En stödmanifestation i Södertälje-Seyfo

Uppför en minnessten i Södertälje för folkmordet – Seyfo - Var vårt förslag.
Se det i LT
Men förslaget har utsatts för kritik av flera olika anledningar, och kallats för populistiskt riktad emot 20-25 % av stadens befolkning - Kristna Assyriska/Syrianska människor.  Om att bry sig är populistiskt så kommer jag att fortsätta med det :)


Dels för att det redan var på tapeten 2007 som förslag och att länsstyrelsen sade nej till Södertälje kommun redan då. - "Ett olagligt utrikespolitiskt ställningstagande" hette det från länsstyrelsen i den bakläxa man gav kommunen. Faktum är att det stämmer, en kommun får inte gå emot en regering i ett ställningstagande som kan påverka utrikespolitiken. 
Där borde jag varit mera påläst, erkänner ett misstag när jag ser det...

Sedan fanns det andra som protesterade och sa att skattepengar minsann inte skall gå till detta, utan sådant "trams" skall man stå för själv menar dem på....  Andra menar på att det finns andra folkgrupper då som också haft det svårt, skall inte dem som slogs i olika krig också få ett monument undrade några? - Faktum är att det är många som har erkännanden och monument.
MEN OM man inte förstår skillnaden mellan ett folkmord och ett krig så är det illa. Inte många som ifrågasätter folkmordet på judarna under 2a världskriget... Hur många monument har inte dem över hela världen? De har till och med fått ett egen land - Israel.
En del påpekade surt att de minsann kunde uppföra ett monument i sitt eget land.... Där hade man missat helt att den Assyriska/Syrianska befolkningen inte har ett eget land just på grund av -
Att ett folkmord har begåtts 1914-1925 av det Osmanska riket (Nuvarande Turkiet) råder det inget tvivel om oavsett om vår regering erkänner det eller inte.
Uppskattningsvist så mördades systematiskt mellan 300 000 – 400 000, finns siffror som pekar på runt 1 miljon människor, främst kristna Assyriska/Syrianska folket, samt även Kaldéer, pontiska Greker, och Armenier.
Vid folkmordet utplånades uppskattningsvis 75–90 procent av folkgruppen Assyrier/Syrianer. Länk Wikipedia.
Detta är något som sitter djupt hos denna del av Södertäljes befolkning - Läs gärna om hur folkmordsforskaren förklarar detta i dagens LT - 2018-05-11
Vi som har bott i fred i över 200 år kan inte sätta oss in i situationen sannolikt, och några hånar till och med dem - Kan de inte släppa detta, det har ju gått 103 år... Skulle ni "släppa det" ? om er släkt nära på blivit utplånad några generationer tillbaka och sedan få det förnekat, och som salt i såren så vägrar vår regering att erkänna folkmordet. Jag skulle också bli vansinnig!

Droppen som fick bägaren att rinna över för många i dessa folkgrupper var när Stefan Löfven gick tillbaka på sitt vallöfte 2014 -  ( DET ÄR FALSKT VALFLÄSK !)

När Stefan Löfven besökte Södertälje 2014 lovade han att driva frågan om att regeringen skulle erkänna folkmordet – om Socialdemokraterna skulle vinna valet.
I en intervju med Assyria TV sa han till: Tony Meshko, ordförande i Assyriska riksförbundet.
– Har vi fattat beslut i riksdagen så ska vi naturligtvis fullfölja det. Det är absolut min målsättning.
Men när SVT Nyheter Södertälje träffade Löfven i går lät det annorlunda... Läs om Sveket- SVT
Nu skall man förstå politik - Viljan att vinna val överväger ofta sanningshalten i uttalanden...
Det är lätt att lova i opposition som Stefan Löfven gjorde, men när han sedan vann valet så visste han att ett erkännande skulle störa Sveriges relation med Turkiet som vägrar erkänna folkmordet.
Så som statsminister fick han väga vad som är viktigast, bryta ett vallöfte, eller hålla god min med Turkiet? Den styrande majoriteten valde Turkiet. 
Man kan givetvis ha olika åsikter om det, men så är det ofta i utrikespolitiken,
en mängd dåliga alternativ att välja bland.
Likväl som man väljer att skicka tillbaka Kristna till krig, men beviljer uppehållstillstånd till ca 9000 unga muslimska män utan fastställt skyddskäl, det är en proiritering det med som upprör Kristna och strör än mer salt i sveksåret.
Och det är helt rätt att vi som lokalparti inte kan påverka i regering eller i utrikespolitiken.

Så kommer därför att ändra min motion och kalla det ett förslag om:
En stödmanifestation till minne av folkmordet - Seyfo.

Finns dem som har förespråkat civil olydnad som alternativ, att Södertälje kommun visst kan resa en minnessten även om regeringen och länsrätten säger nej till det...Vad skall dem göra undrar någon? Skall dem komma ner från Stockholm och spränga stenen i luften?
Sannolikt inte, men vill ändå inte utsätta staden för en rättstvist som är bortom hopp att vinna.

Andra påpekar att det redan finns en minnessten i Hallunda - Sankt Petrus och Paulus kyrka.
Den invigdes 2015 - 100 årsdagen. Och flera ministrar var där på invigningen.
Skillnaden är att den är bekostad av donationer och kyrkans egna pengar, inte kommunala medel.
Och givetvis så kan även kyrkan i Södertälje också bekosta ett eget monument, och säkerligen få donationer till det. Men att köpa sina egna erkännanden och presenter känns oftast inte lika bra...

Vill att ni skall förstå motivationen till mitt förslag och önskan om ett gemensamt agerande från våra lokalpolitikers!
Om 20-25% av Södertäljes befolkning blir sviken av regeringen som går tillbaka på sitt eget vallöfte,
så finns ändå möjligheten för oss lokala politikers att i någon form visa sitt stöd och förståelse för den enorma besvikelse som flera känner, några som till och med har lämnat sina uppdrag i protest.

Att partierna i Södertälje visar utåt att vi erkänner folkmordet, och att vi visar det genom att hedra familjernas offer genom en gemensam manifestation.
Om det nu inte kan vara en sten, så kanske det kan vara något annat?
Något måste väl kunna göras utan att störa utrikespolitiken allt för mycket... 
Ett gemensamt uttalade på nästa fullmäktigemöte kanske?
Och till sist vill jag säga till dem som menar på att dem själva kan köpa sin sten eller vad det nu blir...
Det var inte pengen som var det viktiga, spons går 100 % att få, det var tanken om att -
När cheferna i Stockholm sviker så kan man stå enade lokalt, så tänker ett lokalparti!
Joakim Granberg
Realistpartiet - Ditt enda lokalparti.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln