtid, och sitter där nu på dagarna istället för att vara i stadshuset och jobba med just byggnationen av dessa 20 000 bostäder… Smart och realistiskt?
Helt klart är att realismen inte drabbat stadshuset tillräcklig hårt i detta val,
det är något som jag planerar att ändra på i kommunvalet 2022.

Joakim Granberg
Realistpartiet

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln